header image
 

Alemanys? Nazis, oi?

Els bàrbars que venien del nord van desfer l'Imperi Romà i ara sembla que alguns de les seves noves generacions intenten desprestigiar la llengua catalana amb la mateixa sutilesa de qui esclafa un all amb un morter. És clar que la companyia Air Berlin s'ha comportat com un elefant en una botiga de Lladró però el cert és que la campanya que intenta boicotejar els interessos de l'empresa no fa més que perpetuar els vells tòpics de sempre, vinculant-la amb l'esvàstica nazi.

Per què no es vincula els insensibles alemanys amb l'Imperi austrohungar? "Bismarck, més que Birmack", no és un insult prou contundent com per haver d'evitar citar continuament els autors de l'holocaust? El president d'Air Berlin pot ser un cafre, un insensible, un ignorant, un cacic o moltes altres coses però em sembla que titllar-lo de nazi és passar-se quatre pobles.

Ens hem oblidat ja de Frankfurt i de la sensibilitat de la fira alemanya per convidar a Catalunya com a país literari? Ara resulta que tot aquell qui fereixi la llengua és un nazi. Tothom està en el seu dret de boicotejar una companyia aèria però potser ens hauríem de plantejar en crèixer com a país i no prendre'ns les coses tan a pit, que la vida són quatre dies i Catalunya, mil·lenària.

~ by assajos on 10 juny 2008.

3 Responses to “Alemanys? Nazis, oi?”

  1. Respecto la teva opinió tot i que no la comparteixo. En qualsevol cas, et passo una informació molt interessant que s’ha publicat a Alemanya i que he extret de Vilaweb.
    Salut!

    L’edició alemanya del Financial Times fins i tot publica el títol del seu article en català, amb un expressiu i irònic Benvingut, senyor Hunold!.

    El subtítol del rotatiu econòmic és més clar encara: ‘Els catalans sulfurats perquè a la revista de l’aerolínia el cap d’Air Berlin fa broma amb la seua llengua. Primeres crides al boicot.’

    L’edició alemanya del Financial Times recorda que a l’estat espanyol la llengua és un tema espinós, i que ningú no ho sap millor que Zapatero que ‘defensa la diversitat lingüística, ni que sigui perquè la perifèria li aporta vots’. Segons el diari, ‘Hunold s’ho hauria d’haver pensat dues vegades abans de riure’s de la proposta de fer servir el català a la seva aerolínia i de parlar de taifes medievals’. Ara, amb la seva manera de procedir, que pot haver plagut a Madrid, ha aconseguit d’irritar greument ‘deu milions de catalans i balears’.

    En acabat, cita la carta de Joan Puig a Hunold, en què diu: ‘Estic molt disgustat per les desafortunades afirmacions de la seva revista.’ I comenta: ‘És natural que els catalans es preocupin per la seva llengua, perseguida per Franco durant dècades.’ Tot seguit, esmenta que Puig ha marcat el logo de l’aerolínia amb una esvàstica i que crida a boicotar els ‘nazis d’Air Berlin’; que els catalans han recorregut ‘a l’ambaixada no-oficial que tenen a Berlín’, i que el president del govern balear vol parlar amb el cap espanyol de la companyia per recordar-li que hi ha companyies internacionals que fan servir la llengua del país. Finalment explica que Hunold potser hauria de prescriure el ‘Benvinguts’ a bord, ‘al capdavall, la seva línia serveix regularment les Balears i Barcelona, i als catalans, els agrada molt de viatjar’.

  2. Be, en aquest cas, tampoc estic d’acord Miquel, la vinculació que fa el company Puig, i no vull justificar res, crec que va en el sentit opressor de la companyia, al respecte de la opinió que li mereix en aquest inculte la nostre llengua i es fa retret del menysteniment que va tenir la Alemanya nazi respecte dels altres pobles.

    No cal fer mes escarafalls tots sabem com funcionen a l’Alemanya actual,la democràtica, els seus landers, la seva cultura, el respecte per la immigració quan parlem de alemanys no cal barrejar, els de Lloret, els de Mallorca o la industria de la baixa Baviera es com quan parlem d’altres pobles, no cal generalitzar.

  3. m’interessen molt les aportacions que feu i m’han semblat molt interessants. De menysteniments d’estats o pobles cap altres minories n’hi ha de tots colors. El que dic a l’article és que em sembla molt exagerat arribar a parlar del nazisme. Gràcies de totes maneres pels vostres comentaris

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines