header image
 

Maragall 2.0

Ernest Maragall apunta, pregunta, vol aclarir conceptes i utilitza paraules clau (aprenentatge, participació, transparència, educació…). El departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya encapçalat per Maragall ens ha reunit a gent de la comunicació, l’educació, el món de l’empresa i les noves tecnologies i el conseller és tot orelles. Acompanyat pel seu equip de comunicació -liderat per la Trina Milan-, vol saber què en pensem del projecte d’Identitat digital del Departament –twitterblog i canal youtube-.

“No sóc una beta, sóc una zeta”

Maragall s’impregna de l’actitud 2.0 amb les seves preguntes als experts però adverteix que en qüestió de tecnologia li costa progressar: “Si em demanes que escrigui quelcom en 144 caràcters, ara per ara, tindrem un problema”, diuel conseller. No hem vingut, però, a fer un examen al senyor Maragall si no a parlar de l’aposta valenta d’Educació pel seu projecte 2.0.

En principi, les eines 2.0 del Departament -en període beta- que abans esmentavem han de servir per realitzar una comunicació institucional amb els centres educatius però també per fer entendre a tota la comunitat educativa -pares inclosos- quines són les reformes educatives que estan en procés. L’aposta, com deiem, és valenta. Ara bé, hi ha molta feina per fer. Hi ha d’haver un canvi de mentalitat a l’administració. Educació ha de ser un bon banc de proves.

Cercar complicitats

D’entrada la figura ample i d’alçada morfològica del conseller Maragall és una metàfora perfecta per explicar la grandària de l’administració pública catalana que es mou entre la desconfiança dels ciutadans i el temor pels feedbacks d’aquests.

El camí del 2.0 de Maragall ha de ser l’inici d’una llarga llista de propostes però sobretot de la generació de complicitats amb els tots els ciutadans i especialment amb els mestres i experts 2.0 que des de fa temps treballen a Educació i pel percebut al Departament no se’ls escolta gaire. L’administració catalana parla de “por i recel” pel que pugui esdevenir a partir d’ara amb aquests nous canals. Aquesta setmana una amiga em va dir una frase per reflexionar: “Els polítics tenen por d’escoltar a la gent perquè si escolten no es podran escoltar a si mateixos quan parlen”. Certament, la gestió de l’educació al nostre país no ha de dependre d’un tripartit, d’una entesa o una coalició. Ha de ser el gran pacte institucional a les pròximes dècades, més enllà de les urnes.

Els canals, però, no són el punt i final. Ha de ser el principi. Les eines, en el fons, no importen. Els número de fans o followers no importen. Importen les estratègies i sobretot tenir ben clar què es vol comunicar. Com deia a Expedient X en Fox Mulder, “la veritat està allà fora”… fora de les parets del departament d’Educació. Només cal parar l’orella.

PD: Altres articles sobre la reunió amb Ernest Maragall:

– post d’Ismael Peña

– post de Francesc Grau

– post d’Artur Tallada

– post de Jordi Roca

– post de Xavier Peytibí

– post de Miquel Duran

– post de Dani Gámez

post de Marià Cano

A la reunió al departament d’Educació estavem: Ramon BarlamAlbert CriadoMiquel DuranAlbert Garcia PujadasSaül GordilloFrancesc GrauAntoni Gutiérrez RubíJordi JubanyJosep Martínez PiñeroAlbert MedranMiquel PellicerIsmael Peña LópezXavier PeytibiJordi Roca Font,Xavier RosellPilar SoroXavier SuñéDani GàmezFrancesc GrauArtur Tallada.

PD2: La fotografia és de Francesc Grau

~ by assajos on 7 febrer 2010. Tagged: , , , , ,

5 Responses to “Maragall 2.0”

  1. Miquel,
    gràcies per aquest anàlisi acurat, les decissions arriscades són sempre difícils però en aquestes està la possibilitat de canviar coses, i si són reixides, tindran recompensa per a un servei públic bàsic per a la nostra societat.
    una abraçada

  2. Hola Miquel,

    gràcies per linkarme! He actualitzat el meu post afegint el teu a la llista 🙂

    Salutacions cordials,

    marià 🙂

  3. […] Maragall 2.0, por Miquel Pellicer  Entrada anterior: La futura Ley del Cine de CatalunyaPróxima entrada: De los periódicos tayloristas a la vuelta al cuarto poder […]

  4. Gràcies, Marià!

  5. Somebody move topic the actual indicators hypothesis of your respective weblog. Somebody involve so that you can chit chat it truly is great. The particular enchantment tutorial might obvious in the contrives.. The particular transpiring provides got much easier pertaining to personally so that you can represent this desolate with a billet travel. I would also so that you can accept to the actual suggestions intended for looking at this diffuse. Extol an individual with your information.

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines