header image
 

L’estratègia Maskelyne

A la Segona Guerra Mundial, el mariscal alemany Erwin Rommel va haver de lluitar no només contra les forces aliades sinó amb les trampes de Jasper Maskelyne. Nascut el 1902 a Anglaterra, Maskelyne fou un famós il·lusionista que va decidir posar els seus serveis a les ordres del l’exèrcit de Sa Majestat.

Gràcies a les seves tècniques revolucionàries -el precursor de les mateixes arts del mediàtic David Copperfield-, el conegut com ‘Mag de la Guerra’ va tenir un paper fonamental a la guerra contra l’Alemanya nazi a l’Àfrica. Se li atribueix la protecció del port d’Alexandria dels bombardejos aeris fent un de fals a la Badia de Mayrut, així com l’ús de llums reflectores per evitar igualment el bombardeig del Canal de Suez, indret estratègic pels interessos britànics.

L’exemple de Maskelyne ens mostra la importància d’allò que no es veu, del miratge, de la confusió, de la il·lusió. És una bona estratègia amb la qual estan treballant els equips de molts precandidats a les eleccions del Barça.

Culturalment associem el no mostrar a l’engany, a la desconfiança, el suspens o el misteri. Però com veiem no es tracta d’aixecar catifes que amaguen brossa o armaris que guarden cadàvers.

No parlen els gestos, les intencions, els moviments que no acabem de veure? Calen els micròfons o les càmeres? L’estratègia no verbal, amplificada i viralitzada gràcies a les xarxes socials ens estan oferint molta més informació que la que simplement veuríem entre unes cometes.

Les estratègies dels dos ex sotspresidents del Barça van en aquest sentit. Deixen que els projectils de l’artilleria pesada dels seus detractdors caiguin sobre Mayrut mentre compten, recompten i analitzen els seus efectius.

Al final, el cert, però és que només les urnes i els vots dels socis del Barça decidiran, més enllà de les estratègies. Ara però, els qui demanen accions espectaculars, grans fitxatges i, sobretot, megàfons es miren aquest procés electoral amb certa decepció. Però que no s’enganyin, la posada en marxa de la maquinària de la candidatura del president sortint per a unes altres eleccions no aturarà els tambors de batalla que es preveu per aconseguir la llotja de l’Estadi.

~ by assajos on 10 març 2010. Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines