Home > Cultura Popular i Tradicional, Diables, General > Les botigues de la Vila i la llengua.

Les botigues de la Vila i la llengua.

Sempre que compro a la Vila compro a les mateixes botigues i no acostumo a fer una ruta per conèixer botigues noves.

El proper dia 1 de juliol es celebrarà la 22ª trobada de Diables de Barcelona a la Vila, desde l’any 1987 que no es celebra aquesta trobada a Gràcia . Gràcia com a barri no com a Districte ja que es va celebrar al Coll no farà gaires anys. Per avisar els botiguers de la zona per on passarà el correfoc, el dissabte passat uns quants diables de la Colla Vella vam anar a fer una ruta donant un document on s’explicava quines mesures de seguretat calia pendre perquè no es fessin malbé els vidres de les botigues. El document estava ,òbviament, en català.

No vaig fer un càlcul exacte , però crec, que no va arribar al 50% les botigues no ja que parlaven en català sinó que ens ENTENGUESSIN! , realment increible. Fins i tot hi va haber alguna botiga que haviem de parlar en anglès , com si estiguessim a Lloret . Jo sóc dels que diuen que som catastrofistes amb la llengua, penso que es perd, perquè això que està passant ens sembla molt normal. Alguns dels que anaven amb mi em deien , aquesta és la Catalunya real Roger, … potser tenen raó , però penso que si perdem la llengua que parlaven els nostres pares i els nostres avis perdem la nostra manera de ser i el que ens identifica.

Per solucionar això, està en part en mans de les institucions, però en gran part està a les nostres mans, parlant sempre en català encara que ens parlin en castellà i si no ens entenen intentant traduir paraules i explicant la necessitat de parlar català. Cal que els comerciants s’adonguin de la importància de contractar personal que sàpiga la nostra llengua així tots plegats haurem de fer un esforç per apendre-la.

L’experiència va tenir la seva part positiva, gent d’origen argentí, paquistaní, àrab, italià i espanyol ( aquestes són les nacionanilitats que vam trobar i potser me’n deixo alguna ), ara saben el que és la tradició catalana del ball de diables.

  1. juny 13th, 2006 at 14:45 | #1

    Deu n’hi dó…bé és el que tu dius, si en podem treure algo de positiu, doncs benvingut sigui, no?? ara, que ja té tela el tema també… 🙁 la veritat no m’ho hagués pensat mai, tanta gent….

  2. josep
    juny 13th, 2006 at 20:11 | #2

    Totalment d’acord amb el que dius, però a veure si prediquem amb l’exemple i millorem l’ortografia…perquè sinó deixem el català escrit per terra…

  3. juny 14th, 2006 at 09:37 | #3

    T’agraeixo els comentaris, sóc persona de ciències i les lletres sempre m’han costat una mica. Així , que si vols, em pots corregir el text, i indicar-me quines faltes hi ha i entre tots n’apendrem. Qui sap amb el temps potser hauré de canviar el nom del bloc i que es digui “Digui Digui”.

  4. octubre 11th, 2008 at 11:21 | #4

    北海道 出会い青森 出会い岩手 出会い秋田 出会い山形 出会い宮城 出会い福島 出会い東京 出会い神奈川 出会い千葉 出会い埼玉 出会い茨城 出会い栃木 出会い群馬 出会い山梨 出会い長野 出会い新潟 出会い石川 出会い富山 出会い福井 出会い静岡 出会い愛知 出会い岐阜 出会い三重 出会い兵庫 出会い滋賀 出会い大阪 出会い京都 出会い奈良 出会い和歌山 出会い岡山 出会い鳥取 出会い島根 出会い広島 出会い山口 出会い香川 出会い高知 出会い徳島 出会い愛媛 出会い福岡 出会い長崎 出会い佐賀 出会い大分 出会い熊本 出会い宮崎 出会い鹿児島 出会い沖縄 出会い

  1. No trackbacks yet.

Aneu a la barra d'eines