Signatures per Sant Jordi a Abracadabra Llibres

19 abril 2015
0

I com des del Trompeta sempre intento acostar-vos tota la informació dels actes que giren entorn la literatura infantil i juvenil, no em podia estar de portar-vos les signatures de llibres que per Sant Jordi organitza la llibreria Abracadabra Llibres (C/General Álvarez de Castro 5, Barcelona). Les signatures tindran lloc a partir de les 13h, us deixo la imatge amb tot el llistat d’autors i il·lustradors que aniran passant per la llibreria.

A4

El Trompeta recomana… COL·LECCIÓ PETITS DESCOBRIMENTS (4)

17 abril 2015
0

Com bé ja us he explicat en anteriors entrades, la col·lecció Petits descobriments pretén ser els primers llibres de coneixements destinats als més menuts, són llibres que volen explicar als nens l’origen de les coses que per a ells els hi són properes i fer-ho de manera senzilla i entenedora, tot combinant il·lustracions amb imatges reals, i fent-ho bàsicament amb lletra de pal, tot i que també introdueix algunes paraules en lletra lligada. Es dos nous títols de la col·lecció són aquests:

L’ESMORZAR ÉS A TAULA, Marta Luna, Il·l. Ximena Maier, Col·l. Petits descobriments, Editorial Baula (octubre 2014) –> A través d’un acte tan quotidià com pot ser esmorzar, aquesta història pretén que els infants parin atenció als lactis, entenguin que són, d’on provenen i els tipus que hi ha.

106188_CB_esmorzar

PARLEM DE TRENS, Marta Luna, Il·l. Ximena Maier, Col·l. Petits descobriments, Editorial Baula (octubre 2014) –> Els tresn és un dels mitjans de transport que més agrada a les criatures, i amb aquest llibre descobriran un munt de coses sobre ells: quin és el més ràpid, quins tipus de trens hi ha, i que hi ha algun que fins i tot va sota el mar.

106189_CB_trens

8a Trobada d’Il·lustradors a Gràcia

16 abril 2015
0

P1070029-760x428Enguany es cel·lebra la vuitena Trobada d’Il·lustradors a Gràcia el dia de Sant Jordi. Un acte que any rere any ha anat creixent més i més i que actualment és tot un èxit d’assistència i participació. L’acte té lloc, com cada any el mateix dia de Sant Jordi, aquest any dijous de 10 a 14h i de 17 a 20:30h al Pla de Nicolás Salmerón, a Gràcia. L’acte com sempre l’ha organitzat la llibreria infantil Casa Anita amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Editorial Ekaré.

Aquest any els il·lustradors que signaran us els poso dividits en si ho fan matí o tarda, així podeu escollir l’il·lustrador que us agradaria que us signés:

Matí a partir de les 10 i fins les 14h:

Carole Henaff
Imapla
Gustavo Roldán
Iratxe López de Munain
Raquel Díaz Reguera
Rocío Martínez
Mercè Galí
Arianne Faber
Liliana Fortuny
Miguel Gallardo
Anna Llenas

Tarda, a partir de les 17h:
Carole Henaff
Imapla
Gustavo Roldán
Iratxe López de Munain
Raquel Díaz Reguera
Rocío Martínez
Mercè Galí
Arianne Faber
Liliana Fortuny
Mercè Canals

Món Llibre 2015

14 abril 2015
0

cartellpepI amb aquesta Món Llibre celebra enguany la seva onzena edició. De nou als espais del CCCB es celebra el ja consolidat com a Sant Jordi pels nens, un festival de literatura infantil referent a la ciutat de Barcelona i que enguany ha volgut dirigir la mirada especialment cap als nens de 8 a 13 anys. Per a ells han creat un espai on podran trobar diferents activitats relacionades a desocbrir l’Alícia en el país de les meravelle.s Els més petits també gaudiran del seu propi espai on podran gaudir d’una biblioteca als núvols o escoltar cançons de bressol. Una altra de les novetats serà la Mónllibreria ubicada a la plaça dels Àngels que acull una desena de llibreries amb una secció permanent de literatura infantil, on es podran comprar llibres seguint el consell del seu personal.

Tot plegat es durà a terme aquest cap de setmana, sempre el previ a Sant Jordi 18 i 19 d’Abril d’11 a 19:30h. Els diferents espais on es duran a temre totes aquestes activitats i moltíssimes més són:

CCCB

Plaça Joan Coromines

MACBA

Plaça dels Àngels

És sens dubte la cita per excel·lència de la literatura infantil, a banda d’una cita pràcticament obligatòria perquè els pares i mares portin als seus fills a gaudir de la literatura i del munt d’activitats que tindran lloc en un cap de setmana fantàstic com és el que any rere any organitzen a Món Llibre.

El Trompeta recomana… COL·LECCIÓ CANTEM (4)

10 abril 2015
0

Són molts els contes de la col·lecció Cantem que us he anat acostant, i és que cada vegada que l’editorial Baula en treu un de nou, m’és impossible no portar-vos-els, perquè em semblen contes molt útils per a mestres i per a famílies que vulguin que els seus infants gaudeixin de la música i els contes i ho facin d’una manera divertida i entretinguda. Us porto dos nous títols de la col·lecció, que com ja sabeu vénen amb les lletres de les cançons, els cd’s per a que les pugueu escoltar, i les boniques il·lustracions que acompanyen cada cançó.

AMB EL DIT, DIT, DIT…, Toni Giménez, Mercè Arànega, Col·l. Cantem, Editorial Baula –> Es tracta aquesta vegada d’un recull de cançons que tenen el cos humà com a protagonista.

105014-Amb-el-dit-dit-dit

CANÇONS DEL MEU ENTORN, Jaume Barri, Il·L. Francesc Rovira, Col·l. Cantem, Editorial Baula (març 2015) –> De la mà de l’autor de les cançons repassarem una sèrie de situacions quotidianes en la vida dels infants, ja sigui passejar pel mercat, anar amb bicicleta, fer un avió de paper o jugar a fer l’animal tot cantant.

106194_Cantem13

Presentació de… DEL DRET I DEL REVÉS

9 abril 2015
0

I sembla que de presentació va la cosa, i és que aquest mateix dissabte 11 d’Abril a les 12htindrà lloc a la llibreria Abracadabra llibres (C/General Álvarez de Castro 5, Barcelona) una altra presentació. En aquest cas es tracta del conte Del dret i del revés publicat per l’editorial La Galera d’Elisabet Alemany i Gustavo Roldán, galardonat amb el Premi Sant Joan de Déu 2014.

De ben segur que us reben amb el braços oberts. Es tracta d’una activitat familiar per a tota la família.

dret_i_del_reves_cubierta

Presentació de… EL MEU AVI I JO

9 abril 2015
0

Demà mateix tindrà lloc la presentació del llibre El meu Avi i jo de l’Editorial joventut. L’acte tindrà lloc a les 19:30 a la Llibreria A peu de pàgina (C/Major de Sarrià 50, Barcelona). Tot plegat comptarà amb la presència de la seva autora Núria Parera, la seva il·lustradora Almudena Suárez, i la també il·lustradora que ens acompanyarà en aquest acte Cristina Losantos. Un conte molt interessant amb una presentació que de ben segur també ho serà.

3b5ea191-a029-409f-8593-c64edeb721ec

Els orígens de… LES LLEGENDES DEL CASTELL DE MONTSORIU (part 2)

23 març 2015
0

L’origen del nom de Montsoriu
Com acostuma a passar en molts noms de molts indrets de les nostres contrades, el seu origen és sovint incert i dóna lloc a diverses llegendes. La llegenda diu que el nom de Montsoriu prové de quan el general Maüs va fer construir el castell dalt del turó i que en un inici s’anomenava “Mausoriu”.

La realitat però ens diu que l’origen de Montsoriu pot tenir diverses procedències que ara passaré a analitzar-vos:

– Mont-sorio (Muntanya de suro): Actualment hi  ha molt suro al turó, i és per això que alguns estudis han deduït que el nom podria venir d’aquí, però en realitat no és possible, ja que en els segles XIII i XIV només hi havia herbes per millorar la defensa i vigilància del castell, i el suro que hi ha avui dia és degut, probablement a l’augment de la indústria tapera als segles XVIII i XIX.

– Mont- so- riu (Muntanya sobre el riu): El Turó està a sobre la riera d’Arbúcies, però els filòlegs consideren que no hi ha prou base lingüística.

– Mont- surice (Mont blanc): Aquest nom és probable que provingui del èuscar, i que zuria vol dir blanca. Aquesta teoria establiria que el nom és preromà, ja que per zones properes al turó es parlava protobasc.

– Montem-sigirici (Muntanya d’en Sigeric): Aquesta teoria és feta per l’estudi toponímic de Joan Coromines. Ja que Montsoriu acaba en iu seria un nom germànic, i l’arrel seria Sigiric, per tant amb diferents evolucions del nom acabaria sent la denominació actual: Montsoriu.

– Mons-siricus (Muntanya de Sirici): És una variant de l’anterior, però en comptes de germànic amb llatí: Sirici va ser un màrtir africà del segle IV que de moment es desconeix la seva relació amb el turó.

– Mont-soliu (Muntanya solitària): Teoria registrada per Joan Coromines. Això es basa en el fet que alguna gent dels voltants del castell l’anomenen Montsoliu.
La veritat és que hi ha moltes teories que giren entorn el nom del castell, però ninguna que sembli prou clarificadora.

Història i llegenda: L’origen de la Guerra dels Remences
Una de les altres històries que s’expliquen entorn aquest castell bé podria haver estat l’origen d’uns fets històrics reals com va ser la Guerra del Remences, una guerra que la pagesia catalana va iniciar al segle XV per reivindicar l’abolició dels Mals Usos, que eren una sèrie de servituds, delmes, i subordinació humiliant dels súbdits cap als seus senyors.

La història en qüestió fa més o menys així:
“Un jove, vassall del senyor del Castell de Montsoriu es va casar amb una bonica minyona del poble, una de les noies més precioses de tota la rodàlia. I per satisfer el vell tribut del vassallatge, celebrades les noces, va portar la seva dona a presentar-la al seu senyor i passar-hi amb ell la nit. Passada la nit, el nuvi va anar a recollir a la seva jove esposa, i els guàrdies del castell el van tractar amb molt males formes dient-li que el seu senyor encara no s’havia llevat i que anés al dia següent. Així fins a tres dies, fins que va arribar el quart i el jove espòs estava disposat a qualsevol cosa per recuperar a la seva esposa. Aquesta vegada en obrir-se la porta del castell, l’esperava el Senyor que li va retornar la dona amb un to molt burlesc i ridiculitzant. El jove espòs cansat de tanta burla, va agafar la seva daga i li va clavar al seu senyor sense que els guàrdies tinguessin temps a reaccionar Mentre que en el castell regnava la confusió, els nuvis varen poder fugir muntanya avall. En arribar al poble, tothom els esperava disposats a sortir al carrer en defensa del jove matrimoni i fins al capdamunt dels abusos del seu Senyor. I diu la llegenda que d’aquell fet en concret succeït fa tant i tant temps en el castell de Montsoriu en va néixer el que es va conèixer com la Guerra de Remences.”

Sobre bruixes: La Reina Guilleuma
“Diuen que la darrera de les Reines del castell de Montsoriu es deia Guilleuma, i en quedar-se vidúa diuen que tan ella com els seus servents van quedar encantats i condemnats a viure en el castell per sempre més convertits en bruixes. Diuen d’elles que sobretot en les nits deixaven anar crits terrorífics que tenien a tot el poble atemoritzat, provocaven grans tempestes i feien malbé tota la collita de les gents de poble i rodalies. Els dissabtes a la nit diuen que sortien a ballar, i que causaven autèntic terror per allà on anaven. Totes elles anaven vestides de blanc. Els habitants de les contrades vana anar a demanar ajuda al Bisbe, que va anar a les runes del castell amb aigua beneïda, creus rosaris i tota l’equipació necessària per aconseguir que les bruixes marxessin d’allà per sempre més. Va aconseguir que marxessin ruixant-les amb aigua beneïda i van anar volant fins al Pic de Morou, i d’allà saltaren al Gorg Negre de Gualba, on es trobaren amb altres éssers malèfics i començaren a fer estralls entre la població. Però aquesta és una altra llegenda…”

Aquesta darrera llegenda és extreta del llibre de Joan Amades Bruixes i Bruixots. Diuen que la llegenda està basada en un personatge històric que va existir en realitat, i que es tractava de Guillema de Montcada (? – 1309), senyora de la baronia de Castellví de Rosanes, de Montcada, Vic, Muntanyola i Vacarisses. Tot i que del que se’n sap, no sembla pas que visqués en el castell de Montsoriu, són diverses les fonts que la relacionen amb aquesta llegenda. Va tenir dos matrimonis, dels quals no en va tenir fills.

En definitiva, són un munt les històries que giren entorn d’un castell que és un dels més importants del gòtic català i dels més ben conservats de les nostres contrades. Apareix en els primers documents històrics l’any 1002, i ja des dels seus orígens ha anat canviant de mans una vegada rere l’altre. Des de l’any 1998 el castell és propietat del consell comarcal de La Selva, i actualment es pot visitar els dies festius i fer-hi visites guiades.

Imatges

Us deixo amb un parell d’imatges del castell de Montsoriu perquè us feu una idea de la seva envergadura, i de la importància històrica que va poder arribar a tenir en el seu moment.

Castell_de_Montsoriu

Arbúcies-Castell-de-Montsoriu-torre-mestra1

El Trompeta recomana… COL·LECCIÓ CONTES I EMOCIONS (2)

20 març 2015
0

De nou avui us porto dos títols més de la col·lecció Contes i emocions de l’Editorial Baula. Uns contes que permeten treballar amb infants ja des de ben petits les seves emocions, pors i frustracions. Intentar tractar-ho amb ells de forma natural i poder compartir amb ells les seves experiències en un món que encara els hi resulta molt confús com és el de les emocions. Són contes amb lletra de pal pensats per a primers lectors, però que també inclouen una solapa on hi podreu trobar el relat desenvolupat per tal que adults i infants puguin compartir el conte. També acompanyen al conte tota una sèrie de consells que permetran treballar de manera més senzilla l’emoció que apareix en el títol en qüestió.

EN JOAN TÉ VERGONYA, Andreu Martín, Consells Rosa Maria Roca, Il·l. Cristina Picazo, Col·l. Contes i Emocions, Editorial Baula

106254_emocions_vergony

LA MARIA S’ENFADA, Andreu Martín, Consells Rosa Maria Roca, Il·l. Cristina Picazo, Col·l. Contes i Emocions, Editorial Baula

106255_emocions_enfada

EN LLUC ESTÀ TRIST, Andreu Martín, Consells Rosa Maria Roca, Il·l. Cristina Picazo, Col·l. Contes i Emocions, Editorial Baula (març 2015)

107162_trist

LA JANA ESTÀ ALEGRE, Andreu Martín, Consells Rosa Maria Roca, Il·l. Cristina Picazo, Col·l. Contes i Emocions, Editorial Baula (març 2015)

107163_ALEGRE

Jugant a… DOT COM GIFT SHOP

18 març 2015
0

Avui no us porto una marca de joguines en sí, es tracta més aviat d’una marca de regals: Dot com gift shop. Regals per a nens, per a la llar, per a la cuina, el jardí… És una marca provinent del Regne Unit que té uns productes per a nens amb uns dissenys d’allò més bonics. Són sobretot productes per a l’escola, carteres, carmanyoles, colors… Així com coixins. Els dissenys que més m’han agradat són els dels animals del bosc. Us deixo amb alguns dels sues productes: