Home > Cultura Popular i Tradicional, General > El final del Carnaval …

El final del Carnaval …

Avui s’acaba el Carnaval, amb l’enterrament del rei Carnestoltes, aquest any a Gràcia s’ha fet la tradicional rua , però el cert és que es troba a faltar una mica l’esperit satíric que ha de tenir el Carnaval, fa uns anys un grup d’entitats va impulsar una coordinadora que va permetre organitzar una sèrie d’actes : l’arribo, un ball de màscares, la rua, el sopar de premis poia i l’enterrament de la sardina , tot això sota l’ombra d’un ban de carnaval satíric fet per un Consell dels Bulls.

Suposo que per motius de poca participació de tot això només n’ha quedat la rua, de l’esperit satíric i irònic que ha de tenir el carnaval, a Gràcia, poc en queda. D’allò que tenia d’original el Carnaval gracienc — els premis poia — es van deixar de fer , d’acord que era una tradició nova, però … totes les tradicions comencen algun dia , no?

Durant el carnaval la Casa de la Vila és ocupada pel rei Carnestoltes, que s’amaga darrera una màscara perquè precisament ha de ser un personatge anònim … aquest any ni això, … al final serà la millor la quaresma que el carnaval 😉

  1. Esther
    febrer 6th, 2008 at 10:18 | #1

    Hola Roger:
    Ahi, quan vaig anar a recollir el nen a l’escola, molts pares van comentar que havien anat a la rua de Gràcia…i tots van arribar a la conclusió de que l’any vinent, si la cosa no canvia, tatxaran del calendari el dia de la rua de Gràcia per tal de no anar-hi…Em va fer llàstima!!
    Recordo pel meu germà, l’Eduard, que tot el que implicava la festa del Carnestoltes, estava molt ben organitzat i era força divertit…Algún any havia portat el Pol a la rua i ell havia participat amb el seu tiet a la comparsa dels castellers…
    És una llàstima que el relleu dels que sempre han organitzat tota mena d’actes a la vil.la, no estiguin a la mateixa alçada..
    S’ha de fer alguna cosa, no et sembla??
    A reveure Roger
    Esther

  2. febrer 6th, 2008 at 11:02 | #2

    Llegeixo el teu comentari sobre el carnaval gracienc i hi trobo molta similitud amb el que passa amb el carnaval de Reus i d’altres poblacions de per aquí al voltant. Es nota una pèrdua de l’esperit de sàtira, espontaneïtat i improvisació, característiques que haurien de formar part de tots els actes carnavalescos. Sort en tenim encara de les iniciatives que endeguen alguns elements festius, com el Ball de Diables o el Bou de Reus, que sí que donen aquest puntet de sorpresa, espontaneïtat i sàtira en les seves accions. La resta del programa de carnaval es converteix cada any més en una oficialització o institucionalització d’una festa a través de la regidoria de cultura i els organismes que en depenen.

  3. greips
    febrer 6th, 2008 at 15:33 | #3

    és el problema de deixar a les autoritats regular-nos les festes: se les fan a mida.

    Ara bé, prova tu de fer un ban deixant malament a l’Espriu & cia i ja veuràs com et quedes sense subvencions 😀

    També, tens raó, la gent ha perdut empenta. Són els efectes de la multi-culturalitat i l’èxode dels nadius cap a d’altres entorns.

    Va, ho admeto, també hi ha poques ganes de fer res. Imagino que la societat actual ens ha fet una mica autòmates i la globalització de la cultura ens farà celebrar més el Jalouin que no pas el Carnestoltes. Una pena :'(

  1. No trackbacks yet.

Aneu a la barra d'eines