header image
 

El meu país no és tan petit

Recordo estudiar el mapa lingüístic dels Països Catalans amb certa curiositat quan arribaven les qüestions relacionades amb un petit poble de la illa de Sardenya anomenat L'Alguer. Sempre m'havia imaginat aquesta localitat on es parla una variant dialectal del català gairebé com el petit llogaret de les aventures d'Asterix i Obelix que resistia l'invasió dels bojos romans. Ryanair m'ha permès però comprovar que estava equivocat

Aquests dies he pogut escapolir-me de la crisi del Barça, de la Champions i els Jocs Olímpics per desconnectar i la veritat és que ha estat una experiència molt recomanable. Què a prop estem de gairebé qualsevol lloc d'Europa i de sentir-nos com a casa en un poble de parla catalana d'uns 40.000 habitants, que conserva l'encant dels pobles d'abans però sense acabar sent un reclam turístic a l'estil de Port Aventura.

És destacable l'esforç que fan els algueresos per fer-se entendre i, sobretot, per passar de l'italià a l'alguerès si cal. Algú de vosaltres direu que és una qüestió interessada de mostrar el millor als turistes. Potser teniu raó, en part. Ara bé, viatgeu a França o a la península Itàlica per comprovar com se les gasten amb els turistes.

Malgrat la pluja que ens ha acompanyat aquests dies, la sort ens ha dut a coincidir amb el cap de setmana de portes obertes dels museus i amb l'anomenada Cabalgata Sarda, una manifestació folklòrica que esdevé a la localitat pròxima de Sassari. Pel que fa als museus i esglésies de L'Alguer, destacar que els escolars han fet de guies durant aquest cap de setmana, com una activitat més programa als instituts.

Si pregunteu pels preus d'hostals, restaurants i altres serveis, caldria dir que no són cap ganga però són assumibles en molts casos. Si aneu amb pressupost reduït (o no), sempre us quedaran les anomenades 'pizzes al taglio', porcions fantàstiques d'una de les coses que millor saben fer els italians. Per cert, me n'oblidava, us he dit que L'Alguer està a la illa italiana de Sardenya?  Una bona proposta per al cap de setmana, sortint des de Girona.

~ by assajos on 23 maig 2008.

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines