Comentaris a: Observacions i conclusions…(orques i dofins) http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/2009/07/05/observacions-i-conclusionsorques-i-dofins/ Tue, 20 Jan 2015 21:25:58 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 Per: la_figurita http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/2009/07/05/observacions-i-conclusionsorques-i-dofins/comment-page-1/#comment-264 Wed, 08 Jul 2009 22:26:48 +0000 http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/?p=68#comment-264 Sí, tens raó, però l’etologia s’estudia amb tot i bàsicament és comparant els comportaments dels animals captius amb els lliures, més o menys per tenir unes pautes; evidentment, no en tenim ni per començar, però al menys ja tenim alguna idea.

Sobre això dels gossos, tens tota la raó, molta gent els parla com si els puguessin entendre i el gos no sap ni què dius xDDD Reconec que jo també parlo als animals, però sóc conscient que no m’entenen…però em surt xD (També els parlo als bebès i tampoc m’entenen xD).

]]>
Per: cani http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/2009/07/05/observacions-i-conclusionsorques-i-dofins/comment-page-1/#comment-263 Wed, 08 Jul 2009 20:53:59 +0000 http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/?p=68#comment-263 El “problema” és fer etologia amb un medi artificial per l’animal. Aquí és el problema. Com bé diu na gracienka, quan treus un animal (o persona) del seu medi, el seu comportament canvia radicalment. En alguns casos creiem que “s’adapta” i en altres “pensem” que ha perdut els estreps….Equivocades les dues…..
Els humans tenim un problema, que som molt més vulnarables que els animals en la natura. No tenim protecció a la pell, les dents i ungles son armes poc eficaces, però tenim una capacitat de “adaptar” el mitjà a nosaltres, en lloc d’adaptar-nos nosaltres a ell.
I algunes vegades pensem que el gos ens enten….quan li diem que l’estimem….Ell només ens veu com subdit o cap de la “seva” manada….i llestos.

]]>
Per: la_figurita http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/2009/07/05/observacions-i-conclusionsorques-i-dofins/comment-page-1/#comment-261 Sun, 05 Jul 2009 23:31:35 +0000 http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/?p=68#comment-261 Cani, és cert que no podem saber què pensa ni com pensa una orca, però sí que podem saber més o menys els seus gustos i les seves preferències i moltes altres coses…de fet, en això es basa ser entrenador: en observar i poder decidir què és el millor per a l’individu, ja que en captivitat depenen de nosaltres, bé, dels entrenadors.

Gracienka, tens raó, però jo no he dit en cap moment que estigui a favor de la captivitat ni que siguin animals que es poden domesticar, només he expost uns fets reals que han passat diverses vegades i que en llibertat no acostumen a passar. Això ja deixa clar que el fet d’estar captius no és bor per a la seva salut, ni mental ni físicament.

Que és un risc laboral com qualsevol altre també ho sé, de fet no critico tant el fet dels atacs cap als entrenadors sinó l’atac entre orques; com a entrenadors i cuidadors seus, haurien de d’intentar que estiguessin en les millors condicions possibles i evitar els enfrontaments entre elles. És evident que si hi ha problema de dominància només les orques mateixes ho poden solucionar i els entrenadors no hi poden fer gran cosa, però quan alguna de les implicades és mare s’ha de vigilar molt més, ja que ella estarà encara més a la defensiva.

Estic d’acord que les orques no són animals per estar en captivitat, però el cas és que n’hi ha i ho hem d’afrontar. L’entrenament en sí és una tàctica perquè no s’aburreixin, si amb entrenament ja estan mig transtornades, sense entrenament encara ho estarien molt més. Evidentment, el que és necessari és l’entrenament però no el show, el que passa que en aquest món on vivim ja se sap..la pela és la pela…i de fet tampoc és perjudicial per a l’animal fer un show. Jo diria que és més perjudicial que la gent piqui als vidres de la piscina o faci fotos amb flaix.

]]>
Per: Gracienka http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/2009/07/05/observacions-i-conclusionsorques-i-dofins/comment-page-1/#comment-260 Sun, 05 Jul 2009 22:31:25 +0000 http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/?p=68#comment-260 Crec que no hem d’oblidar mai que son animals “no domesticables” amb el risc que comporta “treballar” amb ells. Son cetacis d’una gran força, com diu el post, però també d’una gran intel.ligència i no crec que reduir els milers de km2 de oceà que neden en llibertat i se’ls fiqui en una gàbia acuàtica de 50m x 70m sigui cap benefici per a ells. igual que s’han donat casos de paquiderms, grans felins, ossos i altres animals salvatges que l’home sempre pensa que vol dominar. i han acabat en desastre per al petit i miserable humà… Què voleu que us digui, aquestes meravelloses bèsties haurien de ser en llibertat, i només autoritzar la captivitat per a finalitats científiques i de recerca per a salvar-los com sigui, i no lúdiques com seguim veient ara :'( No m’agrada veure’ls tant anul.lats amb el poder que projecten, i no me’n alegro pas dels atacs, però això es com treballar amb l’electricitat o ser torero, que de vegades t’enrampes…Son animals per viure en unes extensions marines bestials i aqui creiem que els podem utilitzar com si fossin gossets faldillers…Sincerament, em sorpren que no passin desgràcies més sovint…

]]>
Per: cani http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/2009/07/05/observacions-i-conclusionsorques-i-dofins/comment-page-1/#comment-259 Sun, 05 Jul 2009 21:10:06 +0000 http://blocs.gracianet.cat/la-figurita/?p=68#comment-259 Hem d’anar al tanto en l’antropomorfisme. No projectem els sentiments humans als animals. Que no vol dir que els hi neguem sentiments….sols que son diferents. Una orca, possiblement no pugui mai sentir el que un humà en front d’una flor, però l’humà tampoc l’estar en el blau inmens i haver de buscar el menjar, ni sentir els sorolls, impulsos, olors, etc. Qui diu que l’orca no jugava amb l’entrenador i, pensant que podia aguantar tant com ella dins l’aigua, el va enfonsar….
No en tinc ni idea, però sé que no puc pensar com una orca, ni ella com jo.
Algunes vegades no entenc el meu veï, que, més o menys és com jo…..

]]>