Reflexions d'un exiliat






         

25 agost, 2007

Els Falcons, respostes a uns dubtes.

Filed under: General @ 19:11

L'escala és una de les construccions falconeres més vistoses i imprescindible en la Festa Major vilafranquina. Aquesta és una instantània de fa uns anys i no és, ni de bon tros, l'escala més agosarada dels Falcons de Vilafranca.(Totes les fotos extretes del Article Falcons a Catalunya de Joan Cuscó i Clarasó)

En un dels molts sopars que es fan durant la Festa Major, diverses persones, parlant sobre el origen dels Castells, mantenien la teoria que entre els seus orígens estaven els Falcons.

 

Els Falcons son agrupacions que efectua'n diverses construccions humanes, estan a mig camí entre el circ i la gimnàstica. Fan les seves figures buscant l'harmonia, l'estètica i l'espectacularitat.

 


La seva aparició a Catalunya es recent, en termes de cultura popular, ja que es remunta al final dels anys 20 (del segle XX). Neixen a  partir de la influencia del moviment dels Sòkols txecoslovacs. Eren uns anys que  es donen dos aspectes. El desenvolupament del teixit associatiu català i especialment de les organitzacions i associacions juvenils. Per un altre canto, el esport es considerava un fet cultural apte per el desenvolupament de la consciencia civica i nacional de una comunitat.

 

En aquet ambit es donen el primers passos dels Falcons (Traducció directe del txec Sokol). Dues son les associacions principals:

  • Palestra. Fundada per Josep Maria Batista i Roca (Tambe un dels introductors del Moviment Escolta). La va presidir Pompeu Fabra.
  • Federació de Joves Cristians. Seguia el model càtala de catolicisme deMembres del Centre Excursionista vilafranquí fent un exercici de falcons als anys 30 Torres i Bages. Es basava en tres aspectes: Influir en la formació moral i ideològica. La catalanitat com a fet fonamental. El conservadorisme en lo social i polític. Fou la mes important per la promoció dels Falcons.

A partir d'aquí els falcons creixen. La guerra representa una greu aturada, pero a partir de 1940 ja es reprenen activitats.

 

En l'actualitat existeixen set colles, la mes antiga la de Sant Vicent dels Horts seguida de molt aprop per la de Llorenç del Penedes. Han incorporat elements d'altres formes de cultura popular com la faixa, les gralles i figures inspirades en els balls de valencians i les moixigangues. El seu nucli mes important esta al voltant del Penedes.

 

Els Falcons de Sant Vicenç dels Horts. 1940 Poble Espanyol (Barcelona)

 

Cal deixar clar que els Falcons no son  escoles de castellers, no son apèndixs dels castellers i formen part, en tot dret, de les colles de cultura popular. En els anys la seva tècnica ha evolucionat de lo purament gimnàstic a una tècnica mes circense i castellera.

Per Saber Mes:

Falcons a Catalunya Article  publicat a la revista La Fura per Joan Cuscó i Clarasó. 

Dossier Falconers i Falcons  Dossier sencer de la revista La Fura.

Informació sobre els Falcons Pagina de  Festes.org
 



1 Comment »

  1. […] http://blocs.gracianet.cat/reflexions_dun_exiliat/2007/08/25/els-falcons-respostes-a-uns-dubtes/ » Els Falcons, respostes a uns dubtes. Reflexions d’un exiliat blocs.gracianet.cat En un dels molts sopars que es fan durant la Festa Major, diverses persones, parlant sobre el origen dels Castells, mantenien la teoria que entre els seus orígens estaven els Falcons. […]

      Publicat al Facebook (19/9/2013) | El Venerables — 28 novembre, 2013 @ 20:05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

WPMU Theme pack by WPMU-DEV.

Aneu a la barra d'eines