Sobre el català a les Universitats

Opinaré sobre la decisió d’obligatorietat del català a les Universitats. Com sabeu, hi opino des d’una vessant política i del meu lloc de feina, atès que dono classes a l’Autònoma, tot i treballar a la UOC. 

Primer de tot, perquè se m’entengui millor, crec que cal aclarir que m’hauré de treure el nivell C, un assumpte pendent que tinc de fa anys. Sóc del darrer any que no se’m convalida amb el batxillerat, si no m’equivoco. Perquè s’entengui que no és comoditat, doncs. 

Em sembla una bona mesura del Consell Interuniversitari amb l’empenta de la Blanca Palmada. Fa molt temps que ho demanàvem. Mentre vaig ser a la Comissió de Política Lingüística de la meva Facultat, era una cosa que crèiem necessària. 

Als tècnics i treballadors de la universitat se’ls demana. Per què no, doncs, als professors? No som diferents, donem un servei educatiu als nostres estudiants. És cert que hi ha professors, pocs, pels qui la docència és un peatge per a poder fer recerca. Però la majoria ens creiem això de ser professors. Sempre he fet les classes en català, tot i alguns problemes amb algun curs de doctorat on trampejava la situació com podia. 

Hi ha sempre un però que s’ha dit a aquest tema. La possible pèrdua de persones vàlides. No hi crec. Conec personalment professors que han anat aprenent català per començar a donar classes.  I els drets de l’estudiant? Un professor entenc, pot donar classes en català. Però un alumne no té dret a que se l’entengui si el parla? Si els professors són gent intel·ligent, no haurien de tenir problema a aprendre català, entenc. 

Veig que l’Autònoma, la meva universitat principal fins fa ara un any, i on encara hi dono classes, ha dit que no ho farà. Entenem malament les prioritats. Perquè en el fons el que s’està fent és blindar aquests professors perquè facin les classes en espanyol. Si es contracten per a fer classes en anglès no hi veig cap problema, i sembla que ja ho recull. 

Darrerament a l’Autònoma veig determinades decisions que no comparteixo i que fan que no sigui tan emprenedora com abans, sinó més tancada en ella mateixa. 8 Responses to “Sobre el català a les Universitats”

 1.   greips Says:

  Algú sap si a Bèlgica és possible fer classes en anglès si el professor té vàlua?

 2.   Àlex Says:

  Bé, de fet cada cop més s’estan fent proves, per exemple a Químiques, per a donar una determinada assignatura en anglès. Entenc que això ho pot fer un professor visitant, però crec que no exclou que sàpiga català i ho pugui acreditar.

 3.   Winston Says:

  Potser a l’Autònoma és normal que totes les classes, o la gran majoria, siguin en català.

  Però jo sempre he tingut la gran majoria de classes en castellà. I en alguns casos perquè hi havia només un alumne (concretament d’itàlia), que deia que no entenia el català.

 4.   Joan Arnera Says:

  Bravo pel post.
  Darrerament, en efecte, l’Autònoma està fent coses molt i molt estranyes. O potser no tant, veient qui és que hi mana. Per cert, a la UOC la presència del català també és bàsicament un desastre, almenys en els estudis de tercer grau, màsters etc.
  Salut!

 5.   David Says:

  Estic totalment d’acord amb tu: si a una secretària o a un bidell se li exigeix, no entenc perquè no se li ha d’exigir a un professor permanent o amb una relació laboral de llarga durada.

  Per cert, potser no caldrà que et treguis el nivell C, perquè han modificat la normativa existent. Des de fa poc, també tenen el nivell C els que tenen títol de BUP i que van començar l’EGB a partir de 1978. Suposo que algú deuria fer notar l’enorme bestiesa que representava que els mateixos que et posaven en un llibre oficial un notable de català a 3r de BUP deien que no podies acreditar coneixements de català.

 6.   David Says:

  Estic totalment d’acord amb tu: si a una secretària o a un bidell se li exigeix, no entenc perquè no se li ha d’exigir a un professor permanent o amb una relació laboral de llarga durada.

  Per cert, potser no caldrà que et treguis el nivell C, perquè han modificat la normativa existent. Des de fa poc, també tenen el nivell C els que tenen títol de BUP i que van començar l’EGB a partir de 1978. Suposo que algú deuria fer notar l’enorme bestiesa que representava que els mateixos que et posaven en un llibre oficial un notable de català a 3r de BUP deien que no podies acreditar coneixements de català.

 7.   David Says:

  Estic totalment d’acord amb tu: si a una secretària o a un bidell se li exigeix, no entenc perquè no se li ha d’exigir a un professor permanent o amb una relació laboral de llarga durada.

  Per cert, potser no caldrà que et treguis el nivell C, perquè han modificat la normativa existent. Des de fa poc, també tenen el nivell C els que tenen títol de BUP i que van començar l’EGB a partir de 1978. Suposo que algú deuria fer notar l’enorme bestiesa que representava que els mateixos que et posaven en un llibre oficial un notable de català a 3r de BUP deien que no podies acreditar coneixements de català.

 8.   David Says:

  Estic totalment d’acord amb tu: si a una secretària o a un bidell se li exigeix, no entenc perquè no se li ha d’exigir a un professor permanent o amb una relació laboral de llarga durada.

  Per cert, potser no caldrà que et treguis el nivell C, perquè han modificat la normativa existent. Des de fa poc, també tenen el nivell C els que tenen títol de BUP i que van començar l’EGB a partir de 1978. Suposo que algú deuria fer notar l’enorme bestiesa que representava que els mateixos que et posaven en un llibre oficial un notable de català a 3r de BUP deien que no podies acreditar coneixements de català.

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines