header image

Brindem amb cava?

Posted by: cani | desembre 10, 2007 | 2 Comments |

Ll – He d’anar a comprar una mica de vi per aquestes festes, què em recomanes?

M – No ho ser, penso que s’ha de pensar què penses fer per menjar, que et vols gastar, que t’agrada, etc.

Ll – Home, faré el de sempre, les coses tradicionals….

M – Tradicionals? Per a qui? Celebres el sopar o fas el dinar?

Ll – Bé, doncs donem unes regles generals.

M – Això m’agrada més. Mira….

Ll – Peix, vi blanc i carn, vi negre, un cava de postres i vins dolços….

M – Doncs no, mira tu l’espavilada. Si vols fer-ho fàcil pots començar amb un cava per l’aperitiu, un cava pel primer, un cava després i de postres…

Ll – Un cava?

M – Si. Mira si és fàcil. Però has d’anar amb molta cura. Pensa que de cava en pots trobar de molts tipus, el brut nature que és sec, el brut, sec però menys, el semi que no és sec, el dolç que és dolç, naturalment, i a més el reserva que te una criança de 18 a 30 mesos i el gran reserva que te una criança de més de 30 mesos. En alguns casos pots trobar-ne algun que digui “de postres”, en realitat vol dir dolç o semi.

Ll – I també en pots trobar de rosat, no?

M – Si, hi alguns d’aquests son bons. En el cas del rosat, generalment son fets amb raïm Pinot noire o també els fets amb Trepat, que és un raïm molt nostre. Si vols fer alguna cosa diferent, pots agafar un cava rosat fet amb Trepat, que sempre serà una mica més econòmic i et puc dir que a Serral en fan un de ben bo.

 Ll – En compraré una caixa.

M – Compra el que et vagis a veure. No compris botelles per guardar mesos. El cava a casa no millora, al contrari, sempre pot anar a pitjor. Compra el que pensis servir el proper mes. I guarda les botelles dretes, no cal tombar-les. I sempre en un lloc fresc (de 10 a 15º i no a la nevera) i quan menys llum millor.

Ll – A quina temperatura?

M – No cal que sigui gelat. A una temperatura entre 6 i 8 graus és l’òptim. No s’ha de posar en el congelador. El millor és aigua i gel una bona estona abans de servir.

Ll – I ja està?

M – Home, jo diria que posis copes de vidre. Ja no et dic de cristall, però no posis gots de paper…si és possible. I també que tinguin forma de tulipa millor. I et recomano que les rentis amb aigua sola, no amb detergent.

Ll – A mi m’agrada molt el cava, fa festa. A d’obrir fa el pum! i després surt la bromera…..alegria, alegria….

M – Home, no seré jo qui et tregui l’alegria del pum! que tu dius, però si és un cava mitjanet, jo l’obriria sense el pum!, poc a poc i amb la botella inclinada. Si l’obres de cop, el cava marxa i pitjor, tot el gas, que normalment està dissol en el propi líquid i va desprenent-se poc a poc. D’aquí les bombolletes, que quan més petites millor.

Ll – I va bé amb tot?

M – Mira, si serveixes coses més greixoses o contundents, jo posaria un cava reserva o gran reserva, un brut per l’aperitiu i primers plats, excepte que siguin coses més consistents. I de postres, amb el torró, hi serviria un cava més dolç, un semi o un dolç directament. Per cert el dolç també pot servir amb el foie, que te un toc dolç.

Ll – I què em recomanes? Entre tu i jo….ara que no ens escolta ningú…

M – No vull entrar en guerres. Per a mi pots trobar-ne de molt bons i a preus relativament correctes, no cal gastar-se el que no es té. És una festa i si fem un excés en el menjar, també podem fer un petit excés en la beguda. Segurament si tries vins, et sortirà a un preu semblant.

Ll – I de raïms?

M – La típica el Macabeu, Xarel·lo i Parellada, però avui dia també en pots trobar amb Chardonnay. En els rosats pots trobar el Trepat o el més tirant a xampany, amb el Pinot Noir o el Pinot Meunier, que ara també en fan aquí de cava amb aquests tipus de raïm. Inclòs pots trobar alguns cava que només tenen dos o una sola varietat. Tot depèn del que et vulguis complicar la vida.

Ll – No seria millor que m’acompanyis a comprar-ho?

M – Si no em dius que faràs de menjar….a més els triaria al meu gust, i has de ser al teu gust o a gust de la gent que convidis.

Ll – Apa, et convidaré a tu…¿que et sembla? ¿M’acompanyes?

M – Així, amb molt de gust…..

Ll – Pensa que cobro poc…..o sigui que la meva economia….

M – No pateixis, jo et senyalaré els que jo triaria i tu em dius si el vols més car o menys.

Ll – Serà menys….

M – Penso que et sorprendrà…..

under: El Mussol Tasta olletes

Responses -

Cani: Creus que li va bé els canelons un Pino Noir.

Si t’agrada endevant.
En aquest cas, el cava hauria de millorar la predisposició als canalons. Un complement.
El fet del cava amb Pinot noir és un apropament al xampany. Alguns dels que fan ara algunes marques son molt ben aconseguits. L’altra dia vaig veure un pinot noir en una trobada (cava i poc més) i era realment bo.
També val a dir que a mi el cava ideal és a mig mati o a la tarda. Una copa fresqueta, assaborint-la poc a poc amb alguna persona per anar parlant, ideal.

Leave a response -

Your response:

Categories

Aneu a la barra d'eines