Crònica de: Jordi Sadurní Ràfols

El Ball de Bastons de Llorenç va celebrar el passat 29 d’Abril, la diada commemorativa del seu 110è Aniversari. Ho va fer, de la millor manera que va saber: una cercavila amb cinc colles amigues convidades, un sopar popular amb prop de 210 comensals, i una nova edició del Bastoner Rock – la seva festa més pròpia – amb rècord d’assistència i el bon rotllo de cada any.

La diada va començar als volts de les 7 de la tarda a la Plaça de la Vila on les colles Bastoneres de La Llacuna, Vilafranca, La Múnia, Espluga de Francolí i El Vendrell van acompanyar la colla amfitriona, desplegant un complet ventall d’estils folklòrics representatius de la nostra geografia. El Ball de Bastons de Llorenç tancava el seguici i hi posava per l’ocasió, vuit colles completes i dues més de bastoners infantils. Els carrers de Llorenç es van omplir de color al ritme estrident de les gralles i dels batedors cops de fusta de tota la comitiva: l’esperit bastoner que s’hi respirava recordava vagament el de les grans mobilitzacions de les trobades nacionals, ara que precisament fa deu anys d’aquella tarda-nit inoblidable que vam celebrar al nostre poble durant els actes del Centenari. Als Jardins d’Oriol Martorell, es tancava la cercavila amb un ball conjunt final, entrega de records a les colles participants i el parlament del Cap de Colla i les autoritats.

Sense cap moment per la pausa, i amb la nit al caure, es van convocar totes les colles participants a un sopar popular a la Sala Gran d’ El Centre. Gairebé amb calçador vam aconseguir entaular més de dues-centes persones, en un àpat de germanor entre els participants de la cercavila i els músics. Els esforçats bastoners s’havien guanyat la manduca, i només amb l’estómac ple un es veia capaç d’afrontar una nit que es preveia especialment moguda.

Als volts de la mitjanit, començava doncs, el 6è Bastoner Rock. Enguany, s’estrenava ubicació a l’aire lliure ( Plaça del Castell) i després de moltes edicions, tornava a ser gratuït. Obrien cartell els contundents Mum’s Bambi Killers, de Corbera de Llobregat, que ens van oferir una mostra del seu millor Hard Rock, alternant temes propis amb la reinterpretació d’alguns clàssics del gènere. En el moment que tocaven els manresans Orquestra Alternativa, a plaça hi havia prop de 750 persones gaudint del concert (record de totes les edicions!), fruint de les seves versions de clàssics de la música catalana, i del rock més reivindicatiu. Per acabar, i vist que ningú es volia moure, els Skatacrak del Baix Penedès van oferir-nos el bo i millor dels seus ritmes jamaicans combinats amb el protagonisme de l’instrument més bastoner, la gralla. No cal dir que la resposta del públic durant tot el concert i el seu bon rotllo, només deixen marge a la continuïtat d’aquest acte en properes edicions, projectant el seu creixement i la seva anomenada per tot el Penedès i tot el món bastoner.

Des de la Junta del Ball de Bastons de Llorenç, només podem que ser agraïts amb la participació de les 5 colles convidades, amb els mitjans que en van fer difusió, a La Caixa d’Estalvis i Pensions i al veïnat del centre de Llorenç, que devia passar la nit del lloro. Sobretot però, volem agrair l’ajuda inestimable de l’entitat d’El Centre i els pares de les colles de Bastoners Infantils. Sense ells, aquesta festa no s’hagués pogut dur a terme. Els actes d’Aniversari però, no s’acaben, i durant el que resta de temporada segur que organitzarem alguna moguda més ( sopar antics bastoners, exposicions…).

Finalment dir que des del Ball de Bastons de Llorenç, cada cop tenim més clar que només amb compromisos festius d’aquests tipus, podem mobilitzar part del jovent local en un esforç comú amb el folklore popular com a rerafons. Trencant aml cosmopolitisme cultural que ens envaeix, el desarrelament de les nostres tradicions, i la manca de punts de trobada del jovent de pobles veïns, creiem que propostes d’aquest tipus han de tenir continuïtat, i han de ser protegides amb més interès i eficiència per part l’Ajuntament de Llorenç, del qual – mal que ens pesi dir-ho – aquest any, ens n’han decepcionant el seu desinterès, la seva manca d’ajuts, i el seu no-compliment de les tasques que li eren atribuïdes.