The Internet Archive, amb homenatge a Gracianet i Esquerra Gràcia

Fa anys, des que la vaig descobrir el 2000, a les classes de preservació de documents esmento l’Internet Archive, un megaprojecte coparticipat per la Library of Congress (la Biblioteca Nacional dels Estats Units), Alexa i HP entre d'altres, on es dediquen a guardar el contingut del món web. 

Aquest projecte que començà sense tenir les coses massa clares, ha anat consolidant-se fins al punt que per estudiar la història d’Internet és necessari. Tot i així, cal considerar que s’ha perdut molt contingut pel camí, des del 1991. 

Doncs bé, a Catalunya s’està engegant el PADICAT, el projecte de recopilació del Patrimoni Digital de Catalunya de la Biblioteca Nacional de Catalunya. És interessant veure com els diferents països prenen estratègies diferents. Mentre als països nòrdics, més petits, fa temps que funcionen projectes d’aquest estil, com el Kulturarw Project (on va tenir lloc una interessant discussió: què calia guardar, què era considerat suec a la xarxa?), a Austràlia van decidir fer només una selecció del més interessant, a Pandora. Crec que a Catalunyahem trigat però estem per davant de la Bibliteca "Nacional" espanyola.

Doncs, mentrestant, crec divertit poder veure com era Gracianet fa uns anys. També us he afegit el recorregut del lloc web d’Esquerra Gràcia, tot i que en haver canviat d’URL es fa més complicat el seguiment, per això no m’agraden gaire els canvis de domini bèsties, de .org a .cat sí, però mantenint l’altre domini viu per poder estudiar l’evolució. 7 Responses to “The Internet Archive, amb homenatge a Gracianet i Esquerra Gràcia”

 1.   greips Says:

  ostres, alguna cagada tenen ja que mira que diuen de la web de gnet el 1997:
  http://web.archive.org/web/19971016023101/http://www.gracianet.org/

  🙂

 2.   Àlex Says:

  Tens raó, greips, a mi també m’ha estranyat, he pensat que potser teníeu el domini llogat fins que sabéssiu com començar a fer les coses.

  En aquella època tenien una versió beta, em penso, però a mi m’ha fet gràcia veure com era Gràcianet a l’era juràssica, 🙂

 3.   greips Says:

  @alex,
  crec q en algún lloc guardem captures de pantalla de cada regeneració de la pàgina principal. A veure si ho trobem… 😉

 4.   Dolors Says:

  quin records:-)gràcies Àlex.

 5.   Àlex Says:

  Je, je, aquesta era la idea, i també pels dissenyadors permet veure com han canviat les formes quan les capacitats tècniques han canviat.

 6.   Dolors Says:

  per cert, estàs estupendo a la foto:-)

  no sé si et vas picar amb els comentaris relacionats amb l’aspecte físic dels polítics d’ERC…si segueixes així en seràs un referent:-P

 7.   Àlex Says:

  Ja, ja, no em vaig picar, evidentment, tranquil·la, quan parlo dels polítics parlo dels mediàtics!

  No sé fer la icona de vergonya, ja ja.

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines