Joan Roselló
Bastoners de l’Aleixar
Cap de Colla

– Que va motivar la creació d’una nova colla bastonera? Quan va passar això?

El 21 d’agost del 2005, marca la primera fita de la nostra entitat, es la primera actuació oficial a la plaça del nostre poble. Durant tot el mes d’agost, de la mà de l’Esbart Santa Llúcia de Reus es crear un taller de ball de bastons, aquest fet marca l’inici de l’activitat bastonera. La motivació prové de les ganes de continuar picant bastons, ens ho passem bé i volem continuar gaudint de la nostra activitat. A més per al nostre poble significa una enriquiment del seguici festiu.

– D’on surten les músiques i els balls quan es crea una colla com la vostre?

En principi de Reus, ja que el nostre director és Antonio Carbonell director de l’Esbart Santa Llúcia de Reus, a més la col·laboració amb Santa Llúcia és total, ens recolzem en totes les actuacions i realitzem assaigs conjunts, sense Santa Llúcia no existiria nostre grup. De tota manera estem preparant un parell de balls per reforçar la nostra identitat pròpia i aquí hi ha hagut de veure la Coordinadora, en concret l’Àngel Vallverdú

– Quants balls feu actualment? Quina fita de balls creieu que ha d’assolir una bona colla bastonera?

De moment fem vuit balls; nosaltres volem assolir per aquets any un parell més, però únics nostres.

– Com descriuríeu la vostre forma de ballar? Tècnica, vigorosa, ràpida, contundent…?

Més aviat técnica i vigorosa

– Estàs a favor o en contra dels concursos de ball de bastons?

Radicalment en contra; No se del cert que es demostra en un concurs; quan parlem de cultura ha d’existir col·laboració entre tots no confrontació, crec, a més, que la superació la marca i un mateix no sorgeix de la participació en concursos. Cada un realitza l’activitat el millor possible, les característiques són de cada entitat i no crec siguin valorables en puntuacions. Un país es fa des de tots els racons més amagats, amb les seves tradicions passades de generació no són susceptibles d’avaluació. A més qui forma part d’aquests jurats?

– Quins són els principals problemes que us heu trobat per tirar endavant la colla?

Vam néixer d’un taller del Grup de Danses de l’Aleixar, quan es va decidir seguir hi va haver desconcert, recels i una mica d’indiferència en l’esbart el que va provocar la creació de la nostra entitat. Lluitem per aconseguir el nostre espai i que siguem considerats en la nostra població, és qüestió de temps, per això el nostre interès en demostrar del que som capaços de fer. Hem vingut per a dinamitzar la vida cultural del nostra poble i ho aconseguirem.

– De què t’enorgulleixes més de la teva colla?

De tot, de la participació dels membres, de la seva il·lusió, el estar dispossats a ballar quant sigui. Tot plegat surt d’un molt bon ambient entre tots, i potser d’una filosofia bastant propera en tots els membres.

– Que t’agradaria millorar o canviar a la teva colla?

De moment tot es correcte, tothom sap el seu paper, i que es el que s’ha de fer. Teníem problemes quan s’organitzava un cercavila en la configuració del grup, però era fruit de la inexperiència. Avui està el tema resolt és més hem acordat un protocol per a les cercaviles que no n’hi havia a la nostra localitat, potser perque no feia falta

– Recordes alguna actuació memorable?

L’actuació per la Marató de TV3 al nostre poble

– Quins són els projectes de futur del ball de bastons d’Aleixar?

Per l’Abril volem tirar endavant una diada de Sant Jordi, en col·laboració amb l’AMPA que organitza, per aquestes dates, una Setmana Cultural. El segon es el primer aniversari. En tercer lloc, amb Santa Llúcia i Gegants de l’Aleixar, estudiar fórmules per la creació d’una mena d’escola grallera. Per últims, de més futur, organitzar tallers de bastons i xerrades amb joves del nostra poble i dels pobles de les rodalies per fer créixerel nostre grup o per crear-ne de nous.