header image
 

16 octubre: Dia Mundial Alimentació

Allò que mai serà un Trending Topic Mundial: l’estat de la fam al món avui 16 d’octubre Dia Internacional de l’Alimentació.

[+] INFORME DE LA FAO SOBRE LA FAM AL MÓN: Volatilitat i augment dels preus dels aliments bàsics

La invenció del periodisme ciutadà

@YairMartinez es preguntava si “Tan devaluat està el periodisme a Mèxic que han hagut d’inventar el periodisme ciutadà per no pagar a periodistes d’ofici i tener notes de forma gratuïta”. Com si es tractés d’un concurs a l’estil d’Operación TriunfoX-Factor, la CNN a Mèxic ha obert un concurs sobre ‘Periodisme Ciutadà’ amb diverses categories i premis. Per participar caldrà pujar arxius de so, de vídeo o fotografies a Proyecta México. Un dels premis és un viatge als Estats Units, concretament a Atlanta, seu de la cadena de notícies més famosa del món. Continue reading ‘La invenció del periodisme ciutadà’

God save The Guardian!

En poc més de dues setmanes hem vist el tancament d’un diari, el News of the World, amb una història de 168 anys; la dimissió dels dos principals càrrecs d’Scotland Yard; la caiguda de la mà dreta i els ulls a Estats Units del magnat de la premsa Rupert Murdoch. Són els temps de la comunicació en temps real, dels escàndols provocats pels mòbils, per la difussió més enllà de les pàgines dels diaris i dels fenòmens globals en què les ales d’una papallona provoquen un autèntic tsunami. Continue reading ‘God save The Guardian!’

Banda ampla, autònoms i AVE, exemples d’un país en crisi

Significatiu. Creuem dades entre banda ampla-connexió a Internet, autònoms i quilòmetres i cost del Tren d’Alta Velocitat (AVE). En tres pinzellades per a entendre la destrucció econòmica de l’Estat Espanyol:

– El preu de la banda ampla a Espanya és el més car dels països de l‘OCDE. Cal sumar-hi algunes dades representatives de fa dos anys, quan la velocitat d’Espanya era tres vegades més lenta que la de Lituània. A l’article “La velocitat del tocino” deia el següent el 28 d’agost de 2009: “Campions del totxo i el turisme. Aixó sí, amb la velocitat de la xarxa en la posició 43a del món, darrere de Bulgària i Romania [segons dades del mesurador Speedtest.net].

-Als Països Baixos, el país europeu amb menys atur, els autònoms paguen 54 euros l’any. Si no factures no pagues més. A l’Estat Espanyol, un autònom paga 250 euros al mes. En aquest sentit, molt interessant l’article de Frans Bakker“Los autónomos, pieza fundamental para solucionar el paro”.

Autònoms, comparació Països Baixos i Espanya

-Renfe va invertir 3.500 milions d’euros en l’AVE Toledo-Albacete-Cuenca que ara suprimeix. Es preveu que se’n gasti 3.828 a Extremadura i 2.300 a Galícia. Cost diari de la línia, 18.000 euros i número de passatgers, no superior a 10 persones… El model de Castella-La Manxa és el que volia precisament el secretari de Transports dels Estats Units, Ray LaHood. El ‘ministre’ nord-americà assenyalava llavors amb Pepe Blanco al costat que la xarxa i la planificació espanyoles “són les més vanguardistes del món”. Rentables, no.

I encara ens preguntem per què estem en crisi?

Algunes dades eleccions municipals 2011

– A tot l’Estat espanyol: abstenció: 11.471.570 (33,84%); vots nuls: 378.006 (1,69%); vots en blanc: 571.988 (2,55%). Gairebé un milió de vots entre nuls i en blanc.
– A Euskadi, Bildu 313.231 vots; 1.138 regidors.
Plataforma per Catalunya: 65.766 vots; 67 regidors. A Vic, segona força més votada amb 2.993 vots (9,94%). L’Hospitalet de Llobregat [adjuntem foto de campanya electoral], 6.140 vots (7,30%). Regidors també a Santa Coloma de Gramanet, Sant Boi de Llobregat i Mataró [adjuntem link al programa electoral… (sic)].
– Garcia Albiol (PP Badalona): 33,48% dels vots; 26.796 vots. De 7 a 11 regidors. [El guanyador de les eleccions municipals, en acció]

“No deixis d’escriure mai. És l’única cosa que mereix la pena”.

Ernesto Sábato


Arsenal players on Twitter

L’Arsenal, que tot just té 400.000 followers, té dos perfils oficials a Twitter:

Arsenal FC @arsenal

Arsenal TV Online @arsenaltvonline

Els jugadors del rival del FC Barcelona als vuitens de final de la Champions League 2010-2011 que estan a Twitter són els següents:

Cesc Fàbregas @cesc4official

Wojciech Szczesny @53szczesny53

Samir Nasri @nanas08

Theo Walcott @theowalcott14

Marouane Chamakh @MarouChamakh

Robin van Persie @persie_official

Sebastien Squillaci @sebsquillaci

Henri Lansbury @henri_lansbury

Nicklas Bendtner @bendtner

Jack Wilshere @jack_wilshere

Johan Djourou @johandjourou

Craig Eastmond @craigleastmond

Sánchez Watt @sanchezwatt

Benik Afobe @benik_afobe

El Camí de Sirga de Raül Agné

Fins fa poc Mequinensa era coneguda gràcies a Jesús Moncada, gracienc d’adopció nascut en aquesta població de la Franja, que en 1988 va escriure ‘Camí de Sirga’, una fantàstica novel·la sobre la història d’un poble que a poc a poc desapareix sota les aigües. L’obra ret homenatge a la forma de transportar mercaderies Ebre amunt a través d’embarcacions gràcies a un sistema de cordes.

Aquest cap de setmana, Raül Agné, entrenador del Girona Futbol Club, un altre il·lustre ciutadà de Mequinensa ha viscut el seu particular ‘camí de sirga’ amb una actitud valenta, no per patriotisme sinó per sentit comú a la roda de premsa després de la victòria a domicili a Osca.

Recordo assistir a San Mamés, l’estadi del Athletic Club de Bilbao, a una roda de premsa de l’exporter José Ángel Iribar en què responia en euskera les preguntes dels periodistes locals. A ningú se li hauria ocorregut demanar-li que només respongués les preguntes dels periodistes catalans en castellà o en català, per suposat.

No cal donar-hi més voltes, de l’anècdota no en podem fer una batalla. Només podem constatar que el cervell d’alguns ciutadans està tan ple de teranyines, pols i runes com les cases del poble vell de Mequinensa -a la fotografia- que en Raül Agné coneix tan bé.

Los mejores artículos sobre la Super Bowl y las redes sociales

La final de la Super bowl 2010 batió récords de audiencia. Un total de 106,5 millones de personas decidieron seguir el acontecimiento deportivo desde sus casas, a través de la televisión, consiguiendo ser el programa más visto de la historia de Estados Unidos. No obstante, a la televisión se le deben sumar las numerosas estrategias en el ámbito de las redes sociales que este año se han puesto en marcha para potenciar el mayor evento deportivo de Estados Unidos que se disputará este domingo entre los Packers y los Steelers.

He seleccionado una serie de artículos para entender la Super Bowl desde el punto de vista de los #socialmedia:

Continue reading ‘Los mejores artículos sobre la Super Bowl y las redes sociales’

La comunicació a Espanya en dos frames

Social Media Sports predictions 2011

[+] SOCIAL

História do natal digital

Com seria un autèntic nadal 2.0?

Entra y mira com es va fer el vídeo d’Excentric.

Continue reading ‘História do natal digital’

Números i estadístiques: desmontant mites sobre el món

Eduard Punset i Hans Rosling, professor de salud pública del Instituto Karolinska ens explicaven fa uns mesos la cara fascinant dels números i les estadístiques, i el seu poder per explicar el passat i el futur del món. Aquest vídeo de Redes (que m’ha passat la Carol Ruiz) és fascinant però encara més la demostració que fa a la BBC-4.

Emprenedors en el periodisme, una visió entre Castells i Assange

ARTICLE PUBLICAT A BCN MEDIALAB + VERSIÓN CASTELLANA

Fa uns quants dies, el sociòleg Manuel Castells explicava que l’expansió de les xarxes socials i altres eines de blogging posaven en entredit cada cop més la feina informativa dels periodistes.

Rapidesa, immediatesa, globalitat i horitzontalitat. El model nodal de les xarxes socials ens porta un nou panorama on els ciutadans construeixen missatges, competeixen de tu a tu amb els periodistes i els mitjans de comunicació. Només cal veure la sacsejada que està provocant Wikileaks a través de su ‘alma matter’ Julian Assange, i la interpretació equivocada de molts periodistes sobre si és convenient la publicació dels ‘cables’ sota l’únic criteri de considerar si aquelles informacions són o no periodístiques. Continue reading ‘Emprenedors en el periodisme, una visió entre Castells i Assange’

Black Eyed Peas: tablets, píxels i Realitat Augmentada

 
Aneu a la barra d'eines