Dijous de plenari: oposició republicana

Ahir vam tenir plenari al districte de Gràcia. Hi havia força temes, i provaré de descriure’ls, tot i que crec que va venir molt marcat per dos temes: el no tancament del Bosch i Gimpera i el tema del PAD. 

Quan des d’Esquerra parlàvem que faríem oposició republicana, també incloïa el que podia passar ahir. El passat plenari vam donar un vot de confiança. Vista, per això, l’actitud posterior de l’equip de govern i el Regidor Guillem Espriu en particular, la vam retirar tot citant la frase “La confiança és dels pocs presents que es poden tornar a reclamar”. 

Crec que ahir Esquerra va fer un paper molt seriós, un plenari treballat per tot el grup municipal, Ricard, Jordi, Sandra i jo mateix. Per això el coneixement acumulat. Fins i tot estàvem ben documentats, :-). Vam voler ser contundents amb el fons i serens amb les formes, i espero que així s’entengués, atès que era la nostra intenció. És dur ser govern, i també és dur ser oposició quan has de denunciar el desgavell que creiem que duu actualment el districte.

 

Trobant-nos amb un regidor que evita tenir el lideratge, si cal des de l’oposició es pren aquest lideratge.

 

“Informe del Regidor”

De l’informe del Regidor, que tenia molt de dietari i poc de càrrega política, vam dir diverses coses:

  • El procés del PAD, amb corre-cuita a darrera hora es va tancar en fals. Ni l’acta de l’anterior plenari recollia que el procés estava a mitges, que calia una ratificació. Atès que d’ençà del 4 de desembre ningú no ha contactat amb nosaltres, i el regidor fa veure que el té aprovat, vam votar una moció de CiU que demanava que la ratificació es fes en un plenari extraordinari. No és agradable haver-se de blindar d’aquesta manera, però els dos mesos des de l’aprovació inicial així ho feien necessari. No ens volem trobar altre cop amb dos dies de marge per negociar.
  • Plaça de la Vila. Aprovem el 4 de desembre el procés de nom de la Plaça de la Vila que deia ben concretament que el gener calia fer tres accions, simples si es vol.

1.1. Convocatòria d’una reunió de la Comissió de Treball de Cultura i Participació per tal d’informar sobre la iniciativa i donar el tret de sortida al procés participatiu.

1.2. Difondre el projecte en el web del districte així com en els diferents mitjans de comunicació locals.

1.3. Difondre el projecte a través d’una carta adreçada als veïns i veïnes de la Vila així com a les associacions i entitats.

Cap de les tres coses s’han fet, un document aprovat fa dos mesos, i ja s’està incomplint!! I el pitjor era la sensació que no sabien ni de què estàvem parlant.

  • Es celebren consells i comissions que no s’afegeixen a l’agenda que ens envien ni rebem la convocatòria. Ho he comprovat en l’agenda que ens van enviar el 18 de gener, cap referència a un consell de Dona del 22 de gener que es veu que es va fer. I no és un problema dels tècnics de la casa, dels qual conec l’eficàcia, és un problema polític de gestió
  • Presenta un esborrany (entenem, perquè no s’ha aprovat) del PIM de Gràcia i esmenten la reforma de la Plaça de Sol, però si no està ni al PAD!! Fan un full de ruta que encara no està ratificat i ni el segueixen! Clar que sempre s’acaben fent coses que no hi són als PAD’s, com vam fer amb la Violeta, la Cibeles i d’altres, però no dos mesos després d’haver-lo redactat. Fins i tot el Regidor va reconèixer que possiblement s’havien deixat coses!

En definitiva, atès que no hi ha voluntat política de liderar ni ganes de parlar de política sinó de gestió, vam haver de parlar de gestió, i amb casos com aquest es demostra que manca visió de gestió i execució.

 

Mesura de Govern

Ens presenten una mesura de govern sobre eliminació de símbols franquistes. Res a dir sobre el tema. Però la mesura no inclou dades ni pressupost. La Llei de la Memòria Història, que Esquerra no vam votar perquè no condemnava ni deslegitimava la dictadura franquista, requereix que les accions es prenguin en base a un Reglament. Cap esment al reglament.

Vaig citar una frase: “Per això ens vam oposar a la proposició: per ser reiterativa respecte a una cosa que ja s’està fent  i, per tant, oportunista i clarament electoralista”. Aquesta frase fou dita per la Regidora de nou Barris del PSC-PSOE, Carmen Andrés, per no votar una moció que ERC i CiU hi havien presentat tot just dimarts per l’eliminació d’uns símbols franquistes. Coherència? En funció de si ho presenten ells o no. Evidentment ens sembla bé la idea, però és que no la van dur a votació com havien inicialment presentat, un altre desgavell de no saber com funciona tot plegat. O una mostra de com s’havia posat amb falques aquesta mesura.

 

Propostes urbanístiques

Un altre exemple de procediment polític en el qual no es visualitza que estan en minoria perquè actuen sense haver canviat el xip. Vam votar a favor, un perquè era una operació privada, i l’altre, la Cibeles, perquè era idea nostra i som coherents, però ja vam avisar que o es revisa el procediment, o ens sentim lliures de votar en contra perquè no s’ha comptat amb nosaltres.

 

Proposició d’Esquerra sobre el tancament del Bosch i Gimpera

Atès que tot sovint el dia a dia ens sobrepassa a tots, vam canviar el text per adaptar-lo a la marxa enrera que va fer el Consorci d’Educació sobre el tancament immediat del Bosch i Gimpera. El text nou diu així, i fou votat per tots els grups:

 

“El Consell Plenari de Gràcia celebra la decisió en la qual, imposant-se la lògica, s’atura el tancament immediat de l’IES Bosch i Gimpera. 

El Consell Plenari de Gràcia insta al Consorci d’Educació a definir un model de traspàs consensuat cap al nou IES de l’Avinguda Vallcarca per tal de consolidar el claustre i l’alumnat.” 

Aprofito per penjar unes declaracions d’en Portabella sobre el tema. Cert, la pressió del col·lectiu de l’AMPA hi ha tingut molt a veure, però un cop de mà polític també ha fet el seu efecte, després que el Consorci en el fons hagi desautoritzat el parer del districte, més poruc que no volia ni mantenir nova matriculació. Liderar també hauria de ser defensar el territori davant d’organisme superiors, i aquí ha estat a la inversa, atès el posicionament públic que havia fet el Districte sobre el tema

Fòrum del Silenci 

També, com recull l’Independent, vam preguntar pel Fòrum del Silenci, una bona iniciativa que es va començar a l’anterior mandat. El Regidor, tirant pilotes fora, va dir que sí, que no, per no reconèixer que no l’ha convocat ni ho pensa fer. Com diu aquell, bones intencions n’hi ha moltes, bones idees no tantes, no estem per desaprofitar-les. 

Finalment, com veig que fa en Carles Agustí, faré un comentari dels diversos grups. Per cert, Carles, gràcies, però deixa’m dir-te que no per haver coincidit en certs temes, ara som bons i abans dolents, som com som, però provem, com tothom, de ser coherents. L’important no són els afalacs, sinó la feina, 😉 . 

PP

Va jugar a provar de colar 5 mocions en una, barrejant pilones, okupes, pla d’usos, i policia. Anar de llest té les seves conseqüències, i és que no es va aprovar. Però és que em sembla que ja li estava bé, perquè només ho havia consensuat, i molt, amb CiU. Vam votar en contra perquè es feia votar en bloc. Ahir vam veure un Belón diferent, com sempre parlant del ROM, però com més apagat. 

CiU

Ahir vaig tenir la sensació que en Carles s’ho va passar bé per com somreia. Va estar molt fi en alguns comentaris, però tinc la sensació de fa temps que el pes de l’oposició el portem nosaltres, potser per coneixement de com funciona tot plegat i l’esforç que hi dediquem des del grup. Sembla que no vol anar tant del bracet del PP com fins ara, ja ho veurem. 

IC-EUiA

Coincideixo amb en Carles que en David Compagnon seria un bon portaveu, m’agrada com parla i és un bon company de seient. Un pèl potser massa mitinero en alguns discursos, però. En Roger, que no va intervenir gaire, no deuria tenir un bon dia, palesava la tensió que tenia l’equip de govern. 

PSC-PSOE

Crec que, a redós de la incomoditat del Regidor, se’ls va veure fora de joc. La maniobra de les mocions de CiU va ser una mica grollera a la junta de portaveus. L’Alícia ha estat millor altres dies. El millor, com moltes vegades, en Vinyals, una gran persona. Dels antics del PSC, d’aquests que ja no porten les regnes del PSC-PSOE. 

Bé, sé que m’ha quedat llarg, però volia incloure el màxim de temes. Hi ha enllaços a notícies i altres temes inclosos.



4 Responses to “Dijous de plenari: oposició republicana”

  1.   greips Says:

    caram, entre el teu escrit i el de’n Agustí (http://carlesagusti.blogspot.com/2008/02/consell-plenari-perd-el-psc-psoe-guanya.html) em quedo amb les ganes de llegir el del Espriu, que també té bloc…

    hi escriurà alguna cosa?

  2.   Àlex Says:

    Greips, no crec que haguem de caure en una terna vencedors-guanyadors, entenc que ser exigent mostrant les crítiques esdevé part central de la nostra feina. Jo crec que escriurà, perquè vull pensar que l’important serà el procés de reflexió que haurà de fer l’equip de govern i canviar el xip. La pauta de millora l’hem marcada, no és pas un NO per un NO.

  3.   greips Says:

    ei, no em referia a veure si guanyava o perdia (com diuen a CiU) sinó per veure l’altra cara de la moneda… ja se sap q tothom escombra cap a casa (sense voler o volent) 😉

    jo crec q no hi dirà res 😉

  4.   Àlex Says:

    Ah, ok, estic d’acord, de fet estic donant voltes a unes idees que va proposar en puigdemont a la catosfera, a veure si me’n surto, perquè hi té algun relació

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines