header image
 

Mentides en el debat Obama-McCain

Entre els professionals del ram de la paraula s'embomba sovint que Internet és un niu de rumors, llegendes urbanes i (directament) mentides. La qüestió però no és si el periodisme està en crisi justament per l'increment de mentides i rumors a la xarxa sinó l'ús que en fem d'aquests. En tot cas, no són les noves tecnologies precisament les que ens portaran al caos. Recentment les llegendes urbanes s'han instal·lat en la campanya nord-americana. En el primer debat McCain-Obama, el candidat republicà va pronunciar una d'aquestes històries que ens porta directament a l'espectacle de Rioleón Safari, repetint les coses com lloros.

Obama creu en la diplomàcia i en dialogar fins i tot amb aquells països que en els darrers anys han estat etiquetats com l'Eix del Mal. McCain, per la seva banda, considera que no es pot parlar amb estats com Iran. Per què? Doncs perquè el president d'aquell país, Mahmud Ahmadineyad va pronunciar un discurs negant l'Holocaust i reclamant l'aniquilació d'Israel. Sento dir-ho, però aquestes afirmacions són absolutament falses. 

Tot sorgeix d'una notícia de l'Agència Reuters enviada a les 19 hores del 26 d'octubre de 2005 amb la següent informació: "L'agència de prensa oficial IRNA ha informat que el president iranià ha declarat aquest dimecres que Israel havia de ser esborrada del mapa". 

La notícia de l'agència iraniana IRNA, però, assenyala que: "El president Mahmud Ahmadineyad ha dit aquest dimecres que el règim sionista forma part d'un moviment del sistema que cerca l'hegemnoia mundial i de les potències arrogants contra l'Islam…. Agregà que una lluita històrica està en curs entre les potències arrogants i el món musulmà. Va dir que un món sin Estats Units i Israel és possible". 

La rectificicació de Reuters mai va arribar però malgrat que hagués arribat, la repercussió de la suposada notícia hauria estat mínima davant aquesta no-notícia, és a dir, llegenda urbana que se l'empassa qualsevol vianant igual que un dels candidats a la presidència dels Estats Units i que la llegim en qualsevol format: paper, web, televisió, ràdio,…

Mentides interessades? Ho deixo a la teva consideració.

PD: He extret les traduccions de Reuter i IRNA d'un llibre molt recomanable: 'Mentiras Populares' de Bruno Cardeñosa.

~ by assajos on 18 octubre 2008.

One Response to “Mentides en el debat Obama-McCain”

  1. Molt bo!!! Gràcies per la info

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines