Archive for novembre, 2009

L’Àrea de Medi Ambient impulsarà la instal·lació de plaques fotovoltaiques a Barcelona

dimarts, novembre 24th, 2009

La nova ordenança del Medi Ambient promourà la instal·lació de plaques d’energia fotovoltaica en edificis públics i privats i serà una nova eina per fomentar les energies renovables que se suma a l’ordenança solar tèrmica.

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona, liderat per la cinquena tinent d’alcalde, Imma Mayol, promourà l’energia fotovoltaica a la ciutat en el text de la nova ordenança del Medi Ambient que es tramitarà l’any que ve. L’objectiu és impulsar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en edificis públics i privats, sobretot en grans comerços, oficines, edificis públics, poliesportius, escoles, hospitals, clíniques i hotels. Aquesta iniciativa per fomentar les energies renovables se suma a la ja existent ordenança solar tèrmica que ha estés aquest tipus d’energia per tota la ciutat i que ha estat copiada per diversos municipis catalans i d’arreu de l’Estat. Les plaques solars fotovoltaiques generen energia elèctrica i les plaques solars tèrmiques serveixen per calentar l’aigua d’ús domèstic.

La nova ordenança preveu que l’energia elèctrica generada per les plaques fotovoltaiques pugui ser utilitzada per al consum interns dels propis edificis o bé que alimenti la xarxa elèctrica. En aquest sentit, està previst facilitar el procediment administratiu per connectar les plaques fotovoltaiques a la xarxa elèctrica. Aquestes plaques podran instal·lar-se a les façanes, les cobertes i altres superfícies dels edificis.

Concretament, està previst que l’ordenança s’apliqui en les noves construccions, o en les rehabilitacions integrals d’edificis, i també quan es doni un canvi d’ús.

ICV de Barcelona dóna el seu suport a Joan Herrera com a cap de llista a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2010

dimarts, novembre 24th, 2009

En el marc de la consulta interna realitzada a l’organització de Barcelona, aquesta dóna el seu suport majoritari, amb el 97,17% de vots favorables, a l’encapçalament de la llista per part d’en Joan Herrera.

La consulta, iniciada el 3 de novembre i finalitzada ahir, donà com a resultat un 97,17% de vots favorables a la candidatura d’en Joan Herrera com a cap de llista.

El conjunt de l’organització de Barcelona varem poder conèixer les principals propostes del Joan en una trobada amb el candidat i varem poder exercir el nostre dret de vot mitjançant mecanismes electrònics i de forma presencial a les Agrupacions territorials.

La Comissió Executiva d’ICV de Barcelona volem agrair l’alta participació en la consulta interna, pel que representa de compromís i d’implicació democràtica en processos claus d’una organització política, com són l’elecció de les persones que han d’encapçalar, a les institucions, el projecte polític.

Ricard Gomà: “Els pressupostos pel 2010 aposten per la cohesió social, la sostenibilitat i la convivència”

divendres, novembre 13th, 2009

El segon tinent d’alcalde ha afirmat en la presentació dels pressupostos municipals per al 2010 que “en una època de crisi econòmica com l’actual, les dificultats no reorienten les nostres prioritats d’esquerres sinó que ens incentiven per lluitar contra elles”.

El segon tinent d’alcalde, Ricard Gomà, ha valorat positivament els pressupostos municipals per al 2010, xifrats en 2.429 milions d’euros, i ha declarat que “són una traducció de les prioritats polítiques de l’acció de govern”. “Volen ser una eina per a la lluita contra la crisi i donar resposta a les necessitats dels ciutadans”, ha dit, i en aquest sentit ha explicat que “aquests comptes aprofundeixen en les polítiques que venim desenvolupant des de l’equip de govern, d’esquerres i progressistes”. Gomà ha afirmat que malgrat l’època de crisi econòmica en què ens trobem, “les dificultats no reorienten les nostres prioritats, sinó que ens incentiven per lluitar contra elles”. El tinent d’alcalde d’ICV ha comparat aquesta actitud amb la d’altres ciutats de l’Estat, on “es preveuen uns pressupostos desgavellats que retallen despeses en aspectes socials”.

En la roda de premsa celebrada aquest matí juntament amb l’alcalde Jordi Hereu per presentar els pressupostos del 2010, Ricard Gomà ha explicat que davant la reducció d’ingressos el govern municipal ha optat per un model de fiscalitat responsable (l’Ajuntament ha congelat els impostos i taxes municipals), augmentar la capacitat de despesa corrent i un alt nivell d’inversions. “Aquestes inversions, amb un valor total de 801 milions d’euros, impulsaran la recuperació econòmica, amb l’Ajuntament com a motor de creació d’ocupació i també amb l’increment d’equipaments de proximitat de qualitat a tots els barris de la ciutat”. A més aquests pressupostos també fixen determinada política de recursos humans, ja que només creixerà la Guàrdia Urbana de proximitat i el personal de les escoles bressol municipals”, i per tant, “es prioritzen els serveis de proximitat i els serveis a les persones”.

En aquest sentit, Gomà ha destacat que també la despesa corrent proposada per l’equip de govern està fonamentalment destinada als serveis per a les persones. Concretament, el pressupost amb aquesta finalitat suposa 24,6% de la despesa corrent, amb uns 431 milions d’euros i creix en un 13,1% respecte l’any passat.

També creix en un 11,6% el pressupost dedicat a promoció econòmica i la creació d’ocupació, que comptarà amb 41 milions d’euros; i en un 11,2% el pressupost per a Medi Ambient, Serveis Urbans i Manteniment, que tindrà assignats 437 milions d’euros. Aquests diners es traduirà en gran part una forta aposta per la millora de l’espai públic, ha destacat Gomà.

Plenari d’ICV Gràcia amb Xavier Riu

dimecres, novembre 11th, 2009

plenari-icv-graciaEl passat dijous 5 de novembre l’agrupació de Gràcia d’ICV va celebrar un plenari per debatre sobre “Les politiques públiques de seguretat, des de l’esquerra” amb la participació d’en Xavier Riu, cap de gabinet del Departament d’Interior Relacions Institucionals i Participació i també membre de la Comissió Executiva d’ICV de Barcelona.

Davant d’una quinzena d’adherits i adherides, en Xavier Riu va explicar les polítiques que s’estan duent a terme des de les diverses àrees del Departament d’Interior. En primer lloc va destacar la importància de les dimensions del Departament d’Interior pel que a personal, pressupost i centralitat de les seves polítiques dins del govern. També va manifestar la importància de deixar la petjada d’ICV en el procés de creació d’una nova policia, cosa que passa poques vegades en la història d’un país. Més endavant va repassar les diferents àrees que composen el departament i els diferents programes que s’estan desenvolupant en camps com la gestió del trànsit, la protecció civil, bombers, formació en seguretat, jocs i espectacles i finalment en l’àmbit de la policia. Va destacar els resultats de l’enquesta de seguretat pública de Catalunya, la reducció de la sinistralitat, el desplegament dels mossos a tot el territori, l’eficàcia de la policia en la lluita contra els delictes més greus i les xarxes de crim organitzat, el funcionament del mossos com a policia de proximitat i preventiva, l’alt percentatge de dones entre la plantilla dels mossos i la implantació d’un pioner programa contra la violència masclista. La creació del Comitè d’Ètica de la policia, la instal·lació de càmeres a les comissaries i la reducció de les denúncies també van ser comentats i especialment valorats. Els adherits i adherides participants van poder plantejar els seus dubtes i qüestions que van donar lloc a un ric i intens debat.

Algunes frases que es poden destacar d’aquest debat: “assumir la responsabilitat política de la policia no és un tema que formi part de la nostra tradició, però qui millor que ICV per gestionar un tema tant sensible per a la democràcia?”; “garantir el lliure exercici dels drets i llibertats i minimitzar i gestionar les emergències, ja formen part de l’Estat del Benestar i els poders públics els han de protegir”; i “de problemes de seguretat n’hi segueixen havent, però després d’aquests tres anys estem millor preparats a Catalunya per afrontar-los”.

Finalment en Xavier Riu va insistir en la necessitat de no deixar el tema de la seguretat en mans de la dreta. Cal presentar batalla ideològica contra la dreta política i mediàtica que ha pres aquest tema com a eix central del seu discurs per atacar els governs d’esquerres, de l’ajuntament i de la Generalitat. És important no deixar-se vèncer pel discurs de la por i les simplificacions. Hem de saber explicar que hi ha una manera progressista d’afrontar la seguretat i que ICV i el Govern d’esquerres estan aconseguint una policia més progressista i més eficaç.

Durant el plenari també va tenir lloc la participació en la votació de les primàries per escollir el cap de llista d’ICV a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Joan Herrera explica a ICV de Barcelona les seves intencions polítiques com a possible cap de llista a les eleccions al Parlament de Catalunya

dimecres, novembre 11th, 2009

Pel Joan Herrera “l’Ètica és un capital indiscutible d’ICV, la crisi econòmica té rostres i noms, l’Ecologia representa la superació de l’actual moment i el compromís de País no s’esgota amb l’Estatut i el finançament”.

En una trobada organitzada per ICV de Barcelona, en Joan Herrera va presentar les seves principals intencions polítiques com a futur cap de llista tot recordant el moment polític actual i necessitat de canvis profuns fruit de la crisi econòmica, dels darrers casos de possible corrupció política, etc.

Canvis què han de tenir com a eixos principals l’Ètica, perquè és un capital indiscutible d’ICV, L’Economia, perquè la crisi té rostres i noms, l’Ecologia, com a superació de l’actual moment i el compromís de País, que no s’esgota amb l’Estatut i el finançament.

ICV hem de fer front a la crisi econòmica, social, ecològica i política realitzant una crítica global alhora que presentant unes propostes concretes, extretes moltes d’elles de la nostra acció de govern realitzada i, altres, de noves iniciatives amb més contingut de valors d’esquerres i de major sensibilitat ambiental i sentit de país.

El reconeixement de l’acció de govern realitzada a la Generalitat (la política d’aigua, el codi ètic, les mesures adoptades per enfortir democràticament la relació dells cossos policials amb la ciutadania, les mesures per a la reducció de l’accidentalitat automovilísitca i la contaminació ambiental,  etc) i a l’Ajuntament de Barcelona (el Pla d’inclusió social, el avenços en els drets civils, les polítiques de sostenibilitat ambiental a primer nivell d’Europa, etc) i l’assoliment d’ICV com a referència estatal i fins i tot europea malgrat formar part de loposició, varen centrar part de la intervenció del Joan així com de les reflexions de les persones presents a la trobada.

Tot i la importància del balanç de la molta i transformadora feina realitzada a les Institucions on ICV governem, aquell ens encoratge al seu manteniment i aprofundiment així com presentar noves propostes relacionades amb el consum, la fiscalitat, l’educació, la salut…

La trobada, que finalitzà amb diferents i interessants aportacions de les persones presents, comptà també amb unes referències del president local, en Quim Mestre, als processos electorals que viurem en els propers mesos i a la necessitat d’adoptar mesures, en la línia de les acordades a la Comissió Executiva, per tal de dinamitzar el conjunt de l’organització i, així, amb el nostre treball com a principal capital, fer front als reptes que representen els processos esmentats.

ICV reivindica la necessitat de prendre mesures individuals en la lluita contra el canvi climàtic

dilluns, novembre 9th, 2009

Dolors Camats destaca que, a part de les polítiques regionals i locals, també cal que els ciutadans prenguin consciència d’aquesta problemàtica

La portaveu d’ICV al Parlament de Catalunya, Dolors Camats, ha reivindicat aquest matí la necessitat de conscienciar els ciutadans de la importància de prendre mesures individuals en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, Camats ha manifestat que “tan important és dur a terme polítiques orientades a combatre aquest problema com el fet que cadascun de nosaltres prengui consciència de la necessitat de lluitar per aquest objectiu”.

Camats ha fet aquestes declaracions en el marc de la bicicletada organitzada per l’ambaixada de Dinamarca que s’ha celebrat aquest mati a Barcelona, i en la qual han participat també el diputat per la formació ecosocialista Francesc Pané i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar. “És imprescindible que avancin les polítiques internacionals, que la política regional i local s’orienti en aquesta línia, com ha fet la Generalitat en el marc de la cimera de Barcelona”, ha declarat Camats, al mateix temps que ha afegit que “cal també que la ciutadania prengui consciència individual del problema i adopti mesures quotidianes per combatre el canvi climàtic”.

“Aquesta bicicletada respon a un doble objectiu”, ha declarat la dirigent ecosocialista, i ha afegit que, a part de la lluita contra el canvi climàtic, eix principal d’aquesta trobada, “volem reivindicar la bicicleta com un mitjà de transport normalitzat a les ciutats”. En aquest sentit, Camats ha declarat que “la bici és un mitjà de transport accessible a totes les edats i útil en molts dels desplaçaments que es fan a una ciutat”, motiu pel qual ha incidit en la necessitat de continuar invertint esforços per aconseguir ciutats accessibles.

“Hem de seguir treballant per aconseguir que l’ús normalitzat de la bici vagi acompanyat per unes ciutats perfectament preparades”, referint-se així a la importància d’ampliar el nombre de carrils-bici o d’impulsar iniciatives com el Bicing per traslladar a la ciutadania el benefici de l’ús d’aquest mitjà de transport a la ciutat