Home > Cultura Popular i Tradicional, General > Valoracions de la Festa

Valoracions de la Festa

S’ha acabat la festa major del 2008, i , abans que comencem a pensar en la del 2009 , millor valorem l’actual per evitar repetir els errors i que cada any poguem dir que ha estat la millor festa major de la història. Comencem , com és preceptiu, parlant dels guarnits. Molts cops ens oblidem que és precisament el guarnit la raó de ser d’aquesta festa i que és per aquest motiu que ha estat declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional. Sóc del parer que portem uns anys que el nivell dels guarnits està baixant en general, però no és un tema que ens hagi de preocupar, de moment, amb les dificultats que comporta fer la festa que es pugui fer un petit guarnit ja és molt. Per tant , ara no és el moment d’exigir grans guarnits, sinó que es puguin mantenir els actuals i si pot ser crear-ne més, i si aconseguim la implicació social que havia tingut la festa anys enrere llavors vindran els grans guarnits. Si la festa la reduïm a pocs carrers que facin molt bons guarnits l’estem condemnant a desaparèixer.

Formats reduïts i tornem als orígens de la festa, és una opció bona a priori, de moment no ha donat els seus fruits i la festa segueix estan massificada per un gruix de gent que no entén res d’aquesta festa, potser cal que comencem a fer pedagogia que la gent que vingui a Gràcia, vingui a passejar, mirar i si vol ballar, però no a una festa desenfrenada , sinó a una festa tranquil·la. La Federació ha apostat per aquest model i hi ha d’apostar més, però alerta, ha de ser compatible amb el relleu generacional. Als espais on hi ha força gent jove que pot fer el relleu a la festa ( per exemple Plaça de la Vila, Mozart o Progrés ), han de continuar programant pel públic jove si això els motiva a tirar endavant la festa. Vull remarcar que seria un error molt greu per la festa, que no es podrien permetre ni la Federació ni el Districte, que desaparegués un espai com la Plaça de la Vila, on una setantena de persones joves treballant per tirar endavant la festa. Altre tema , és que potser aquests espais han també de saber combinar una programació jove però de qualitat.

La samarreta, crec, que ha estat el gran error d’enguany del Districte dei de l’Ajuntament en voler imposar publicitat a la samarreta de la Festa a canvi de donar els diners que faltaven a la Federació per constituir la Fundació, si tots estem d’acord en què la Fundació pot ajudar la festa, no vec perquè aquesta ajuda ha d’anar a canvi de portar publicitat a la samarreta, un producte ,que, recordem es ven , serveix de finançament als carrers i que fins enguany no havia portat publicitat de cap tipus. Sempre he defensat que les festes alternatives no tenien raó de ser en una festa com la de Gràcia, que és una festa veïnal no institucional, però actituds com aquesta donen raó als alternatius a la seva existència.

Finalment , de la cultura popular, els actes del dia 15, del dia de Sant Roc, les jornades castelleres, el correfoc … Enguany la novetat ha estat la primera edició del correfoc infantil, esperem que any rera any es vagi consolidant i es puguin portar colles convidades. La jornada castellera ja és considerada la més important d’aquell cap de setmana , però també una de les més importants del més d’agost, tal i com ho demostra la quantitat de premsa especialitzada present a la plaça. Aquest any els castellers de la Vila hi han estat a l’alçada i han fet els seus màxims, això hauria de ser sempre així. Finalment, una cosa que trobo a faltar cada festa, els gegantons passejant pels espais guarnits, per aquest motiu els va crear la Federació perquè poguessin passejar pels carrers i places, però ja fa anys que no ho fan. Una llàstima.

  1. agost 29th, 2008 at 10:44 | #1

    Nen casi sempre estic d’acord amb tu, però aquest cop has brodat amb aquest article

  2. Àlex
    agost 29th, 2008 at 13:10 | #2

    Veig que coincidim amb diverses de les valoracions, amb calma hem de continuar parlant. Tenim les conclusions del debat de festa major i per tant, cal anar tapant forat. Ara mateix, crec que hem de fer molt èmfasi en el relleu generacional, molt marcat en alguns carrers i altres no.

    Del tema de la samarreta, se’n parlarà, ja t’ho dic jo, quan s’ha de fer passada la festa.

  3. Àlex
    agost 29th, 2008 at 13:11 | #3

    Veig que coincidim amb diverses de les valoracions, amb calma hem de continuar parlant. Tenim les conclusions del debat de festa major i per tant, cal anar tapant forats. Ara mateix, crec que hem de fer molt èmfasi en el relleu generacional i la gent de fora, molt marcat en alguns carrers i altres no.

    Del tema de la samarreta, se’n parlarà, ja t’ho dic jo, quan s’ha de fer passada la festa.

    A Sants també estava farcit de Visc(a) Sants

  4. agost 29th, 2008 at 20:49 | #4

    Completament d’acord amb el que has escrit.

    Només vull matitzar que crec que a la plaça de la Vila de programació ha estat de molt bona qualitat, molt variada i per tots els públics (no dic això pq he sigut el responsable de progrmació :))

  5. Jürgen
    agost 30th, 2008 at 02:58 | #5

    Molt acertada la teva anàlisi, Roger! La Festa Major de Gràcia en essència és la Festa dels carrers guarnits, la gran festa composta de moltes festes petits. Amb cada vegada menys carrers participants, la Federació trata d’omplir els “buits” amb cada vegada més espais de tal i tal. Tot i que s’ha de reconèixer que aquests espais ofereixen qualitat i diversificació de programa, la Festa entra en perill de perdre les seves arrels, que és una festa programada pels veins i no pels administradors.

    Sobre la samarreta: La trobo, amb distància, la més lletja dels últims 10 anys, tant de color com de disseny. Anteriorment sempre hi havia un motiu distintiu de la Festa. I ara? Simplement una “G” i uns punts de diferents colors… Ni inclús les meves nebodes la volíen de regal! Jo mateix tinc una colecció completa desde que faig Festa Major, però la samarreta de 2008, la compraré l’any vinent a la venta de remanentes, que hi quedaràn moltes, i segons el meu parer no val més d’un euro. (Sense tenir en compte que el revers és patrocinat!)
    Pot ser que el jurat qui escull la samarreta de la Festa és el mateix que el del concurs de carrers?!?

    Desprès de tanta crítica, ara els aplaudiments!
    1. A la gent que ho ha barrufat: Una vegada més heu ideat un gran guarnit. El poble dels “Schlümpfe” (així es diuen en alemany), com el museu de l’any passat, i com el món dels nens de l’any 2005, i com la Rita de l’any 2003, ha entrat en la memòria colectiva de la Festa. Un dels favorits del públic, un veritable “campeó dels cors”. Ànims pel any que ve!
    2. Als castells que hem fet: Com l’any passat, vam començar fluixet la temporada castellera, però enguany hem pogut arrencar en temps per descarregar el pilar caminat i el 4de8 per la nostra Festa Major – amb molta calma i sense els nervis habituals. Ànims per la Mercé, pel Concurs etc.!
    3. A tots els amics que tinc a Gràcia, tant dins com fora de la colla castellera: Com sempre, m’heu rebut de puta mare. Em sento privilegiat per ser acceptat dins d’aquesta gran familia de la cultura popular de Gràcia. No puc descriure en paraules com gaudeixo de passar aquesta setmana amb vosaltres. Sou la raó per qué cada any torno!

    Aquests tres punts fan que la meva valoració de la FM 2008 és mooolt positiva!!!

  6. gracienc
    setembre 1st, 2008 at 11:09 | #6

    sou patètics, cada any hi ha menys carrers i aneu dient que es recupera la festa de sempre,

    els actes ‘de petit format’ són una porqueria artificial que no monten els veïns, en molts espais només hi ha guiris i DJ infectes

    quins llepes del districte, la festa es va degradant i només se us acut seguir fent la pilota a la crosta del barri

  1. No trackbacks yet.

Aneu a la barra d'eines