Batakada RadioActiva


Les Espardenyes – Diccionari Tradicional (per Barbara Gerhard)
novembre 15, 2005, 10:41 pm
Filed under: Diccionari Tradicional

Espardenyes: Calçat de sola de cànem trenat (o espart o jute), puntera i taló de roba gruixuda, empenya feta amb vetes (o també amb roba gruixuda) i generalment amb dues vetes, de diferents colors depenen el ball i que es lliguen al turmell. L’espardenya s’utilitzava i s’utilitza gairebé a la totalitat dels Balls de Festa Major.

Provinents d’un temps reculat en què s’usaven quotidianament, es pot esmentar, com per exemple, que el Ball de Bastons les portaven amb vetes negres; els Diables negres i vermelles; els portadors de l’Àliga, vermelles; els Figuetaires i el Ball de Serrallonga, blaves i vermelles; els Pastorets i els Cercolets, una banda blanca i l’altre vermella, en altres èpoques havien combinat les vetes blaves i vermelles; els Panderos en algun moment les havien dutes blanques, i en altres els dansaires d’una banda blava i els de l’altra vermelles; la Moixinganga, les ha portat sempre blanques, així també com l’Àngel dels Diables.




No Comments so far
Leave a comment



Leave a comment
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>




Aneu a la barra d'eines