Archive for març, 2009

28
març

La crisi del finançament o el finançament de la crisi

montillaL’estupor segueix creixent en el sí del govern català, passen els mesos i el govern Zapatero segueix incomplint l’Estatut (que per altra banda és una llei orgànica de l’Estat). Fins i tot el conseller d’economia, Castells, ha donat per bona la hipòtesi que Catalunya es despengui de l’acord entre la resta de Comunitats i l’Estat.

Recordem que l’Estatut fixa unes bases per mesurar la contribució de Catalunya a la hisenda estatal i que es poden resumir en: una vegada efectuada la contribució , Catalunya no perdi posicions respecte al que ha de rebre de l’Estat i la bilateralitat entre Catalunya i l’Estat, és a dir que l’acord no estigui condicionat o bloquejat per altres comunitats en el consell de política fiscal… el que seria un pas cap el model basc i navarrès de concert econòmic.

masLa manca d’acord està duent el nerviosisme al Govern i està carregant les piles a l’oposició que exigeix que la part Catalana que trenqui la negociació (cal tenir barra per part dels convergents que critiquen tant a fons un model… que ells van pactar amb el PP, i que dir del PP que s’apunta a totes les crítiques per l’incompliment del govern de Madrid, mentre tenen l’Estatut recorregut al Tribunal Constitucional).

L’atzucac es tan considerable que Montilla ha hagut de cridar a l’ordre als seus propis correligionaris del PSC, per posar fi a les crítiques provinents d’altres consellers d’ERC, que poden plantar-se i fins i tot deixar el govern per recolzar-lo puntualment des del Parlament (com està fent en l’Ajuntament de Barcelona) o la posada en escena de Saura “revelant” la xifra que Solbes ofereix (entre 1.200 i 2.000M€ en compte dels 3.000-3.500M€ que esperava el Govern català).

El Govern “amic” de Zapatero no està ajudant a donar cap alegria als socialistes catalans. Montilla ha sortit de nou ha demanar calma, però el temps polític s’esgota i la crisi econòmica està sent molt més dura que el que les xifres del pressupost català reflectien.

castellsEl propi Castells ha reconegut que el 2009 la caiguda del PIB serà superior al 3%, la qual cosa pot situar l’atur sobre el mig milió de persones, amb la conseqüent crisi i fractura social, tensió amb els sindicats i mobilitzacions. La caiguda en la recaptació d’impostos i la manca d’acord en el finançament estan deixant lligat de mans i peus al govern català, el qual no té quasi competències en polítiques fiscals que puguin alleugerar la situació. La manca de recursos econòmics del govern català està portant a l’anunci de mesures que darrera no tenen finançament o estan basades en el deute comprat a un preu caríssim, mesures que per altra banda s’estan mostrant ineficients per reactivar una economia basada en el binomi totxo-hipoteca, immobiliàries-bancs, un model esgotat i al qual ningú li havia previst un recanvi.

cues-a-laturEl 2010 és encara una incògnita… en negatiu, ningú s’atreveix a fer una previsió, ans al contrari cada cop hi menys profetes de l’optimisme i les enquestes no fan més que reflectir la desconfiança generalitzada en la situació econòmica, la brusca caiguda del consum intern, del nombre de turistes i pernoctacions. Mentrestant, el conjunt de la banca anuncia uns guanys conjunts de 16.000 milions d’euros….

Ens apropen a una cruïlla on crisi econòmica, finançament, crisi de govern, relació amb el govern Zapatero, model d’Estat entraran en un conflicte agut.

20
març

Unes puntualitzacions a L’Independent de Gràcia (a propòsit de la càrrega dels Mossos)

A L’Independent de Gràcia d’aquesta setmana, a l’apartat de Política, l’Albert Balanzà signa un article amb el titular “EUiA demana explicacions a ICV per les càrregues policials pel pla Bolonya”.

Vull fer unes puntualitzacions, doncs el titular pot donar peu a confusions:

1.- EUiA de Gràcia no ha demanat, ni demanarà, cap explicació a ICV de Gràcia per una raó molt senzilla: els Mossos d’Esquadra estan sota el comandament de la conselleria d’Interior, no de l’agrupació de Gràcia dels nostres socis de coalició.

2.- A preguntes de l’Albert Balanzà sobre si presentaríem una declaració o moció en el proper Plenari de Districte, li vaig contestar que primer ens havíem de reunir l’Assemblea d’EUiA i desprès traslladaríem la nostra posició al Comitè de Coordinació que tenim ambdues organitzacions a Gràcia, que és on cal acordar una posició conjunta, si es creu necessari, com ho seria el fet de presentar una moció al Districte.

3.- Les declaracions les vaig fer com a David Companyon, conseller d’ICV-EUiA al Districte de Gràcia, no com a conseller d’EUiA enfrontat a ICV. Com queda palès en el mateix article la posició del portaveu de la coalició a Gràcia, Roger Amigó, i la meva no son diferents en absolut.

mani-mossos14.- EUiA ha manifestat la seva posició en una declaració que es pot trobar al web (www.euia.cat) que entre altres coses diu: “..L´actuació policial d´ahir al migdia i, especialment, al vespre i a la nit als carrers de Barcelona s´ha de qualificar de desproporcionada. Les actuacions policials que es van viure, per les informacions de què disposem, són greus i inacceptables….“.

L’Assemblea de mitjans de comunicació d’EUiA, atesa la greu repressió que van rebre més de 30 periodistes, ha fet el següent comunicat.

5.- El meu rebuig en com es va gestionar l’operatiu per part dels comandaments policials. El meu desencís vers la visualització política que aquesta càrrega policial dóna de l’esquerra transformadora que vol gestionar amb polítiques d’esquerres la seguretat. La meva preocupació vers molts simpatitzants i militants, molts d’ells joves universitaris, que -com molts de nosaltres- entenem que no es qüestió de demanar excuses, sinò de dimissions i canvis de responsabilitat. La meva esperança és que el succeït serveixi per replantejar-se aquest tipus de polítiques que ens allunyen de la nostra base electoral i debiliten el suport social al govern d’esquerres.

5.- La meva solidaritat amb el periodista de l’Independent, Èric Lluent, ferit a la manifestació. El seu article a la contraportada de l’Independent: “El ‘no a la guerra’ comença a casa”, és una peça periodística de gran qualitat. Estic completament d’acord amb ell.

20
març

Bona assistència a la reunió informativa del Camp d’en Grassot-Gràcia nova

informativa-grassot-gracia-nov_3Aquest dimecres 11 de març es va fer la presentació de les MILLORES DE L’ESPAI PÚBLIC als barris de Camp d’en Grassot-Gràcia Nova.

Val la pena ressenyar a bona assistència que en general tenen aquests actes de barri. Es vam aplegar una quarantena de veïns i veïnes, els quals tant a títol individual o bé com a representants de les seves entitats, associacions de veïns (la de Camp d’en Grassot i la de Passeig de Sant Joan) les quals van formular un munt de preguntes, dubtes i queixes en acabar la part informativa. A tots els assistents/tes se’ls hi repartí unes fotocòpies de les diapositives de la presentació. (pdf)

L’acte va comptar es va iniciar amb l’explicació per part del conseller assignat al Camp d’en Grassot-Gràcia Nova, David Companyon (ICV-EUIA), el conseller d’urbanísme Carles Maggí (PSC) i el del manteniment Roger Amigó (ICV-EUiA). Així mateix vam comptar amb la presència del les responsables del manteniment del Districte, Esther Garcia i Josie Abascal; i els consellers del Districte Àlex López (ERC) i Anna Blanco (PP).

La reunió va fer una repassada a les diferents obres: les que s’iniciaran en els propers dies i que hand ‘estar acabades abans del 31 de desembre i que provenen dels fons estatals i les que formen part del Pla d’Inversions Municipals 2009.

De les primeres cal destacar la REHABILITACIÓ INTEGRAL I LA PLATAFORMA ÚNICA, que es permetrà la pacificació del trànsit, al PASSATGE ALIÓ,  la REHABILITACIÓ INTEGRAL I AMPLIACIÓ DE LES VORERES del PASSEIG D’AMUNT i el MANTENIMENT INTEGRAL del PASSEIG DE SANT JOAN, amb la renovació del paviment vermell, la renovació dels espais verds i el mobiliari urbà. Així mateix, es farà el soterrament de les línies dels carrers ENCARNACIÓ, LEGALITAT, PI I MARGALL (encreuament amb S. Coloma) i SECRETARI COLOMA.

De les segones cal destacar que ja s’han finalitzat les obres del carrer MARTÍ (entre Escorial i Alegre de Dalt) on s’ha millorat les voreres i l’acabament de la urbanització del Passatge Conradí.

En breus dies s’iniciarà la PLATAFORMA ÚNICA del carrer GRASSOT, llargament esperada pels veïns i veïnes, i que inclou el cacnvi del clavagueram.

Sense data d’inici queden les obres previstes al carrers Balcells, Pi i Margall, Pare Lainez, Hipòlit Làzaro i Alegre de Dalt.

informativa-grassot-gracia-nov_4En total és van formular 14 preguntes-intervencions sobre temes com el calendari i abast de les diferents obres (la majoria) i que van ser respostes principalment per les responsables tècniques de manteniment (per exemple que és una plataforma única -bàsicament un carrer sense voreres, però no és una carrer només per a vianants); una altra part de les preguntes van tenir com a eix comú la mobilitat (especialment interessant una de les propostes sobre modificar el sentit del carrer Grassot -de tal manera que s’eviti la utilització com a drassera i afavoreixi la pacificació del trànsit-); sobre la neteja (queixes); sobre el manteniment de la plaça de la Sedeta i finalment sobre la participació de les associacions de veïns en aspectes concrets de les obres, als quals se’ls va respondre que es tindria en compte els seus suggeriments i aportacions.

Bé, desprès d’una hora, la majoria se’n van anar a veure (o escoltar) el Barça…. que va fer, diuen, un partit memorable. 5 a 2 a l’Olympique de Lió.

Cal agraïr de nou a les responsables de l’associació Cor de Maria per haver cedit el seu local (una assocació amb la qual no feia molt ens havien entrevistat juntament amb el tècnic de referència i que fa una tasca encomiable en el barri donant aixopluc a persones en risc d’exclusió -sobretot per raons econòmiques- als quals a més els hi facilten petits serveis o atenció mèdica molt necessaris)

18
març

La Coordinadora d’AMPAS de Gràcia recolza la VAGA del dia 19 convocada pels sindicats de l’ensenyament

mani-educacio

Malauradament la manca d’enteniment entre la conselleria d’Educació i els sindicats de l’ensenyament no s’ha resolt i la vaga del dia 19 es manté. La coordinadora d’AMPAS de Gràcia, que representa a una part de la comunitat educativa, les mares i pares, ha fet un manifest en el qual dóna suport a la convocatòria.

Crec que aporta elements de reflexió i una crida a recuperar el consens que va permetre la signatura del PACTE NACIONAL PER A L’EDUCACIÓ que cal tenir en compte.

” La coordinadora d’AMPA de Gràcia, es manifesta en favor de la vaga del 19 de març. Aquest cop la vaga es planteja menys com un acte promogut pels sindicats en reivindicació dels drets laborals dels mestres i més com una
defensa de l’escola pública que es veu amenaçada. La manca de recursos està portant a la segregació de l’alumnat i l’estigmatització dels centres públics, cada vegada més abandonats a l’hora de fer front a l’increment d’alumnes nouvinguts amb necessitats educatives especiífiques.

ensenyament-0091Des de la Conselleria d’Educació s’estan prenent mesures pal·liatiaves a la situació sobre la base de criteris dubtosos, o directament en perjudici de l’escola pública. Hi ha una total manca de planificació. Cada cop s’és més lluny del Pacte Nacional per a l’Educació. Queda clar que el conseller no hi creu i, per tant, actua justament en la direcció contrària. Ja no es parla de Servei Públic d’Educació, de xarxa única que inclou la pública i la concertada. La concertada continua sense acomplir el criteri de les ràtio, la qual cosa afavoreix la concertada en detriment de la pública que ha de fer front als inconvenients abans esmentats.

S’està a punt d’aprovar una Llei d’Educació que no disposa dels recursos suficients per al seu desplegament. Sembla condemnada al fracàs abans de desplegar-se. I les mesures es van prenent sense tenir en compte la comunitat educativa, sobretot el col·lectiu de mestres, el gran protagonista del nostre sistema educatiu, que segurament té moltes coses a dir. Només a través del camí del diàleg es pot arribar al consens.

D’altra banda, com a mares i pares ens veiem afectats pel dia de la vaga i tindrem problemes organitzatius la majoria. Per aquest motiu també, entenem que és responsabilitat última de la Conselleria de mirar de trobar consens esmentat.”

Us afegeixo un enllaç al manifest que ha fet el sindicat CC.OO. explicatiu dels motius de la vaga.

14
març

“FEM FRONT A LA CRISI”. Dissabte 14 manifestació unitària a les 17h a la Via Laietana

video CC.OO i UGT

crisi2CC.OO. i UGT han convocat una manifestació unitària mani-sindicalamb el lema FEM FRONT A LA CRISI. S’ha elaborat un manifest amb el qual es vol posar de relleu que la crisi no l’han de pagar els treballadors i treballadores, ni les seves famílies. El Manifest remarca especialment la deficient gestió de la crisi que s’està fent des del govern espanyol i fa un segut de propostes en el terreny de la indústria i els serveis, l’ocupació i el territori i la inversió pública.

Més d’un centenar d’entitats s’ha adherit a la manifestació que començarà davant de la seu de Foment del Treball, la patronal catalana, a la Via Laietana.

El sector financer, les grans constructores, les immobiliàries, les multinacionals… ells son els que desprès d’anys de grans beneficis, fets sota una economia especulativa amb els vist i plau dels diferents governs, que han actuat al seu dictat tot ocultant al poble, a les famílies, el riscos d’una situació que tard o dora havia d’esclatar, com així ha estat amb la bombolla immobiliària o la borsa; apostant per un creixement insostenible i desmesurat.

Les demandes sindicals són clares. Ara, ens cal posar èmfasi en que la crisi la pagui qui l’ha provocat, qui ha fet beneficis extraordinaris durant les últimes dècades, i si mes no qui te els diners, és a dir les grans empreses multinacionals i les primeres fortunes d’arreu.

Cal posar fi a una economia basada exclusivament en el benefici basat en l’especulació, l’explotació de la força de treball i la natura. Cal posar rumb cap a una societat que posi l’interès de la majoria per sobre del benefici d’un accionariat que només prima el resultat immediat. Cal tornar a parlar d’una economia social a favor del poble, que redistribueixi la riquesa. Cal que la societat es basi en el principi marxista de “a cadascú segons la seva necessitat, a cadascú segons la seva capacitat”.

Comencen a fer visible que una altre món és possible…Dissabte sortim al carrer, fem sentir la nostra veu!!!

10
març

L’Europa un club de primera… en solidaritat i innovació

europaLa iniciativa que ha emprès el Club Esportiu Europa amb la Fundació Nexe és francament encomiable, no només per apostar per la solidaritat, sinò per la senzillesa de la proposta, que pots ser fàcilment replicable en altres entitats, empreses, associacions…

Es tracta de que l’Europa donarà a Nexe 1 euro per cada treballador que té en plantilla (des de jugadors a acomodadors) i la proposta és que s’hi afegueixin també els pares dels nens i nenes de l’escola de futbol, etc… podrien recollir fins a uns 1.400 euros als projectes que desenvolupa Nexe Fundació, dedicada bàsicament a projectes amb nens amb transtorns als quals se’ls hi ofereix  l’oportunitat de desenvolupar-se plenament com a persona i d’integrar-se en la societat.

Els diners recollits per l’Europa permetran millorar l’atenció individualitzada en les necessitats mèdiques, pedagògiques i psicosocials amb especial èmfasi als infants amb pluridiscapacitat.

EUROPA… tú si que ets gran!!!!

10
març

A l’estàtua de la Victòria, uns dels darrers símbols franquistes, li queden pocs dies…

Si fa uns dies vam veure com es desmantellava el monument al Passeig Josep Tarradelles que el règim feixista de Franco va erigir al fundador de la Falange José Antonio Primo de Rivera, ara li toca a l’estàtua de la Victòria que els franquistes van situar a la confluència de la Diagonal amb el Passeig de Gràcia, l’antiga plaça Cinc d’Oros.

Click to continue reading “A l’estàtua de la Victòria, uns dels darrers símbols franquistes, li queden pocs dies…”

07
març

El nou CEIP comença a caminar… cal trobar-li un nom.

El proper dia 18 es farà la “jornada de portes obertes” de la nova escola que estarà ubicada al entre els carrers Bailèn i Quevedo. La presentació de la nova escola es farà a la seu del Districte. Sens dubte és una bona notícia!!!.
A més ja s’ha anomenat la directora, de ben cert necessari perquè el nou romani_tnprojecte educatiu tingui una veu, comenci a visualitar-se com una realitat més enllà del paper … ara cal que les dependències provissionals a la plaça del Poble Romaní estiguin a punt. Ho vam dir al PAD: l’educació és una prioritat.

Click to continue reading “El nou CEIP comença a caminar… cal trobar-li un nom.”

06
març

Agustí fas demagògia….!

El portaveu de CiU al districte de Gràcia, Carles Agustí va demanar la meva dimissió al darrer plenari, vaig pensar que era un “excés verbal” i així s’ho vaig manifestar en acabar, semblava que així també ho entenia. Avui m’envien un correu amb el seu escrit al bloc, on a més m’acusa (juntament amb la consellera Alícia Fernandez) de no fer res. En fi, des d’ací li responc (perquè no pugui dir que qui calla…):

Click to continue reading “Agustí fas demagògia….!”

04
març

El debat de l’educació…

No voldria deixar passar de comentar-vos un interessant article de Ramon Plandiura: Una empenta a l’ensenyament privat publicat a El Periódico. M’ha semblat una reflexió lúcida, sense les pressions de prendre posició política, sinó analitzant la llei d’educació i les seves conseqüències per la comunitat educativa.

Click to continue reading “El debat de l’educació…”




Categories

My Fieldset
  1. (required)
  2. (valid email required)
 

cforms contact form by delicious:days