header image
 

De Castro a Karzai, germans espies

Fa un temps em va caure a les mans un llibre molt interessant amb un títol prou significatiu ‘Legado de cenizas’ de Tim Weiner, una obra que explica la història d’una de les organitzacions més controvertides dels Estats Units, l’Agència Central d’Intel·ligència, l’anomenada CIA.

Sabem que no es tracta d’una ONG però no ens deixen de sorprendre les ‘amistats perilloses’ que va sumant aquesta agència nascuda en temps de la Guerra Freda. No ens deixen de sorprendre les relacions de la CIA amb Osama Bin Laden, l’enemic -i amic- número 1 dels presidents Bush, ni ens acabem de sorprendre quan apareixen implicacions directes amb la família del recent nomenat president d’Afganistan, Hamid Karzai.

El diari The New York Times va revelar fa uns dies que un dels germans del president afganès –Ahmed Wali Karzai– porta vuit anys rebent diners de la CIA, a canvi, entre d’altres coses, de reclutar una guerrilla que treballa a les ordres de la Intel·ligència nord-americana a la província de Kandahar.

La CIA no ha emés cap resposta després d’aquest descobriment, tenint en compte que Ahmed Wali Karzai, a més de reclutador, és un dels majors traficants d’heroïna d’Afganistán. Existeixen dades prou aclaridores que no semblen només una coincidència. L’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Crim va extreure dades sobre la producció d’heroïna a Afganistán. Mentre van governar els talibans, la producció fou de 185 tones. La xifra s’ha multiplicat quaranta vegades mentre Hamid Karzai ha estat al poder: 3.400 tones. Prou significatiu?

Aquests descobriments gairebé coincideixen en el temps amb la confessió de Juanita Ruiz Castro, més coneguda com a germana de Fidel y Raúl Castro, que destapa la seva estreta col·laboració amb la CIA per derrocar el règim castrista. De fet, Juanita que explica la seva història en el llibre ‘Mis hermanos Fidel y Raúl, la Historia Secreta’, també va amagar a enemics del règim cubà des de 1961 a 1964, any que va acabar exiliant-se als Estats Units.

Aquests no són els únics casos en què espionatge i fraternitat ens donen la mà. Hi ha molts casos on les relacions familiars esquitxen els afers polítics. Si en aquest combinat hi posem la cirereta picant de l’Agència Central d’Intel·ligència el combinat pot ser explosiu i apassionant.

~ by assajos on 15 novembre 2009. Tagged: , , , , ,

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines