Botàs o Puigpedrós

Un nou formatge per a recomanar:

botàs ( petit peça de mig kilo ) o puigpedròs ( peça d’un o dos kilos )

  FORMATGE DE PELL RENTADA PUIGPEDRÓS

Formatge singular creat a partir de llet de vaca de la Cerdanya, i pensat per oferir la personalitat única de l’entorn on s’elabora. De pell rentada, la seva coloració taronja característica influeix en el gust i la textura, una olor intensa i matisada per les notes florals que la llet transmet al formatge. La textura, de pasta semidura, permet un pas en boca on es noten les anous, la fruita confitada i un final llarg i persistent de prat i records de muntanya.

Un formatge per anar fent camí en el món dels formatges amb caràcter.

Característiques més importants: llet crua de vaca de la pròpia explotació, formats de 1 a 2 Kg., escorça rentada, mínim 2 mesos de maduració, conservació entre 6-10ºC.

Acompanyar de: préssec, fruita confitada, orellanes, anous, pa de cereals, pa d’anous, vi blanc de criança en bota (preferentment riesling o sauvignon blanc).

En format petit  ( Botàs ) el trobareu a els bandolers

 

Com es fa un formatge

Aquí teniu una petita animació per explicar com es fa el formatge feta per la gent de betara

elaboracio80.html

Fira de Sant Ermengol ” la seu d’urgell”

Aquest cap de setmana hi ha una fira de formatge molt important.

Fira dels Formatges

En el marc d’una de les fires més antigues de Catalunya, la mil.lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell celebra la seva 18a edició de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus. La Fira té lloc durant el tercer cap de setmana d’octubre i acull en un espai comú una quarantena de formatgers artesans provinents de tot l’arc pirinenc, del Mediterrani a l’Atlàntic i dels vessants nord i sud de la serralada. Els visitants poden trobar formatges elaborats als Pirineus catalans, aragonesos, navarresos, bascos i francesos.

Cada formatgeria disposa d’un estand d’exposició i degustació, i són els mateixos productors qui ofereixen els seus formatges, tant al nombrós públic que any rera any visita la mostra, com als professionals de la distribució i la restauració d’arreu del país que cada vegada més tenen la Seu com a punt de referència del formatge artesà.

L’entrada al recinte dels formatges és gratuïta, i els visitants poden comprar un tiquet de degustació, amb què poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi, un got de cervesa artesana o un d’aigua.

Destaca la gran qualitat i varietat dels formatges que participen a la Fira de Sant Ermengol la qual s’ha convertit en un aparador immillorable per a conèixer i difondre la situació i tendències del sector formatger artesà d’arreu del Pirineu.

A més de la venda i degustació dels formatges, la Fira de Formatges Artesans del Pirineus és el paraigües sota el que es desenvolupen altres accions estretament relacionades amb l’elaboració i el consum de formatges com ara les jornades tècniques, els concursos de Formatges, les aules de tast i activitats gastronòmiques per als més petits.

 

Aquí teniu el programa del cap de setmana

http://www.firasantermengol.cat/images/pdf/Programa-fira-2012.pdf

Serrat gros d’Ossera

Aquest dijous al Ateneu Barcelones al carrer Canuda 6 pasen un documental.

oferiu flors al rebels

aquest documental parla dels hippies que fa de 30 anys van anar a parar a Ossera i des d’aquest petit poble volien canviar el món.

D’aquest poble i d’aquesta gent ha sortit el magnific formatge el serrat gros d’ossera ( que encara no he tingut sort de provar )

Brie de Melun

Per començar us parlaré del “Brie de Melun”, segons explica la història és del formatges més antics d’estil brie que es coneix. Hi ha cites històriques que diuen que  abans de l’invasió romana ja hi havia

 

El Brie de Melun és un formatge de llet crua de vaca suau i lleugerament salat, la seva pell florida amb unes lleugeres raïes de  color vermelles o marrons.

 

 

Jo el que us puc dir, que aquest agost em van portar un formatge sencer directament des de  Paris i que no te res a veure amb tots el bries que he provat. Per mi va ser un orgasme gastronòmic.

 

Recomanacions: La pell d’aquest formatge és menja i acompanyeu-lo amb un trosset de pa ( pa sense oli, ni tomàquet sols pa )

 

Se que a Catalunya per el que he esbrinat el podem comprar a la xarcuteria Tutusaus Barcelona i a Via vàlia a Tarragona

El primer post

En aquest bloc vull anar explicant les meves aventures i desventures del món del formatge.

En aquest bloc us parlaré dels formatges, de les botigues on es venen, les eines que es fan servir per els formatges, vídeos, receptes, Denominacions d’oringens, i tot de curiositats relacionades amb el formatge.

Hola, món!

Benvingut a Blocs de GràciaNet. Aquest és el teu primer apunt, que pots modificar o eliminar per encetar el teu bloc! 😉


Aneu a la barra d'eines