Batakada RadioActiva


Remissions a batzegades
desembre 3, 2005, 9:45 am
Filed under: Notícies

Radio Gràcia decideix suprimir les remissions del programa Batakada Radioactiva. El motiu es la creació d’un programa de radio formula que ocupa la franja horaria de 14 a 16h.

Junt amb la supressió d’aquesta remissió, també es suprimeixen les remissions de programes com Terços Amunt, Gent de Teatre, etc…



Castellers – Diccionari Tradicional (per Barbara Gerhard)
desembre 3, 2005, 9:32 am
Filed under: Diccionari Tradicional

Casteller: Cadascun dels homes i dones que fan castells. S’agrupen generalment en colles manades per un cap de colla, casteller d’experiència que dirigeix el bastiment del castell. Vesteixen pantalons ajustats blancs, faixa, camisa folgada del color distintiu de la colla i mocador vermell lligat al cap. La ciutat de Valls és considerada el bressol casteller per antonomàsia, malgrat que hom ha suggerit que l’origen dels castells es troba a la veïna vila d’Alcover, on hom té constància d’un casteller anomenat Cargol el 1789 i dades documentals asseguren que la primera colla de castellera es va enregistrar a Valls, l’any 1805 i se sap que la dirigien els germans Batet.

Uns membres importants del castellers son la canalla que formen els pisos superiors del castell i son clau per seva consecució. Esl dosos s’agafen entre ells i subjecten l’aixecador que va acotat perquè l’anxeneta pugui passar per sobre seu i fer l’aleta, moment en que el castell es dóna per coronat.

Cada pis te un nom numèric sempre des de dalt a baix, es a dir, els terços, els quarts, …

Altres grups de castellers formen la pinya, el folre, les manilles que son els contraforts del castell




Aneu a la barra d'eines