header image
 

Segones oportunitats

Cinema i esport són part de la història del segle XX i cap art ha sabut reflectir com cap altra les històries i les gestes dels herois moderns. El cinema, malgrat els finals 'made in america', és un territori dels perdedors, de les segones oportunitats i de les històries amargues. Si aquest no és el teu dia, potser millor para de llegir aquí. No obstant, potser t'agradi recordar algunes d'aquestes històries. 

El culte artístic als herois en els camps de batalla i a la sorra olímpica omple encara avui dia els nostres museus. A excepció d'escultures com el conegut gal moribund, la victoria i l'èxit formen part de les temàtiques recurrents al món clàssic. En el segle XX, amb l'aparició del cinematògraf i els mitjans de comunicació de masses, els esportistes són els nous herois. Aquesta vegada, no obstante, les històries al cinema ens transporten també a les portes de la derrota. El triomf ven, però les batalles perdudes ens estoben el cor

Per a començar, hauríem de recordar 'Hossiers, más que ídolos', un film sobre basket centrar en la història de Norman Dale, un entrenador que després d'un accidentat passat, viu la seva darrera oportunitat al front d'un equip universitari.

Però mentre el basket és un terreny abonat a les canastes finals, les remuntades i les trajectòries ascendents, no hi ha un esport que reflecteixi millor el crepuscle dels déus, la boxa. El cert és que hi ha molts llocs comuns a les majories de pel·lícules sobre el ring: tipus sorgits del no-res, relacionats amb els baixos fons i el crim organitzat, amb vies que són com muntanyes russes, però el més important, amb segones oportunitats. Si cal enumerar alguns exemples, trobem per exemple, 'Toro Salvaje', 'Más dura será la caída', 'Rocky', 'The Boxer', 'Huracán Carter', 'Cinderella Man' o 'Million Dollar Baby'.

Em resulta paradigmàtic l'atracció del fracassat al bressol del somni americà, com si aquestes històries fossin l'escapatòria d'un guió preestablert. En moments de crisis econòmiques i cinturons apretats, potser hem de recordar que tota vida, tota biografia, té les seves segones oportunitats.

~ by assajos on 8 octubre 2008.

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines