dilluns, abril 30th, 2007...5:00 am

Dissabte, primer dia de la setmana (Capítol 17: Closca TV)

Jump to Comments

Ja fa molt temps que tinc un dubte sobre quin es el primer dia de la setmana, i com crec que es un tema curiós he decidit fer el 17 episodi dels meus vídeo blocs sobre això…

 

 



15 Comments

  • Curiosa reflexió… Jo afegiré altra cosa. Al meu poble (Benicarló) la frase feta és “estar al mig com el dimecres” :-O

    Aleshores, segons la teua teoria, la setmana benicarlanda començaria en divendres? Una altra possibilitat és que el cap de setmana, directament no es considera setmana. Per tant, de dilluns a divendres, el dia del mig és el dimecres.

    Desvetllaré el dubte. A Benicarló el mercat setmanal se celebra en dimecres i, per metonímia, al “mercadillo” se l’anomena genèricament “el dimecres” Exemple:

    – què xula eixa falda que portes?
    – T’agrae? Me l’hai comprat al dimecres

    Tot i els esforços de les diferents corporacions locals al llarg de la història per trobar una ubicació idònia que evite el caos circulatori setmanal, el dimecres sempre està on més molesta, és a dir, al mig. I per això “Estar al mig com el dimecres”

  • El meu poble, que està al costat (Vinaròs), el mercadillo és el dijous, i com bé dius allà també l’anomenen “el dijous”. Allà a Vinaròs serien com els castellans que comencen les setmanes el dilluns i estan al mig com el dijous 😉

    No sé, però això dels “caps” en català i els “fin de” en castellà són comuns, com el cap d’any (fin de año), al cap i a la fi (al fin y al cabo)…

    Adeuu

  • Hola vinarossenca! Rivalitats apart, quina alegria trobar paisans!

  • Ostres, m ‘has fet agafar curiositat amb lo que dius. De fet, a mi també fa temps q em balla pel cap això del “cap de setmana”, “cap d’any”… Si el cap d’any és el 1 de gener (no el 31, compte!), aleshores el que tu dius té tota la lògica del món: el “cap” vol dir inici, i per tant, cap de setmana hauria de ser o bé dilluns o dimarts, o bé dbte i diumenge posant-los al principi de la setmana.

    Profunditzant més resulta que tens raó i que la setmana comença en dissabte, d’aquí que en català encara es digui “cap de setmana”. 🙂
    Mira aquí:
    http://ca.wikipedia.org/wiki/Setmana
    Hi diu:
    (…)Si s’observen els planetes assignats a la primera hora de cada dia (ja que el dia rebia el nom de la seva primera hora), es pot veure que vénen en aquest ordre: Saturn, Sol, Lluna, Mart, Mercuri, Júpiter i Venus, que és exactament l’ordre dels dies de la setmana associats a aquests planetes: dissabte, diumenge, dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres.

    Avui ens has fet més savis, gràcies! 🙂

  • Molt bona la reflexió. El que passa és que ens parleu d’una zona amb força conflictes de religió, ja sabeu, divendres, dissabte i diumenge.
    I una força molt “pràctica” la del “dimecres” a Benicarló, o sigui el mercat. A la fi, tot és resolt per dos motius, la religió i el mercat, i no sempre per aquest ordre. Tan la religió com el mercat son dos forts mitjans de socialització dels pobles.
    Per cert, que el cap de setmana comenci dissabte és una moda molt recent. Us recordo que no fa molt, els dissabtes la gent treballava, i els nens de les escoles cristianes anaven a classe tot el dia, excepte el dimecres tarda, o dijous tarda, que també era el dia de les “minyones”. A lo millor era pel mercat de “Benicarló” o el de “Vinarós”? No ho sé, però després d’aquesta reflexió,estic pitjor que abans i no he aclarit quasi res…oi?

  • M’imagino coneixes l’existència de mots que tenen més d’un significat, oi? Doncs cap n’és un. Així cap pot significar la part final per on acaba una cosa (tal i com el defineix el diccionari)

  • Per cert, això de “molt bones” és un espanyolisme de nassos.

  • Osti! això de dir-me que el “molt bones” es un espanyolisme, es moooooolt relatiu.

    Jo coneixia un pastor que no tenia ni televisió ni contacte amb la llengua castellana, que vivia sol perdut el mig del Prepirineu, aprop de Berga, que sempre em deia: Molt Bones!

  • Segons el Gran diccionari de la llengua catalana (Gran Enciclopèdia catalana):

    4-m l Lloc preferent, central (Cap de Taula)

    6-m l Part més alta d’una cosa (Cap de Vila)

    7-m l Part anterior, per on comença una cosa (cap d’any)

    8-m l Part final per on acaba una cosa (Cap de mes, cap de setmana)

    Per tant, qualsevol interpretació o colocació del mig de la setmana es bona….

  • a la meua terra “fer dissabte” es netejar la casa. si les coses es netejen quan estan brutes i abans d’una festa, la del cap de setmana, semblaría ser que el dilluns iniciaríem la setmana, o no? perquè “cap de setmana” seria el principi, o tampoc?

  • perdó, si cap vol dir també fi d’una cosa, aleshores, per mi està clar, la setmana comença el DILLUNS!!!!!!!!!!!!!!!

  • Jo crec que totes les conclusions que tots em tret poden ser prou valides… i per tant continuem amb la incògnita inicial… dissabte o dilluns!?

  • La palabra catalana “cap” se debe traducir en el caso de la locución “cap de setmana” por “cabo”. Traducirla por “cabeza” es un error.

    “Cabo”, en castellano, quiere decir esto:

    m. Cualquiera de los extremos de las cosas:
    el bebé amaneció dormido en el cabo de la cuna.
    Extremo que queda de alguna cosa:
    solo quedaba un cabo de mecha.
    Punta de tierra que penetra en el mar:
    cabo de Rosas.
    Fin, término de una cosa:
    solo me quedan unos cabos antes de acabar el trabajo.

    La locución “al cabo de” quiere decir “después de”, lo que confirma que el “cabo” de algo es el final de ese algo.

    En conclusión, pretender que la semana empiece el sábado y no el lunes es una majadería.

    Añado algo: mi señora abuela mantiene que las semanas empiezan en domingo, no en lunes. ¿Hay alguien más que haya oído eso?

  • Doncs si luisan, jo també he sentit parlar d’aixo que diu la teva avia… i si no recordo malament te alguna cosa a veure amb la religió… del estil la setmana comença amb el “dia del senyor”… i tal… i sinó mira els anglesos…

    Per altre banda la teva teoria del CABO perd logica amb el CAP D’ANY, per que tal i com ens recorda el Greips
    “cap d’any és el 1 de gener (no el 31, compte!)”.

  • Per altre banda la teva teoria del CABO perd logica amb el CAP D’ANY, per que tal i com ens recorda el Greips
    “cap d’any és el 1 de gener (no el 31, compte!)”.

    Esto lo dices tú. “La nit de cap d’any” es la noche del 31 al 1, no la del uno al dos (así que el “compte” igual debes tenerlo tú)

    He aquí la prueba:

    – 1 –
    CAP D´ ANY A VIENA
    CAP D’ANY 2007 i 2008

    CAP D’ANY A VIENA

    Gaudeix d’un CAP D’ANY inoblidable!

    Amb entrada gratuïta per assistir al:
    “Concert de Cap d’Any (31-12-2007)”
    “Concert d’Any Nou (01-01-2008)”
    ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE VIENA
    Director: George Prêtre

    En catalán, el 31 es cap d’any y el 1 es any nou.

    Que lástima que deba ser yo el que limpia, fija y da esplendor incluso en vuestra lengua…

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines