Reportatge de: Roger Sánchez Amat, corresponsal del Bastonàriun a Sants

Després de diverses sortides fora del barri, la Colla Bastonera de Sants va participar en una activitat emmarcada en la celebració del nové aniversari de Can Vies, el centre social ocupat en el que assagen. En concret, el divendres 12 de maig. La colla va amenitzar el “cercaquintos”, una espècie de cercavila que recorre diversos locals del barri (bars, ateneus, casals) fent una aturada a cadascun d’ells per prendre una cervesa (o qualsevol altra beguda) amb un tiquet especial. En total, nou escales.

A cada parada, un ball, i això al mig del carrer d’un divendres qualsevol, creant així espectació i sorpresa entre el veïnat. A la particular cercavila hi van participar unes 150 persones, les quals van poder gaudir dels balls que actualment la colla practica.

El cercaquintos es va iniciar al mateix Can Vies, i va anar després al reggae-bar Adaia, al recentment inaugurat Ateneu Llibertari, després al bar Elfos, a la Teteria Malea, a la Bauma, al Casal Independentista i al Terra d’Escudella per tornar després de la marató a Can Vies.

De la fredor inicial del públic (els primers balls gairebé no van ser aplaudits) es va anar passant a un caliu més addient per a passar-s’ho bé ballant, i finalment la distensió va ser total, no se sap si pel saber fer de la colla o per l’acció dels quintos. Els darrers balls, tot sigui dit, no es van acabar, ja que el nivell de disbauxa era elevat, i ja costava mantenir la concentració.

Total, una bona manera de passar un vespre de divendres, i una bona manera de passejar pel barri mostrant al veïnat una expressió més de la cultura popular catalana, i més a Sants, on no hi estan gaire acostumats (només es coneix un intent d’alguns “borinots”-castellers-, que fa tres anys van intentar crear una colla).

D’altra banda, destacar la total implicació de la colla bastonera en la defensa de Can Vies, un espai utilitzat durant nou anys per moltíssima gent, inserit plenament en el teixit associatiu del barri i bressol de múltiples iniciatives, com la colla mateixa. Esperem que l’Ajuntament recapaciti i tiri enrera la demanda civil que en nom de TMB (propietària de l’immoble) ha presentat per tal de desallotjar la casa.

Recordar també que als volts del Solstici d’Estiu se celebra la Festa al Carrer, cita anual de la cultura popular santsenca, i on per primer cop hi participarà la colla bastonera, i que enguany es desplaça al barri veí de la Marina.