gener 22nd, 2006

Youkai

A partir d’avui intentaré apropar-vos a la diversa i variada mostra de criatures fantàstiques de la cultura japonesa. Per començar us ofereixo una explicació sobre el terme general que els engloba: Youkai.

Els Youkai o Yōkai (en japonès : 妖怪) es poden definir com a esperits, aparicions, dimonis, monstres o fantasmes. Es un terme força ampli que inclou un gran nombre de criatures sobrenaturals del folklore japonès molt diferents entre elles. La seva naturalesa diferent els fa actuar de manera estranya segons el punt de vista d’un humà, i això pot comportar una certa enemistat entre ells i nosaltres. Degut a això, alguns d’ells eviten les zones poblades i viuen en àrees aïllades en plena naturalesa. En canvi, altres viuen ben a prop de l’ésser humà, alterant el seu estil de vida o ajudant-lo sense que aquest en sigui conscient.
El fet que el terme Youkai englobi tantes criatures diverses fa que també s’incloguin éssers de la mitologia occidental, encara que habitualment en refereixen a ells com a Mononoke.
Per altra banda, el terme Youkai també es utilitzat en un sentit més reduït, i es refereix als animals que la mitologia japonesa ha dotat de poders extraordinaris, sobretot una major intel·ligència que utilitzen habitualment per enganyar als humans.
Els Youkai i els humans poden unir-se, tal i com relaten algunes històries amb un final generalment tràgic, tenint com a descendència a un éssers anomenats Hanyou o Hanyō (en japonès : 半妖). La vida d’aquestes criatures mai es senzilla, ja que al posseir característiques inusuals i poders sobrehumans, deguts a la seva herència, no son acceptats per cap de les dues societats.
També hi ha qui s’enfronta als Youkai, sobretot a aquells malvats que causen danys als homes. Tot i que generalment són invulnerables als atacs humans, poden ser derrotats per experts exterminadors anomenats Taijiya (en japonès : 退治屋) i monjos budistes que gaudeixen de la benedicció de Buda.

1 comment gener 22nd, 2006


gener 2006
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
    febr. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Entrades recents

Blogroll

Categories