header image
 

Ressaca políticodigital

"Acabó la campaña y se desinflaron los políticos en internet, que aún no han actualizado las páginas, blogs, twitters o facebooks", deia Juan Varela avui analitzant el ciberespai polític després de la victoria de ZP a les eleccions generals. Certament els contrastos de resultats no donaven per tenir els reflexos atents. Per uns, el cava ha estat present fins altes hores de la matinada. Per altres, el destrempament ha estat notori deixant de banda totalment la xarxa.

El cert, però és que el pas imparable del periodisme, per una banda, i la propaganda electoral, per l'altra, són imparables a la xarxa mitjançant el minibloging (posem pel cas de Twitter) o els virals.

Ara bé, un passades les eleccions també us he de dir que m'ha desconcertat notablement la forma en què s'ha presentat els 'cara a cara' entre Zapatero i Rajoy. De debat, ni parlar-ne, més aviat han estat monòlegs politicofestius en què la paraula 'mentider' ha sobresortit per sobre de qualsevol projecte concret. Depriment d'altra banda la forma de tractar la immigració (en xifres com el bestiar boví o porcí) i les elipsis sobre determinats temes com la justícia o la corrupció.

Està clar que és millor aquest tipus de debats que no pas la inexistència mentre governava el PP. Ara bé, no ens quedem amb aquesta frase. Cal millorar i reformular aquest tipus de continguts audiovisuals que, d'altra banda, no han connectat amb la força dels diversos portals que determinats mitjans de comunicació han tingut a Youtube. No era els 'cara a cara', el millor moment per respondre les preguntes dels ciberciutadans?

En tot, crec que es parla molt de la bipolaritat de la política espanyola i s'ha criticat molt des de Catalunya aquest tipus d'enfrontament que deixava de banda les formacions més minoritàries. No obstant, si cal reflexionar sobre aquest fet també cal que ens donem compte que han estat precisament PSOE i PP qui han tret més profit dels continguts i formes digitals. En aquest punt, els partits catalans no han sabut convèncer ni defensar-se a la xarxa, un terreny on les diferències reals es minimitzen gràcies a les noves tecnologies. Cal aprendre i creure en els mitjans i tecnologies digitals, no només en campanya.  

~ by assajos on 10 març 2008.

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines