De vacances amb en Pla: Tamariu (I)

Després de la Festa Major de la Vila i el seu brogit, convenia un petit descans. Aquest ha estat a Tamariu, i ho he fet acompanyat pel Quadern Gris. Una bona experiència anar a un lloc amb un llibre, no la típica guia turística que te’n parla,  o com diria en Pla, te la descriu. Quedi ben clar que estic totalment en desacord amb la part política d’en Pla (paral·lel a en Cambó), però en el quadern gris (al menys la part que he llegit, que és un bon totxo) encara no parla de política clarament, sinó que descriu, en les 300 primeres pàgines la vida a l’Empordà Petit, com ell l’anomena: Palafrugell, Calella, Llafranc, Palamós i … Tamariu.

 

Realment m’ha agradat llegir en Pla mentre feia la petita estada. Té una bona capacitat per fes-se explicar (en aquell moment tenia 18-20 anys) i et pots fer una idea no només de la vida d’una família burgesa a Palafrugell (i no Palella de Calafrugell) sinó també de la gent més pobra durant els anys de la Primera Guerra Mundial, on a Catalunya, pel fet de ser neutral es van fer bons negocis. 

Crec que Pla avui dia tindria un bloc, sens dubte, podríem dir que era el primer blocaire descriptor de la literatura catalana. Ric d’adjectius, olors i plats (feia de mal llegir en els moments previs als àpats), et fa veure com eren els empordanesos de la zona, com eren els catalans (en contraposició als castellans, en les seves paraules) i com aquells anys eren convulsos políticament, una època que tothom percebia que estaven passant coses, hi havia germanòfils i francòfils, hi havia republicans i carlins, tot a través dels seus ulls, un home de la seva terra. Un altre que va provar de ser federalista i Espanya el va passar per sobre, conservador però intel·lectualment molt potent. Algun dia posaré alguns fragments que he marcat de les seves pàgines pel que diuen, sovint sembla que no hagi pas canviat res. 

De fet, escriure un diari de la manera clàssica tan sols planteja una diferència. Crec que en Pla volia que algú ho llegís, però no en aquell moment. És a dir, totes les seves descripcions adjectivades, i més en un poble, hi hagués hagut molt d'enrenou per allò que diu i per allò que deixa veure.

Potser, a la vegada, els blocaires també emprem part d'aquelles eines, tot i que molt més, diguem, amb opinió, i menys amb descripció, tot i que hi ha blocs amb excepcions. Hi continuaré donant voltes, segur. 

Bé, estàvem a Tamariu. Per consell de la Dolors, vaig anar a voltar pels camins del GR92 que van, primer de Tamariu a Llafranc (passant per Sant Sebastià) i després de Tamariu a Begur. Molt millor el primer que, com es pot veure en aquesta foto, passa per zones de pi a tocar de mar, molt més maco que el de Begur, que acabes passant per urbanitzacions, tot i que hi ha una estoneta de bosc, amb alzines, pins i xiprers. 

 

Tamariu és un bon lloc per trobar tranquil·litat. De turisme familiar i català (bé, alguns francesos i anglesos, però no vaig pas sentir espanyol a la platja), semblava que mig Vallès fos allà, famílies de Terrassa, Granollers i Sabadell, sobretot, per com parlaven i pel que deien. 

Un dels dies vaig anar a voltar cap a Sant Sebastià, segons el GR92 1 horeta i mitjà, bé, deu ser això quan vas amb motxilla grossa, perquè tinc la sensació (no duia rellotge) que fou menys. A mig camí, la gran descoberta de l’estiu (després dels alsacians, és clar), Cala Pedrosa.

 

Impressionant. Vaig arribar allà a les 9:30 del matí, està a mitja horeta de Llafranc en el camí cap a Sant Sebastià i vas veient una petita caleta que sobresurt reclosa, com tímida, i només hi havia una família. Encara feia bon dia, no bufava gaire vent (com em va dir el senyor del bar, allà restava amagada de mestral) i l’aigua era ben blava i ben plana, com aturada en el temps. 

 

Com no, es mereixia una capbussada. Platja de pedra grossa (tipus Sa Tuna), de les que posen a prova els peus tendres. Evidentment, no duia pas cap xancleta, així que semblava que entressis fent una coreografia de dansa contemporània per arribar a l’aigua. Però pagava ben bé la pena. Un cop dins, tot i que les pedres estaven embolicades d’algues i les cames lliscaven divertides, et senties com un nàufrag volgut, silenci (de vegades les platges m’atabalen pel brogit que hi corre) i una quietud que donava forces. Com envaït per la síndrome d’Estendhal i vaig ser prop de tres hores, no sempre dins l’aigua, tot i que les maniobres complexes d’entrada i sortida feia que quan entressis t’hi quedessis una bona estona. Només he sentit quelcom semblant a Stonehenge.

A poc a poc notaves que la pau t’envoltava i que anaven marxant les emprenyades gracienques i nacionals (hi havia més banderes catalanes a les cases del voltant que a l’Ajuntament de Gràcia per festes). Contraposat al soroll de festa major (entrada de Verdi, creuar Joan Blanques, la Plaça de la Vila), no semblava que haguessin passat tan sols 48 hores. Pau. Descans. Vacances. 

Bé, continuaré descrivint aquests dies, es mereix una segona o fins i tot tercera part. No per res, però així sembla també que m’estalviï de donar moltes explicacions, je je. 

Per cert, encara hi ha la part política. Molt bé, Carod, el cronòmetre comença a córrer, set anys de feina. Podem, si volem, per fi un horitzó lluny del joc de partits, sinó de país.13 Responses to “De vacances amb en Pla: Tamariu (I)”

 1.   greips Says:

  “el meu país és aquell on em diuen ‘bon dia'” deia en Pla oi? Doncs avui li costaria de trobar, el seu país…

  i t’admiro si vas aconseguir sentir res a Stonehenge… jo amb tant de turista i la carretera al costat només vaig poder sentir un enorme cabreig amb l’ésser humà 😉

  excelent apunt!!! 🙂

 2.   Àlex Says:

  Greips, A Stonehenge vaig tenir la sort de poder anar al juliol, i no hi havia quasi turistes, de manera que hi vaig poder seure com tres hores allà palplantat, envoltat d’un cel que es feia infinit, ple de petits núvols i et senties com si fossis al centre de l’univers, són les petites coses especials que quasi no pots explicar, suposo que en acabat és un cop de sort, igual hi vaig a l’endemà i no tinc la mateixa sensació, no sé si m’explico.

  Sigues optimista, aquests dies he vist realitats diferents, que no sempre són la de Barcelona, home!! We shall overcome!

 3.   greips Says:

  @alex,
  no, si aquestes realitats ja les conec (sóc de fora, jo)… però a la zona metropolitana hi ha el 65% de la població 😉

  per cert, aquest GR és el mateix del Camí de Ronda? Jo el vaig fer fa un parell d’anys (de llafranc a palamós) i és genial… llastima q era setmana santa i l’escalfor no era la suficient per animar-nos a baixar a les caletes que es veuen, inaccessibles a la “civilització”….

 4.   Àlex Says:

  Avui fent un cafè sentia dos argentins que estaven parlant de com aprendre el català, miraven horaris de cursos i parlaven dels voluntaris per la llengua. Es queixaven, de fet, que els catalans no els parlem en català i llavors els costa molt. Se m’ha aigualit el cafè amb gel d’una petita llagrimeta salada que m’ha caigut, je je.

  Sí, a l’enllaça a GR92 veuràs que és el mateix que continua, el proper cop potser aniré a Llafranc i el seguiré des d’allà.

 5.   Dolors Says:

  “semblava que mig Vallès fos allà, famílies de Terrassa, Granollers i Sabadell, sobretot, per com parlaven i pel que deien.”

  i ja m’imagino q deien els de Terrassa;-)

  Quin apunt + xulo!

  jo ja estic currant però explicaré les meves vacances andaluses!

 6.   Àlex Says:

  Goita-la, al menys podem dir que ens hem vist per Festa Major, tot i que jo estava en una tarima, je je

 7.   Mar Gil Says:

  Àlex, m’alegro que hagin anat bé les “vacancetes”, lloc bonic per desconectar de l’aborígen de la darrera setmana 🙂

  Ben tornat a la vila!!!

  Jo no m’he mogut, de moment, però ja fa dos dies que no fumo!!!! Ets pots imaginar com estic, ajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj………

 8.   Àlex Says:

  Hola Mar,

  molt bé, dos dies, ja, molt bé, ja està fet això!
  Ens veurem per les places, je je, ja deu quedar poquet per la teva estada a fora, no?

 9.   Mar Gil Says:

  pos de moment, post-posada, per finals de setembre 🙁 (Coses del directe!, jejeje), no obstant he descobert una altra Vila quan tothom ha marxat després de festes, una Vila desèrtica, tranquila, apacible, calmada, sense cap mena de distrecció (tot estava tancat!) … a estones bé, però a estones una Vila molt trista!!! sort que esteu tornant tots i totes!!!

  Apa un petó de …….. si em veus que m’enfilo al campanar és per les ganes de fumar!!!!

 10.   cani Says:

  Molt maco l’apunt. El quadern gris el vaig llegir un estiu a l’Estartit. I em vaig obligar a anar a un altre paisatge de’n Pla, El carrer estret, on per cert hi vaig dinar. En Pla m’agrada com descriu, encara que no sempre estic d’acord amb el que diu i crec que alguns cops inventa la realitat que diu i en altres es fa pagar d’alguna manera la seva suficiencia. De totes maneres, ¿qui no te un defecte o altre?

 11.   Àlex Says:

  Mar,

  vaja, pensa que els altres estarem ben atrafegats, tu estaràs en el descans merescut.
  Vols dir aquella Vila on hi ha boles de matolls circulant torrent de l’olla avall, je je?
  Ànims, això de no fumar va endavant!!

  Cani,
  completament d’acord amb la teva perspectiva, sempre és el seu punt de vista, tot i ben escrit, notes una certa suficiència o estar per sobre del bé i el mal, diguem, com bé dius.

 12.   Jack Monterey Says:

  Àlex, mira’t la iniciativa del Xavier Mir al seu bloc de Vilaweb: http://blocs.mesvilaweb.cat/xmir

  Vol aconseguir un visionat massiu del vídeo sobre l’Eric i l’Exèrcit del Fènix, concretament de la versió subtitolada en anglès, i així contribuir a la internacionalització de la qüestió catalana. Crec que, a més, preparen un visionat massiu pel 3 de setembre, per poder col·locar el vídeo (la primera part de les 5 almenys) entre els més vistos del dia i adquirir una gran notorietat. Si tens un moment, podries penjar-ho al teu bloc…

 13.   Àlex Says:

  Ei, Jack, demà és el dia, he cregut millor fer-ho demà, a veure si ens en sortim!

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines