Home > Cultura Popular i Tradicional, General > Diada de Formentera a Gràcia

Diada de Formentera a Gràcia

Aquesta tarda/vespre s’ha celebrat la segona Diada de Formentera a Gràcia. La idea sorgeix de coneixences comunes entre gent de les colles de cultura popular gracienques i estudiants vinculats a la comissió de Festes de Santa Maria  de Formentera.  Aquesta comissió de festes és una entitat juvenil existent des de fa 18 anys i que organitza les “Festes de la Terra” a Formentera. Fan una defensa aferrissada de la llengua i cultura catalanes.

Avui s’ha pogut veure la tradicional actuació gracienca de les colles de cultura popular locals. Però evidentment l’interès de la jornada estava en veure la representació del “ball de pagès” . Un ball tradicional de les illes d’Eivissa i Formentera consistent en dues danses: “sa curta” i “sa llarga”. Un dels responsables de l’entitat m’ha estat comentant la dificultat de mantenir la cultura popular a Formentera i a les illes en general i també la dificultat d’iniciar-hi moviments juvenils ja que la major part de joves actius i amb ganes de fer coses venen al Principat a estudiar i a desenvolupar-se professionalment. Tot i així aquesta comissió de festes vetlla per mantenir la cultura catalana a l’illa. No en va em comentava que no entenia perquè hi ha qui insisteix en dir que la gent de les illes no són catalans si només observant els vestits tradicionals del ball de pagès es veia els seus orígens. Us adjunto un enllaç perquè ho vegeu vosaltres mateixos.

L’altre dia , l’Àlex , en el seu bloc manifestava l’orgull de ser gracienc per ser Gràcia un lloc on,sense embuts, podem parlar del procés de pau, motiu d’orgull que evidentment comparteixo.  Però n’hi afegeixo un altre , entre tots els que ja hi ha , i és que Gràcia no només desenvolupa i potencia la seva cultura popular sinó que és un d’espai de mostra i intercanvi de les tradicions de tots els Països Catalans , ho veiem amb els Foguerons , amb la festa de l’Espai València, i ara amb aquest intercanvi amb Formentera. Per la gent del País Valencià i de les Illes que tenen una situació política molt més hostil en quan a la cultura popular poder venir a Gràcia els pot ser un al·licient per desenvolupar la seva feina i de pas que es conegui la que fan les nostres colles.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Aneu a la barra d'eines