header image
 

Naufragi al barri

Des de que vaig presentar fa uns anys el Cantonada Memòria a Ràdio Gràcia amb l'amic Albert Musons ja han plogut uns quants anys. La història de Gràcia així com la de la resta de barris del pla de Barcelona és extensa no només en batalles i grans fites sinó també amb petites anècdotes. Fa uns dies vaig descobrir el Museu Marítim i en aquest una petita història que em fa somriure cada cop que passejo pel meu barri.

Sense saber si és part d'una llegenda popular o més aviat una dada purament objectiva, a les costes de Barcelona al segle XIX va naufragar a la costa de la ciutat un vaixell negrer.Cito el que diu una pàgina web d'Inventari d'elements del paisatge urbà de la Universitat de Barcelona per explicar que el capità del vaixell "se salvà aferrant-se al mascaró de proa, que era la figura en fusta d'un nen [en altres casos s'explica que representa un grumet o jove estudiant de marina]. Després de celebrar-ho en una taverna prop de l'actual mercat del Ninot, va deixar oblidat el seu salvador. La veritat és, una tempesta va malmetre el mascaró de prou d'un vaixell italià, el mariners donaren el ninot a Rafael Marti propietàri de la fonda que hi havia al carrer València 107, per restaurar-lo. El propietari de la taverna col·locà el Ninot decorant la façana l'establiment i com a reclam publicitàri. L'escultor Walter Cots va realitzar una còpia exacta d'aquest mascaró que es col·locà a l'entrada del mercat en un acte celebrat el 23 de desembre de 1981, ja que aquest va prendre el nom d'aquest popular establiment, i que es feu extensiu també al barri on era situat". 

La peça original està exposada al Museu Marítim juntament amb altres onze mascarons catalogats en aquest indret. La peça, no cal dir-ho, té un gran valor històric i geogràfic perquè esdevé part fonamental de la cultura d'una part de la ciutat. Com també es diu popularment, no te n'aniràs a dormir sense saber una cosa nova.

~ by assajos on 13 setembre 2008.

One Response to “Naufragi al barri”

  1. Interessant i curiós. N’hi ha tantes d’històries desconegudes com aquesta…

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines