Idees polítiques d’inici de curs

El passat dimecres vam tornar a les tertúlies debat de Ràdio Gràcia, evidentment marcades per la campanya electoral d’enguany. Aquestes són algunes de les idees, el meu propi argumentari que us poso a disposició per si les voleu comentar. No vaig tenir temps d’exposar-les totes, però formen part dels meus pensaments polítics de principis de curs:

Diada 11-S 2010

  • No es tracta d’una Diada més, i no pas per la proximitat de les eleccions, sinó sobretot perquè és la primera post 10-J i sentència del TC, cosa que l’ha feta més reivindicativa que mai, perquè l’eix nacional està pesant molt i marca l’inici de la pre?campanya.
  • Quant a Gràcia, el fet que el PP no hagi vingut, forma part de la seva lògica, tot i que crec que no té massa sentit fer un lleig a les entitats que van signar el Manifest del G-6. Volien una excusa per no celebrar la Diada Nacional i la van trobar.

Eleccions 28-N

  • La data, massa tardana, ens porta a un escenari de mig recorregut, on tenim tres crisis barrejades (econòmica, nacional, política). Possiblement la tercera ve accentuada per les altres dues, però caldrà considerar-la com a efecte abstencionista o de vot a partits extraparlamentaris.
  • La societat catalana i el seu pensament central s’està movent. Les, diguem-ne atzaroses, declaracions independentistes de certs dies de certes persones de CiU ens mostren fins a quin punt l’independentisme ja ha entrat en l’ideari, de forma transversal, de la ciutadania, encara no potser de forma majoritària. Curiosament, com a punta de llança, caldrà reconèixer que ERC ha aconseguit que sigui un pensament políticament correcte, cosa que fa uns anys no. Això és degut al moment polític i, també, al fet que hagi estat en el govern, de forma que tothom ha copsat que es pot governar i ser i declarar-se (important aquest punt) independentista. El món no s’ensorra i es pot continuar governant.
  • En aquest moviment, el PSC està no només estàtic, sinó que per les seves xifres està reculant nacionalment. La purga d’un sector catalanista, el desembarcament d’en Corbacho, la fi del pacte amb CpC, la retirada d’en Castells, la marxa d’en Sobrequés i l’entrevista a en Maragall forma part d’aquest retorn al pensament polític dels anys 90. I això, com a càlcul electoral, els pot anar bé, però com a adequació al tempo polític post10-J, els fa abandonar el centre, potser per sempre?
  • Deixant de banda l’independentisme d’ERC, més reforçat que mai, els altres partits s’han mogut fent propostes que possiblement siguin encara més utòpiques que la independència. Mentre aquesta només depèn de nosaltres, el concert econòmic de CiU i l’Estat Federal d’IC depèn dels qui no mouen fitxa. Així, necessiten una darrera prova per fer un pas més. Ho puc entendre, però perdem uns anys que necessitem per sortir de la crisi econòmica, i el resultat de l’Estatut, que en del 30-S contenia ambdues idees subtilment. És curiós que qui pacta la rebaixa d’aquell estatut ara vulgui incorporar aquelles propostes.
  • La marxa d’en Sobrequés i l’entrevista d’en Maragall no acaben de ser tan sorprenents quan es veu com la permeabilitat de l’statu quo, el moviment entre els dos partits amb més escons, però que no volen anar massa més enllà. Gran error el del PSC de voler fer veure que CiU és independentista, quan aquest pensament, potser a Madrid funciona, però a Catalunya no és creïble.
  • Si el vot de la por al PP ja està esgotat com a missatge, el vot de la por a la fractura social és encara més ridícul. Guerra de banderes? Si precisament el que demostra és que la societat és prou madura com per a poder dir el que pensa i no passa res, que dirien els Manel.
  • CiU seguirà tirant de la doble xarxa Duran-Puig, i no en veuran una contradicció. Un missatge adequat per a tothom que el vulgui sentir, com sempre.
  • Esquerra: sí, també cal parlar del meu partit. Un cop no en som els únics propietaris de la patent independentista, cal i caldrà explicar que el nostre valor afegit i diferencial és que el discurs és més llarg, independència i projecte des de les esquerres, des del republicanisme, i des del treball institucional. És l’independentisme més pròxim, el que porta més anys en lluita i al costat dels veïns i veïnes. Quan més temps portes treballant, més gran és la llista d’errors, cert, perquè només fent et pots equivocar. Però mirem també els encerts, els estratègics (on som i on èrem fa cinc anys). Algú creu realment que hem reculat nacionalment? I parlarem un altre dia de l’obra de govern.


2 Responses to “Idees polítiques d’inici de curs”

  1.   Francesc Says:

    Vaig per endavant que comparteixo gran part de la descripció que fas.
    Arribats aquí, tu mateix ho dius, estic ben d’acord que situats en un punt on la independència ja no és una proposta exclusiva vostra i, és més, d’altres potser la defensen amb més força -que no vol dir de manera més intel·ligent-, és l’hora d’Esquerra d’explicar-nos el seu projecte de país des d’un punt de vista ideològic.
    Sempre he defensat que ser nacionalista, ser independentista, no és una ideologia. Les ideologies són una altra cosa. Ara ens toca veure la ideologia darrera Esquerra. Podeu, donada la competència per la vostra esquerra, convertir-vos en el partit socialdemòcrata català? Crec que hi ha molt espai en aquest sentit donada la fugida del PSC cap a posicions menys centrades en el camp nacional i l’experiència de govern que fa que els maniqueismes, els maximalismes, puguin quedar en un segon terme….

  2.   Àlex López Says:

    Francesc,
    coincideixo en el que exposes. El nostre paper és i ha de ser esdevenir l’Esquerra Nacional que des de les esquerres superi el marc actual.

    Per a això, cal que sapiguem explicar que no només som independentistes, que tenim propostes per la crisi i que la nostra presència a tot el territori pondera els punts de vista urbà i de comarques, de la ciutat i del camp.

    Quant a la posició d’esquerres, certament convivim des de socialistes més purs fins a socialdemòcrates. En un moment com l’actual on aquestes etiquetes semblen superades, cal un debat, posterior a les eleccions, sobre com es sobreviu sent d’esquerres en un sistema que no t’ajuda. No em puc resignar a paliar els efectes del sistema actual com sembla que només es permetin als governs.

    També hi ha una crisi, crec, de l’eix dreta-esquerra que hem de saber solucionar, perquè sinó a la gent tant li fa votar partits de dretes com d’esquerres. I no és noméss un debat de seguretat, també hi ha altres paràmetres que es veuen afectats, la gestió de l’espai públic, la mobilitat, i el pes de l’Administració.

    Quan hi ha crisi, sembla que tothom vol ser liberal, i crec que hauria de ser a la inversa, doncs el matalàs d’aixopluc només te’l dóna una visió social de lluita contra les injústicies.

    Sóc conscient que tampoc he dit massa, però forma part d’una reflexió constant que ens ha de continuar acompanyant.

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines