La presentació del llibre “Les músiques del ball de bastons i el seu context” es va realitzar el passat dissabte 17 de desembre del 2005 a les caves Codorniu de Sant Sadurní d’Anoia, un lloc on es donaven de la ma dos tradicions, la del cava i la del ball de bastons.

La primera part va consistir en una visita per les caves, realitzada per una seixantena de bastoners i simpatitzants del ball de bastons on sempre hi va regnar el bon ambient.

Després de la visita i la degustació del cava venia el plat fort, la presentació oficial del llibre, amb una vuitantena d’assistents i nombrosos representants del món bastoner i la classe política Catalana.

L’acte va ser presidit pel Conseller en cap de la Generalitat de Catalunya l’Honorable Sr. Josep Bargalló i ens van dedicar unes paraules, en aquest ordre: Robert Rovira, president de la Coordinadora de Ball de Bastons i un dels autors del llibre que va donar les gràcies a tots aquells que havien contribuït a tirar endavant aquest projecte. Un responsable de Cossetània edicions que va destacar la gran feina i la quantitat de dades recollides, així com la dificultat d’edició del llibre per la quantitat d’imatges i extensió de l’obra, cosa que els feia sentir-se plenament satisfets pel resultat final. Àngel Vallverdú, músic, secretari de la Coordinadora de Ball de Bastons i coautor del llibre, que va fer un resum dels continguts del llibre, un treball de 8 anys que recull 786 partitures, classificades per comarques i amb forces explicacions i context en un viatge que comença al Baix Ebre i acaba a l’Alta Ribagorça. També va intervenir l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia expressant la seva satisfacció perquè el seu municipi pogués acollir aquell acte i finalment van concloure els parlament amb d’intervenció del Conseller en Cap l’Honorable Sr. Josep Bargalló Josep Bargalló que va mencionar la figura de Julio Baroja com a expert en l’estudi d’aquest tipus de balls i va recordar una mica la història moderna del ball de bastons i la seva gran extensió i implantació pel territori de Catalunya. Al final va concloure amb un agraïment a tots aquells que mantenim les nostres tradicions, perquè som un país perquè som singulars i el ball de bastons de Catalunya és una de les nostres singularitats.

També hi va haver entrega de records pels que han fet possible aquets projecte, en aquest cas un reproducció artesanal d’una antiga imatge de ball de bastons del Corpus de Barcelona.

Tot seguit els bastoners de Terrassa, que enguany organitzen la propera Trobada de Bastoners de Catalunya, i els bastoners de Cambrils ens van oferir una exhibició de ball de bastons. L’ acte va concloure amb un aperitiu amb cava català i les primeres compres del llibre per part dels assistents.

“Les músiques del ball de bastons i el seu context”
Cossetània edicions
Preu: 22 euros (oferta especial per les colles bastoneres amb packs de 5 llibres per 16 euros cada llibre)
Autors: Robert Rovira i Àngel Vallverdú
776 pàgines.
880 Il·lustracions
ISBN: 84-9791-129-6

Sinopsi del llibre:

Diversos estudis han tractat sobre el ball de bastons des d’una perspectiva local o poc aprofundida. Això ha fet que la majoria de la
informació hagi estat fins ara dispersa. Les músiques del ball de bastons i el seu context ens mostra la pràctica totalitat de melodies que serveixen ara i havien servit antigament per a poder ballar aquesta dansa ancestral i viva. En aquest llibre hi podreu trobar partitures amagades fins ara en arxius, tonades que ja no es ballen però que hem pogut rescatar de la memòria d’antics bastoners i, no cal dir-ho, les músiques que continuen vigents. Tot això junt amb informació i fotografies de les colles de ball de bastons de tot Catalunya, perquè aquestes músiques que us oferim no quedin fora de context. Així doncs, aquest llibre és una eina important per constatar la grandíssima riquesa del ball de bastons des d’una de les seves vessants primordials: la música.

Biografia del autors:

Robert Rovira i Ferré (l’Arboç, Baix Penedès, 1952) va iniciar-se en el món de les danses tradicionals als deu anys, i l’any 1970 començà a ballar com a bastoner amb el Ball de Bastons de l’Arboç. Promotor i fundador d’entitats, forma part de la junta de diverses associacions de l’Arboç, la seva localitat. Ha estat professor de l’Aula de Dansa Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1982 fa tasques d’investigació de la cultura popular i tradicional, sobretot del ball de bastons. Va ingressar a la junta directiva de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya l’any 1989, en qualitat de secretari, i des del 2001 n’és el president. Àngel Vallverdú Rom (Montbrió del Camp, Baix Camp, 1973) s’inicià en el món de la música tradicional de manera autodidacta, amb la gralla, i formà part del grup Grallers del Col•lectiu Reusenc d’Activitats Culturals. Després s’interessà pel flabiol i el tamborí, i el 1994 començà a rebre classes del prestigiós flabiolaire Xavier Macaya, el qual li ensenyà la tècnica. Actualment és secretari de la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya i gerent del Festival de Música de Montbrió del Camp.