header image
 

Aprendre del #neucat

El conseller d’Interior, Joan Saura, considera que la nevada del passat 8 de març va evidenciar que “la confiança en la responsabilitat de les companyies elèctriques i telefòniques no és suficient”. La manca de previsió de les companyies com Fecsa-Endesa, però, s’hauria de fer extensible al pla especial d’emergències per a nevades, el Neucat.

“Catalunya està preparada per a emergències pròpies del seu clima, no de països nòrdics“, diu Saura. Catalunya, però, ha d’estar preparada per això i molt més. Hi ha una frase de Jean Cocteau que diu: “Ho van aconseguir perquè no sabien que era impossible”. Caldrà fer cas a Cocteau. Caldrà aprendre dels errors i de l’experiència que va sorgir d’aquest 8 de març que va anul·lar la meva participació al Cava&Twitts (aprofito la falca publicitària per dir que el dia per parlar de Marketing esportiu i xarxes socials serà el pròxim 19 d’abril a les 19 hores al BHotel de Barcelona al costat de Sandro Rosell).

Caldrà aprendre de les iniciatives ciutadanes que van sorgir a la xarxa social per millorar la comunicació, l’única cosa que admet Saura que va fallar. El matí de la nevada vaig proposar una cosa molt senzilla i de sentit comú: l’ús d’un hashtag comú a Twitter, el ja famós #neucat. És de sentit comú aprendre de la transparència, la multidireccionalitat i la rapidesa dels microbloggins per evitar el silenci administratiu.

El #neucat va obrir el debat sobre els requisits d’una veritable administració 2.0, qüestió molt allunyada de la realitat en aquests moments en el nostre país. Apunto alguns punts que apareixen en el ‘Política 2.0’ d’Ernest Benach, en aquest sentit:

1. Cal oferir una interacció en xarxa de manera àgil, ràpida i en temps real.

2. Millorar la qualitat de l’eficàcia i l’eficiència.

3. Realitzar escolta activa.

4. Liderar la posada en marxa de noves solucions.

El dia de la nevada va servir per alguns per (re)descobrir que els mitjans de comunicació tenen una funció social, condició que, d’altra banda, se li hauria de presuposar.

Se li haurà de presuposar al Govern de Catalunya l’aprendre dels errors? Les reformes que proposa Benach amb tanta insistència en el món de la política i l’administració pública no són manies ni vanitats de qui queda meravellat per les TIC sinó la constatació d’un canvi de paradigme social.  Els qui proposem des de fa temps noves formes de relació entre l’administració i el ciutadà volem optimitzar els recursos que destinem als nostres governs.

Catalunya ha d’estar preparada per nevades però també per deixar de banda escletxes digitals i, sobretot, escletxes mentals.

PD: De l’article de Rafel Lujan ‘Quan Twitter esdevé un servei públic’ extreiem una llista d’articles sobre la nevada i les xarxes socials.

Periodismo twitteado: El caso de BTV Noticies y la nieve. Blog deJesús Gordillo.

Btvnoticies: un Twitter ejemplar. Blog de Mònica Ramoneda

Nevada 2.0. Informació al segon a través de Twitter per Aina Rodríguez

Ciutadans fent de ciutadans. Blog de Gemma Urgell

Nevada del 8 de marzo: Twitter suprime el GAP. Blog de Montse Carrasco

Nevada 2.0: Bloc de Saül Gordillo

Geomapa del Tiempo: Blog de Javier Casal

Punxar amb la informació. Blog de Roger Melcior

I seguim amb la mala gestió. Blog de Miquel Quintana

Nevada histórica en Barcelona. Blog Thinking Freak

#neubcn 08032010. Blog de Lady Madona

Nevades i responsabilitats polítiques. Blog d’Edgar Rovira

Homenatge a BTVNOTÍCIES.cat Blog de Miquel Quintana

Apocalipsis Neu – Blog del Taller SMA

Nuevos usos de Twitter: la nevada 2.0. Blog de Cristina Aced

~ by assajos on 12 abril 2010. Tagged: , , , , ,

4 Responses to “Aprendre del #neucat”

  1. Molt bon article. Al blog de l’empresa vàrem escriure una proposta fa uns dies en que parlavem de l’ús i l’abús que @emergenciescat va fer del nostre TL: un cop superat l’estat d’emergència va començar a enviar publicitat institucional… violant el motiu original pel que havia estat creat.

  2. […] El premi especial a Rodalia.info i a #neucat, dues iniciatives ciutadanes que demostren el potencial que les xarxes socials tenen com a […]

  3. […] i alguns extraordinaris, amb l’aportació virtual de @mik1977 i la recomanació de visitar: GraciaNet per ampliar informació sobre […]

  4. […] d’extraordinaris, amb l’aportació virtual de @mik1977 i la recomanació de visitar Assajos sobre la realitat per ampliar informació sobre […]

Leave a Reply
 
Aneu a la barra d'eines