header image
 

Una república bananera

José de San Martín, una de les figures cabdals per a la independència d'Argentina, Xile i Perú deia en el segle XIX que qualsevol economia d'un país que depengués d'un producte anava directament cap al suïcidi. El cas de les incipients nacions sudamericanes on les potències colonitzadores van establir dictatorialment els conreus de cotó o sucre, per exemple, han estat l'exemple clar del pà per avui i fam per demà. L'economia espanyola, creixent en els darrers anys per sobre dels indicadors europeus, ens remet a la fam el dia següent de les eleccions.

No ens hauríem de remetre a precedents tant llunyans com el de San Martín per comprendre la dimensió del problema. Ja fa uns anys diversos experts estan predint que la fórmula económica espanyola basada en la construcció i en el turisme ens converteix en una economia de vidre o més enllà, en una república bananera. Ja no és que Solbes o Pizarro tinguin fórmules per combatre la manca de competitivitat de l'economia espanyola ara tot just que els indicadors auguren que la locomotora europea, Alemanya,  ha sortit de la crisi sinó que ens trobem en un punt de tensió on la borsa espanyola aguantarà la respiració fins després de les eleccions del 9M.

Com en tants altres sectors com l'educació, la cultura o els assumptes exteriors, l'Estat espanyol no té una política clara i continuista. Els interessos polítics han marcat estratègies de només quatre anys vista i això ha perjudicat greument la visió de futur. Allò que se'n diu fer país, diga-li Catalunya o Espanya és només un concepte buit per a la classe política en els darrers trenta anys.

Quin és el camí doncs? Irlanda. El cas de la economia irlandesa és un dels més paradoxals de la Unió Europea. Partint d'una economia estancada el seu índex d'exportacions i la seva estratègia d'incentivar sectors tan importants en el món globalitzat com el tecnològic permeten assegurar que el guió per al pròxim ministre d'Economia hauria de ser aquest. Ara bé, continuant amb l'estratègia partidista dels governs espanyols l'únic camí serà la república bananera. Perdó, la monarquia parlamentària bananera.

~ by assajos on 26 febrer 2008.

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines