header image
 

Quan reparteixen mastegots, els periodistes tenim tots els números de la rifa

En Saül Gordillo, director de l’Agència Catalana de Notícies, ho explica molt bé, detalladament: “Càrrega dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra [web] contra els estudiants que es manifestaven aquest matí a Barcelona contra el pla de Bolonya. Quan la policia carrega en una manifestació sempre hi ha algú que rep. Normalment són els manifestants, els que reben els cops. Sovint són policies i manifestants, els agredits. És menys habitual, però no excepcional, que també rebin els professionals de la informació, els fotoperiodistes especialment. La persona que apareix en la fotografia que acompanya aquest apunt és José Colón, un freelance que publica al diari Público. Vuit punts de sutura al llavi per l’agressió dels policies en la càrrega d’aquest matí. [Cientos de estudiantes ocupan la Universidad de Barcelona] Els Mossos han anat a sac, no s’han tallat ni un pèl. El fotògraf de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) Albert Salamé també ha resultat agredit, però no tan escandalosament com Colón i d’altres companys fotoperiodistes. ”

En plena Festa Major de Gràcia, dues fotoperiodistes de Transversal Web van ser agredides pels UPA de la Guàrdia Urbana a la plaça de Rius i Taulet en un agost de fa tres anys. Cap justificació. Jo mateix vaig tenir la porra a mig pam de la cara per socòrrer a les seves companyes mentre mantenia el carnet de premsa aixecat en tot moment.

21 Novembre de 2006: Una altra manifestació contra el procés de Bolonya. Diversos fotoperiodistes agredits, entre ells, un de La Vanguardia. La seva culpa, voler fotografiar la manifestació i les posteriors detencions d’aprop. El mateix fotògraf, l’Eric Lluent, que signà aquell fotoreportatge relatava com en nombroses ocasions policia secreta l’havia golpejat per impedir que realitzés la seva feina.

Els periodistes estem farts de rebre mastegots injustificats. Avui són en Colón i en Salamé. Qui serà el pròxim? Com reclama en Gordillo, què en diu el Comitè d’Ètica de la Policia?

~ by assajos on 21 novembre 2008. Tagged: , , , , , ,

7 Responses to “Quan reparteixen mastegots, els periodistes tenim tots els números de la rifa”

  1. no vull ser desagradable però el corporativisme m’agrada tant com a tu el antiamericanisme 😉

    A les manis rep tot cristu que estigui pel mig, sigui periodista, vianant, manifestant, policia, secreta o veí-que-anava-a-buscar-el-pa… és la “gràcia” dels aldarulls! La postura de la premsa de demanar immunitat pel senzill fet de portar un boli o una càmara sempre m’ha semblat bastant hipòcrita 😉

    de bon rotllo, eh? 🙂

  2. Certament si hi ets, tens numeros pel rebre. Estic d’acord amb en greips que la càmara o la carxofa no et protegeixen d’un mastegot, d’una agressió o dels insults corresponents. Es ben sabut que la policia té la mà lleugera, però també s’ha de saber veure una retirada a temps. Volem la foto de la sang, però que la sang no ens esquitxi…i sovint és complicat.

  3. Quan la policia reparteix estopa de valent en una manifestació rep tothom, sigui manifestant, vianant o periodista. Si hi ha una càrrega dels antiavalots i estàs al mig, corre en direcció contrària el més ràpid possible o reps, segur. Qui no vulgui pols que no vagi a l’era.

  4. Estic d’acord que hi ha un risc estant a primera línia. Ara bé, si per estar en una manifestació amb una càmera has de rebre per sistema, doncs que voleu que us digui, no ho trobo tan normal.

    @greips Igual que els periodistes tenim un codi deontològic (que molt sovint no s’acompleix) la policia catalana té un codi ètic. Seria molt demanar que es complís? Clar, això és ser un hipòcrita… sense comentaris.

  5. @miquel,
    codi ètic? la policia? :-O
    codi deontològic? els periodistes? :O

    Tu mateix ho has dit: els codis són sempre estètics ja que tothom (jo tb) se’ls passa pel forru quan convé 🙂

    I crec que rebre per sistema sigui el que realment passi, ja que si fos així no seria noticia (segons la lògica periodística) 😉

  6. De l’experiencia personal en trec una reflexió que em faig a mi mateix. Sempre, sempre que he estat a punt de porra o m’ha tocat corre, sempre ha sigut quan no sabia que passava. Quan he anat a una mani, sabent el que feia, màxim he corregut….
    No vull dir res més del que he dit….Si, per professió, et toca fotografiar lleons, has de saber-te protegir, asumir el risc o dedicar-te a fotografiar papallones.
    I ho dic amb tot el respecte per la professió periodistica.
    I només parlo de les manifestacions aquestes.

  7. […] “En plena Festa Major de Gràcia, dues fotoperiodistes de Transversal Web van ser agredides pels UPA de la Guàrdia Urbana a la plaça de Rius i Taulet en un agost de fa tres anys. Cap justificació. Jo mateix vaig tenir la porra a mig pam de la cara per socòrrer a les seves companyes mentre mantenia el carnet de premsa aixecat en tot moment”. […]

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines