Escalfant motors de Festa Major

Sí, ja s'acosta. Ahir hi va haver el sopar amb els carrers previ a la Festa Major. Un certs nervis, alguns veïns i veïnes que diuen (com cada any, val a dir) que van una mica endarrerits i moltes ganes de passar-ho bé. I una gran fideuà, també.

I la notícia que corria de boca en boca. Finalment, ens n'hem sortit. El cap de setmana hi haurà metro tota la nit. Perfecte!

Finalment. L'any passat ja vam començar amb els autobusos llançadora que connectaven Còrsega amb la Plaça Catalunya. I enguany també hi seran, tots els dies, de les 23 a les 05:00. I amb major freqüència de pas.

Però és important això del metro. En primer lloc, és la plasmació que la Festa Major de Gràcia és l'aconteixement més important quant a quantitat de gent que té lloc a Barcelona (i no entraré en debats d'identitat). I, com a tal, calia donar una resposta. Doncs aquesta és bona. Ens ajudarà molt a esponjar a poc a poc la gent que ve de fora de la Vila.

També vull destacar que augmenten el nombrede cabines de serveis, fins a 50. Sembla que no, però és una xifra molt important, tant logísticament com econòmicament.

I un altre punt, les normes quant al consum responsable d'alcohol, límits de 33 cl per got i unes normes iguals per a carrers i bars. Crec que cal entrar amb certes mesures per a corregir certes conductes excessives. I, evidentment, no implica que desaparegui el consum d'alcohol, propi d'entorns mediterranis a l'estiu i l'aire lliure, però una cosa no vol dir l'altra.

Pel que fa a la programació, sóna molt bé, mai millor dit. Com cada any, hi haurà bones actuacions que ens obligarà a triar. Com cada any. Gerard Quintana, Pau Riba, Aute, Pascal Comelade, en Titot, Joan Isaac (un clàssic) i un llarg etc.

Ahir em vaig assabentar que l'Aute havia viscut al meu carrer i això em semblar una dada molt maca. I que, enguany, tornarà als carrers on va viure uns anys, a la Plaça Rovira. Provarem d'anar-hi.

 



30 Responses to “Escalfant motors de Festa Major”

  1.   vives Says:

    Crec que el horari continuat del metro es una de les mesures mes importants preses sobre la festa major en molts anys, les xifres d’us i el importantisim rebaix de la conflictivitat despres del tancament de la Festa aixi ho demostrara.

    Ara queda la part mes important de la lluita contra la violencia i el incivisme. La part que pertoca al districte. A les seves mans te la policia administrativa, segons l’acord anunciat, i per tant aconseguir que els lavabos publics dels establiments de publica concurrencia, restin oberts. Aconseguir que les barres supletories desapareixin, aconseguir que desapareixi l’alcohol barat (calimochos, cubalitros, 2*1 etc.).

    En fi i resumint, que els bars que son els que fan el gran negoci sense arriscar res (tret de quatre excepcions) asumeixen el seu paper de responsabilitat.

    Dius que 50 cabines son moltes. Quanta lavabos restaran oberts si no hi ha restriccions per part dels restauradors ? 750 a 817 aproximadament.

  2.   vives Says:

    Bon dia Alex. Ja que estas per aqui tinc un article perque tel miris. clica al vives de la firma i aniras directe.

  3.   Àlex Says:

    Vives, la primera part també pertocava al Districte, que ha estat qui ho ha anat demanant repetidament fins que ho ha aconseguit.
    Quant a l’alcohol, fixa’t que s’ha fixat el límit amb els gots de 33 cl, i no es poden fer promocions de venda. D’altra banda, allò dels cubalitros, per exemple, a l’estiu és un error, perquè amb l’excusa que s’escalfa s’augmenta la beguda indiscriminada.
    I, finalment, t’asseguro que els servei d’inspecció treballen molt aquests dies. Pensa que es fan bars il·legals de sota les llambordes. Recordo un cas d’una gent que tenien penjada una cistella amb una carta i s’havia de posar la comanda i pujaven la cistella i l’omplien des d’una casa particular, era més una cosa divertida que negoci, però també és lògic que els dels bars reclamin els seus drets quan els estem posant unes normes que accepten.

  4.   vives Says:

    Es clar que el que dius de la primera part, tambe ser que els mossos han fet moltes reunions amb moltes forces vives de Gràcia, i que el districte tambe te molt amb el comandament dels mosos mitjançant l’oficina de coordinació de seguretat.
    Jo nomes dic que una tasca dificil es controlar els bars legals que compleixen i encara mes dificil evitar que les llibreries, els “rapidos”, els locals buits, els locutoris, etc. es converteixen en bars i el colmo controlar els llauners. El sistema de la cistella tambe es util per recollit caramels per sant medir, encara que per aquet dia es millor un paraigues de pastor negre.

  5.   vives Says:

    Com es camufla un bar en un cyber
    gracies per la foto a Tijuana Time

  6.   Àlex Says:

    Ja, ja molt bona la foto!!

    Veig que entens perfectament els problemes que ha de combatre la inspecció, la seva aquests dies és una festa realment diferent.

  7.   Lidias Says:

    Sí, el sopar que vau fer el divendres, no el podíeu fer en un altre lloc que no molestès als veïns?
    No teniu cap consideració, que ja heu de fer soroll dues setmanes abans de l’infern de les festes?
    Per què sempre es fan els actes i les coses en els mateixos llocs? Ja demaneu permís als veïns per fer soroll fins a les tantes?
    És bona notícia que el metro estigui les 24 hores? O voldrà dir que la festa s’allargarà fins a les 4 o 5 de la matinada?
    Això que decretin la finalització a les 2:30, és just? Qui es creu amb l’autoritat moral de decidir que, els veïns de Gràcia que treballem, només poguem dormir 4 hores o menys?
    Hi ha una estadística de tota la gent que viu a Gràcia que se’n va del barri durant la setmana llarga de la Festa?
    Per què dura tant, i no es fa en un cap de setmana llarg (3 – 4 dies)?
    És tradició o negoci?
    Quin sistema fan servir per comptabilitzar els visitants? A dit?
    El incivisme d’aquestes festes comença per la gent que les organitza.

  8.   vives Says:

    El sopar de vigilies es fa devant la federació, al carrer igualada. Els veins hi sont convidats, i el sopar no acaba a cap deshora. A mes no es fa servir cap tipus de musica ni sonorització.

    Fins fa uns anys els horaris de la festa major eran molt men perllongats, a mes la duració anava dels 5 dies als 11.

    La perllongació del metro vol dir que quant acabi la festa, els asistents podran sortir fora de la vila de forma rapida i efectiva. Per tant no es quedarant dintre la vila esperant poder sortir del barri.

    A tota catalunya les molesties de la Festa major del poble, vila, ciutat o barri sont soportades perque es considera l’importancia de la festa.

  9.   Àlex Says:

    Hola Lidias,
    realment és una llàstima que treballis per Festa Major, atès que no podràs gaudir-ne com la resta de la gent, com fa la gent de Berga per Patum o la de Pamplona pels Sanfermines, o… tots els pobles per Festa Major.
    El sopar de divendres va acabar a una hora molt raonable, no vaig mirar el rellotge però diria que eren vora les 0:15 que la gent va començar a enfilar. Puc entendre el teu estat d’ànim pel fet de treballar, però estem parlant d’un sopar fet un divendres!
    Gràcia té una festa major especial, que no dura 3-4 dies sinó una setmana, de manera que els horaris no s’allarguen entre setmana i sí el cap de setmana. Però et recordo que a la resta de llocs la festa acaba a les 6:00 o les 7:00 i a Gràcia acaben a les 2:30 entre setmana.
    L’any passat es va fer un comptatge amb gent repartida a diferents llocs i els dels carrers es dedicaven a comptar la gent que hi havia a certes hores al seu interior.
    És bona notícia que el metro estigui les 24 hores el cap de setmana perquè ajudarà a la gent que no és de Gràcia a anar marxant i no esperar que obri el metro acumulant-se a carrers i places allargant el soroll innecessàriament.
    Deixa’m dir-te que el teu carrer, si és Igualada, no és precisament dels que fa més actes i fins més tard. Pel que veig al programa no es fan concerts, només una pel·lícula a les 22:00. No deus estar ben informada o potser et refereixes a algun altre carrer.
    Pensa que de la mateixa manera que tu no deus tenir la culpa de treballar per Festa Major, la gent que organitza i viu la Festa Major tampoc la tenen. La Festa Major de Gràcia l’organitzen els veïns i veïnes, a través dels carrers, i és quelcom molt important pel que comporta de convivència, no només aquesta setmana sinó tot l’any.
    D’altra banda, si la Festa Major es fes al juny, potser hi hauria més controvèrsia, però et recordo que comença el 15 d’agost, data on comencen una gran part de les festes majors dels Països Catalans.

  10.   Jürgen Says:

    Jo també voldria escalfar motors per Festa Major, ja que per a mi, un alemany, sempre fa ilusió passar la festa amb els meus amics, els castellers de la vila.

    Però no trobo enlloc el programa de la festa. En altres any hi havia un suplement del diari Avui penjat a la web, enguany no. Tampoc s’ha penjat l’últim Transversal, i la pàgina web de la federació encara és al loro del any 2005.

    Aquest fet pot ser pura deixadesa, però la meva sospita és que, después de les incidències lamentables de l’any passat amb jovenes de fora de Gràcia com autors principals, s`ha près una tàcita estratègia anti-guiri, i la millor forma de fer la festa menys atractiva per gent de fora és la no-informació pels mitjans que siguin accessible des de tot arreu.

    Doncs, jo també penso que la Festa Major de Gràcia és en primera línea una festa pels graciencs. Si hagués una batería d’autocars a Jardinets i excursionistas de Calella i Lloret de Mar es prenguessin la vila en pla tsunmami, això mataria l’encant de la festa. Perque pels que conèixen i estimen aquesta festa, els carrers guarnits només són el marc visual – el que més importa són els tants amics que trobes i retrobes any rere any.

    Suposo que no sóc l’única persona qui viu lluny de Gràcia i té la setmana entre 15 i 22 agost marcada amb vermella al seu calendari. Hi haurà més ex-graciencs i addictes de la droga “Festa Major de Gràcia” que tornen cada any i tratan de fer un “turisme sostenible”, integrar-se i fer la festa com un gracienc més. No dubto de que els nostres amics ens acolliràn amb els mateixos braços oberts com sempre, però temo que la gent que no ens conec personalment ens fiqui a la mateixa butxaca: Foraster = guiri = hooligan. He de confessar que passo aquesta setmana abans de desplaçar-me a Gràcia amb una joia anticipada i alhora restringida, perque no sé en quina mesura l’opinió pública ha cedit als prejudicis: Abans els okupas eren culpables de tot, ara ho són els guiris?

    Visca la Festa Major de Gràcia – la festa major de tot el món!

  11.   Àlex Says:

    Hola Jürgen,
    si no recordo malament, ja sé qui ets.
    Home, no caiguis en conspiracions. Quants d’aquests “guiris” que esmentes creus que busquen el programa? Jo crec que encara no l’han penjat. Suposo que aquest diumenge serà quan es doni, no ho sé segur.
    Vinga, que ja ve la Festa! Ens veiem per la Plaça de la Vila!

  12.   Jürgen Says:

    Hola Àlex,
    pot ser que les conspiracions més aviat són inspiracions – o sintomas de abstinència desprès de 350 dies sense la droga Festa Major. Doncs espero que en realitat la Vila de Gràcia no s’hagi transformat en una super-illa com el Berlín de abans de 1989, rodeada amb un mur i a les entrades els mossos controlant els passaports de la gent que vulgui anar a la festa – i a tots els guiris que no tinguin residència a Gràcia, que no passareu! sinó que us fan un ball des bastons, us persegueixen amb el foc dels diables i us deporten amb una furgoneta geganta cap al recinte del fòrum. En aquest cas no em restaria cap altre remei que foradar un túnel secret entre la Sagrada Familia i el Campanar de Gràcia.
    (Necessito una altre dosi – és URGENT! Ho sento…)

  13.   Àlex Says:

    Ja, ja, Jürgen, no pateixis, no notaràs res de diferent a altres anys, la Festa continua, hi ha alguns canvis, places noves on es fa festa, carrers que cauen de la llista, més lavabos i metro, però continuarà havent gent com tu que estima la festa.
    Per cert, les pilones no funcionaran per festa major, així que potser no les veuràs. Espero que l’Eduard, en Winston o en Roger ens presentin!

  14.   vives Says:

    A qui tenen qe presentar, a tu o a les teves pilones

  15.   Àlex Says:

    Ja, ja, dir les meves pilones em sembla molt excessiu, ja ja. Amb que me’l presentin a mi fent una cerveseta a la plaça en tinc ben bé prou.

  16.   vives Says:

    i sino sempre esta el meu nordinador tunejat que vas veure el altre dia

  17.   Jürgen Says:

    Bé, millor no aprofundir massa en el tema de si les pilones particulars funcionaràn per festa major o no, que hi ha nens que llegeixen aquests blocs!

    Broma apart, sempre m’agrada molt conèixer més gent simpàtica, doncs, Àlex, una ronda de birra la comparteixo amb tu!

  18.   Àlex Says:

    Ja, ja, Jürgen, fet, ens busquem per la festa!!

  19.   Pep Says:

    Perdona Àlex (o qui sigui):

    On puc trobar una guia d’actes de la Festa Major per internet?

    O no ho sé trobar o no existeix!! És possible que no pugui consultar els actes per internet?

    Alguna recomenació?

    Moltes gràcies!

  20.   vives Says:

    El programa de Festa Major ja el podeu consultar a la pagina web de la festa major de Gràcia.

    El disseny es nou, no m’acabar de’agradar i em sembla que esta optimizadda per IE i no per el firefox, Deixant apart que encara te moltes coses pendents d’ultimar. Mes be sembla una versió beta. Com a minim ara mateix.

  21.   vives Says:

    I parlant de novetats Transversal Web ha canviat el disseny. A Gràcia el agost ve carregat sempre de novetats.

  22.   Jürgen Says:

    Si vaig a la pàgina web de la Festa Major amb Netscape, encara té el disseny de l’any passat. L’Internet Explorer mostra el nou disseny, però tanmateix amb el vell contingut i el programa de 2005.
    Però he de recoinèixer que les coses començan a moure’s i espero trobar bé aviat el nou programa.

  23.   vives Says:

    Jürgen.
    Es posible que el netscape estigui fent servir una imatge cache, prova a refrescar.

    Ja he dit que mes be semblava una versió beta, si calen betatesters que ho diguin, que m’ofereixo voluntari.

  24.   Àlex Says:

    Merci, Vives

  25.   Pep Says:

    Moltes gràcies! Tot i que deu fer un parell de dies que funciona…

  26.   Àlex Says:

    A la Seu de l’Ajuntament de Gràcia, a la Plaça de la Vila, podeu trobar els programes tradicionals.

  27.   vives Says:

    Fes-me un favor. N’agafes un, l’escaneixes i el penjes, que em sembla mes rapit que la nova pagina web.

  28.   Àlex Says:

    Sí, mira, ara m’hi poso, em sembla millor tenir el programa en paper, una altra cosa és el buscador pels qui venen només una nit i volen saber què s’hi fa aquella nit. Molta gent de comarques baixa un dia i vol saber què s’hi trobarà, el mapa de carrers, etc.

  29.   vives Says:

    molt util el mapa de carrers. Si co·loquem els bucles, els recorreguts sense sortida i els taponats per festa major. Podrem oferir un gran premi per el que trobi un cami de plaça orient a plaça del nord sense pasar dues vegades per la plaça catalunya i una per la plaça cerda.

  30.   Àlex Says:

    Ja, ja, vives, et recordo que per Festa Major els sentits dels carrers fa anys que es canvien i les pilones estaran baixades, 🙂

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines