Sense correu, sense lligams, però amb mòbil i Adobe en català

Avui era un dia que tenia previst, des de casa, gestionar una quantitat de burocràcia que havia de fer anar i aconseguir, si podia, alliberar la safata de correu electrònic de missatges, cosa que volia dir que hauria pogut treure temes pendents. 

Però ja ahir al vespre no tenia correu. No funciona. Des de la Intranet de la Universitat veig que tinc 48 missatges no oberts i no els puc assolir. 

Què puc tenir? Calculo que 20-25 seran correu brossa o no desitjat. Calculo que 3-4 seran d’alumnes que m’han lliurat el treball i volen que els confirmi haver-lo rebut. Potser fins i tot un serà d’algun que em demana una pròrroga, llàstima que no serà. 

De la resta, no ho sé. I aquí arriben les conjectures avançades. Possiblement un o dos d’una reunió, tres de temes nous, dos-tres de temes polítics. Si algú de vosaltres està esperant resposta, que esperi una mica més, si us plau. 

El telèfon no crema. Vol dir que res no és urgent, però tinc una certa sensació de buidor i aïllament. 

Ja he trucat als serveis informàtics. Al llarg del matí estarà arreglat. Evidentment, el primer dubte era saber si era cosa meva o de tothom. De tothom, doncs mira, ja és diferent. 

I tot això la setmana de dues grans notícies tecnològiques: 

  1. L’acord d’en Puigcercós amb les empreses de telefonia perquè el català sigui una llengua de mínim, diguem-ne.
  2. L’altra acord, també d’en Puigcercós, perquè l’Adobe Reader sigui en català. Sí, senyor, el futur s’escriu en català, també. Per cert, ja el teniu? El podeu descarregar aquí o directament aquí, tot i que sempre recomano veure la prèvia, han de veure que la reclamació tenia sentit, no?

Jo que volia parlar del Poliblocs, ja en parlarem demà, doncs. I encara em fa pensar en un terme que vaig anomenar infopressa. Un altre dia serà. I el sopar d’en Jordi Portabella, i …

 



13 Responses to “Sense correu, sense lligams, però amb mòbil i Adobe en català”

  1.   greips Says:

    Jo fa molt de temps que tinc un lector de pdf en català. Ara que hi penso, tota la interfície del meu sistema és en català. Ah clar, jo sóc raru i faig servir un sistema gratuït, segur i estable.

    Menys acords amb transnacionals que no porten enlloc més que a la foto de rigor, i més ajudar al desenvolupament de programari lliure, la unica alternativa possible a un món digital sense lligams ni abusos.

    Ai si, es cert, que aixo estava en el programa de ERC. Que tal va anar la migració de tota la Gene de Microsoft a Linux, per cert?

  2.   Àlex Says:

    Greips, tu ets un usuari avançat amb recorregut suficient per tenir totes les opcions.

    Crec que són dues lluites diferents.

    Una és la de futur, que és el programari lliure, l’altra és el tema del present i allò que la gent empra, que cal que estigui en català. No et sé dir per on va el tema, però sé que gent està parlant seriosament amb el secretari de telecomunicacions sobre el tema. Precisament la setmana vinent fan a la Jaume Fuster una jornada de programari lliure a les biblioteques i ve gent com el president de CATPL. Hi aniré, ve gent d’extremadura a comentar al seva experiència, per exemple. Interessant, de veritat.

  3.   Àlex Says:

    Ja torno a tenir correu.

    Buff, pitjor del que em pensava, menys spam i més feina burocràtica.

    Apa, tornarem a respondre correus

  4.   Dolors Says:

    🙂 et veia preocupat, me n’alegro q s’hagi resolt el problema;-)

  5.   greips Says:

    @alex,
    Fer servir linux no és ser usuari avançat, sinó m’atreviria a dir d’intel.ligència. Tu l’has provat mai? Et sembla que l’interfície de Linux és complexa? Creus que cal saber molt d’informàtica per obrir el OpenOffice, el navegador, el Kpdf? Creus que fer les 4 coses que fan el 90% dels usuaris és complexe? Prova-ho, de debò.

    Passa’t per http://www.gnulinux.cat/ , baixa’t el livecd (http://www.gnulinux.cat/viu_linux/prova_i_instala/) i diga’m si cal ser molt avançat per moure’s intuïtivament per linux. Potser et sorprendràs. I entendràs que la Generalitat està llençant els nostres diners enriquint una transnacional que ens ignora i, a més, et deixa fer servir el seu programari (si et llegeixes la llicència d’ús del Windows et sorprendràs que coses que li negues a Espanya li admets sense cap mena de problemes a MS)

    Definitivament, és una qüestió de voluntat. I no n’hi ha, gens ni mica.

    Per cert, com va anar la implantació de linux a l’administració, tal com estava escrit en el Pacte del Tinell? 😉

  6.   greips Says:

    @alex,
    per cert… interessant aixo de la biblio. Em pots donar més info?

  7.   Àlex Says:

    T’ho he enviat per correu

  8.   cani Says:

    @ greips
    Crec que si la muntanya no va a “M” (no sigui que em fotin una bomba) “M” a d’anar a la muntanya. O sigui que també valdria la pena de muntar unes “classes”, xarrades, o dieu com vulgueu a les biblioteques i parlar del Linux o sigui “promocionar” d’alguna manera un sistema lliure i català…¿No seria possible? Si a més és fàcil…millor. Pense-ho i ja sabeu que jo m’apunto…
    Si no ens movem nosaltres, ¿qui ho farà? ¿L’administració? Disculpa, s’ha m’ha trencat la mandibula de riure….

  9.   cani Says:

    Per cert, quan i a quina hora és lo de la Fuster?
    Pot ser interessant.

  10.   greips Says:

    @cani
    si et vols iniciar pots fer-ho a la web que he dit abans (http://www.gnulinux.cat/)… està molt ben explicat i amb exemples que et permetràn avaluar si paga la pena o no passar-te al costat lliure. 😉

    Només per si et pica la curiositat, et pots baixar un CD que et permetrà engegar el Linux al teu ordinador sense instalar res, i aixi veure com és i si et serveix pel que tu vols. Tot en la llengua que habitualment parles i sense pagar un duru. I de forma legal eh? 😉

  11.   quim Says:

    M’afegeixo al David, q usuaris q no utilitzem el Windows habitualment ens quedem sense pegat en català, tot i que sortosament, amb linux ja existien lector de PDF en català. 😉

  12.   Àlex Says:

    Ja veig que no hi entenc, l’adobe només pot funcionar en windows?

  13.   greips Says:

    @alex,
    segons la pagina web (http://www.adobe.com/products/acrobatpro/tryout.html) :
    “Installation notes and system requirements (Windows® only)”

    normalment la majoria de programes funcionen per windows. Aleshores, o bé la companyia fa una versió per Linux (sempre amb retard) o bé la pròpia comunitat desenvolupa un programa similar per fer el mateix. Cas del Kpdf.

    És com la generació de pdf’s: en linux fa anys que es poden generar fitxers pdf de qualsevol altre document. Està inclòs en el sistema i no cal pagar res. En Windows, normalment, es fa servir el Distiller (que val una pasta), o bé es recorre a programes independents gratuïts que ho facin (cas de pdfcreator, el pots trobar a http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/)

    Però em jugo un pèsol que la Generalitat ha comprat centenars de llicències de Distiller, i per això ha pogut “forçar” una traducció al català que pagarem tots.

    Quan lo més senzill, econòmic i viable és utilitzar el programari lliure. Programari que, la majoria de les vegades, és millor que el privatiu.

    Ja ho veus alex, tot això que és tan evident no se sap perquè (bé, jo sí que ho sé) la Generalitat no ho veu així. 😉

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines