10
març
09

A l’estàtua de la Victòria, uns dels darrers símbols franquistes, li queden pocs dies…

victoriagjpg677

Si fa uns dies vam veure com es desmantellava el monument al Passeig Josep Tarradelles que el règim feixista de Franco va erigir al fundador de la Falange José Antonio Primo de Rivera, ara li toca a l’estàtua de la Victòria que els franquistes van situar a la confluència de la Diagonal amb el Passeig de Gràcia, l’antiga plaça Cinc d’Oros.

(veure reportatge del Diari de Barcelona districtes-diari-de-barcelona.php)

ICV-EUiA del Districte de l’Eixample va recollir una iniciativa plantejada des del Districte de Gràcia, arran d’una iniciativa de govern proposada per ICV-EUiA de Gràcia, de retirar l’esmentada estàtua (que està en una de les portes d’entrada de la Vila de Gràcia) per la seva condició de monument franquista. La moció presentada a l’Eixample ha estat aprovada amb el vots d’ICV-EUiA, PSC, ERC i CiU. El PP s’hi va abstenir en una demostració més “desmemòria històrica”.

Tal com publica  l’Independent (a l’enllaç l’article complert a la pàgina 5) d’aquesta setmana: “L’Ajuntament de Barcelona culminarà el procés de retirada de símbols vinculats al franquisme, accelerat el mes passat amb la desmuntada del monument a José Antonio de l’avinguda Josep Tarradellas, actuant contra l’estàtua de la Victòria de la plaça del Cinc d’Oros, a l’encreuament del passeig de Gràcia amb la Diagonal, la porta d’entrada a Gràcia. Dimarts el ple de l’Eixample, seguint la idea llançada des d’ICV-EUiA de Gràcia, va aprovar la retirada de la figura.

La proposició d’ICV-EUiA al consell plenari, que va comptar amb el vot a favor del PSC, CiU i ERC i l’abstenció del PP, aprova que “una vegada rebut l’informe preceptiu de la comissió d’escultures de l’Ajuntament de Barcelona, l’estàtua de la Victòria sigui retirada del seu emplaçament a la via pública”.

Sens dubte cal avançar molt més en la recuperació de la memòria històrica… però un pas com aquest sempre ajuda….




0 Responses to “A l’estàtua de la Victòria, uns dels darrers símbols franquistes, li queden pocs dies…”


  1. No Comments

Categories

My Fieldset
  1. (required)
  2. (valid email required)
 

cforms contact form by delicious:days