Plenari de mig mandat

El passat plenari de dimecres a Gràcia no serà recordat com a políticament engrescador. És el que hi ha. Havent passat la Festa Major i les vacances, calia aquest plenari, esperem que perquè l’equip de govern, PSC i IC-EUiA es posi les piles, perquè ara la màquina hauria d’estar ben greixada i no és la percepció que hom té.

Balanç de mig mandat

En un llistat d’ampolla mig plena, el Regidor Espriu va enumerar un llarg llistat d’obra feta. No pertoca a Esquerra menystenir part de l’obra de govern, atès que bona part dels temes enunciats s’inicien en el mandat anterior, aquell on governàvem. I aquí és on vam parlar que creiem que una gran part ha estat la gestió de la inèrcia del mandat anterior (moltes de les Escoles Bressol anunciades, Cibeles, arranjament de manteniment carrers illes B-1 i C-2, Institut IES Vallcarca, reforma Carrer Grassot, Aparcament Laguna Lanao, …).

Sí que també vam felicitar el Regidor pel CEIP del Carrer Bailén, i ens vam posar a la seva disposició per si calia estar en desacord amb la sovint erràtica gestió del Consorci d’Educació, del seu partit.

El preocupant d’una inèrcia és que necessita ser alimentada, i cal una empenta que amb un govern que se sap feble és més difícil.

Rectificacions a dojo

Una de les característiques del segell Espriu i que dificulta la gestió política són les sovint rectificacions que hi ha sobre el que s’anuncia que es farà. Això succeeix sobretot amb els temes que no treballa el consens, com ara la Violeta, on va emprar el clàssic jo no vaig dir això (respecte el que estava publicat).

Festa Major de Gràcia

En aquest punt vam donar les gràcies merescudes a la gent de la Festa Major, ara Fundació, que ho fa possible (llegiu en aquest sentit La Campana, entrevista a en Ricard Estruch). La Festa ens marca dues coses: seguir les conclusions del Debat de Festa Major és útil i que el lideratge ha de recaure en la Fundació. També aquí cal considerar el paper dels Mossos, un cop la Policia Nacional Española marxa.

Informes de consellers i conselleres

La meva opinió particular és que estant a la defensiva, es trien temes on el debat polític queda apagat. Prevenció i Inici del Curs Escolar són dubtosament profitosos a l’hora de debatre. Quant als tècnics de barri, sí que era interessant, tot i que en presentar-los en persona, es feia estrany criticar políticament uns càrrecs sense semblar que es critiquen les persones. En aquest sentit, des d’Esquerra vam reiterar que creiem que és una estructura que redunda i que incideix en la proximitat allunyant els centres de decisió que era el que caldria acostar.

Paper d’Esquerra

Esquerra Gràcia, tot i ser oposició, fa propostes de les que transformen i milloren Gràcia. En aquest sentit, s’accepta la proposició d’ERC per a pacificar la Riera de Sant Miquel i enjardinar eventualment la Plaça Gal·la Placídia un cop marxi el mercat provisional, tot i que creiem que cal anar més enllà.

A la vegada, vam fer un prec que no va acceptar el govern per tal que es faci un seguiment de la crisi en el teixit comercial gracienc. No entenem aquest fet, atès que sense aquest estudi no ens podem plantejar-nos decisions.

Vam preguntar sobre què pensa el Regidor sobre el peatge del Parc Güell. Altre cop, el Regidor va tirar pilotes fora sobre el que surt als mitjans dient que era una reflexió.

Vam preguntat sobre el que considerem que era un error de gestió important, la construcció de la Plaça Laguna Lanao que s’està allargassant massa sense motiu.

Un cop demostrat el paper d’ERC en les reixes de la Plaça de les Dones del 36(el Regidor es va disculpar per atribuir-nos-les), cal un consens que serà difícil. El posicionament d’Esquerra el sap tothom.

Resta de partits

El PSC està a la defensiva i es nota. Dos anys, que es mouen entre el “ja portem dos anys?” i el “només falten dos anys?”, quan hi ha molta feina per fer, si es vol fer bé. És evident que no ens posarem d’acord en temes nacionals. Però en temes d’esquerres ens podríem trobar. Ara bé, si abandonen les polítiques d’esquerres quant a l’espai públic (Plaça del Sol, Plaça Dones del 36, Parc Güell) no ens trobarem. I nosaltres no ens haurem mogut.

Quant a la resta dels partits, una IC-EUiA incòmode que no sap com posicionar-se ni desmarcar-se, amb falses crisis de govern quan són corresponsables del que succeeix, no es pot ser-ne només de les coses bones, companys. No troben el to a l’hora de marcar perfil, i això ens deixa a tots perplexos.

Pel que fa a CiU, certament no poden escollir el mateix discurs que a Barcelona, doncs les problemàtiques són diferents. En això trobar a faltar un discurs i idees, i propostes per Gràcia que vagin més enllà del no. Si volen governar a Gràcia i Barcelona, els falta relligar coherentment les seves crítiques.

Conclusions

Crec sincerament que Esquerra Republicana manté una línia clara i coherent pel que fa a allò que pensa. Com aquella mare que sempre sabem què ens diria, tant el govern com l’oposició negacionista (CiU i PP), poden preveure què pensarem i com ens posicionarem. Ara, doncs, caldrà veure, qui ens buscarà pel consens i com. Tot i així, veurem com haurem de tornar a marcar l’agenda política de les prioritats. Per això estem, també. Mobilitat, Comerç, Sedeta, Mercat de la Llibertat, PEMPRI, Joventut i la fotuda i maleïda crisi



10 Responses to “Plenari de mig mandat”

  1.   Jordi Says:

    Àlex, no és difícil concloure, del que dius, malgrat que no vulguis dir-ho, que la resta de partits i especialment la persona de l’actual Regidor (és una obsessió la que teniu amb la seva persona els d’Esquerra), ni de lluny estan a l’alçada. Segons tu el que està fent l’actual govern és allò que es va iniciar a l’anterior govern, del que vosaltres formàveu part però minoritària. Ara tot i estar a la oposició i de ser el partit amb una representació simbòlica seguiu marcant l’agenda, no ho entenc. La representació que teniu al districte, heu perdut un conseller, és mínima sou el 5è partit de 5, el mandat anterior hereu el 4t partit al districte i el mateix a nivell d’Ajuntament, és el lloc en que us ha posat l’electorat, si vàreu baixar de ser el 4t al 5è el que la ciutadania va pensar que gaire bé no ho havíeu fet. Què ha canviat que segons tu ho esteu fent tant bé ara ?; si ho vàreu fer tant bé abans per què la gent us va dinar aquest càstig electoral ? Estar segur que no et fas venir les coses com a tu t’interessa? Com t’expliques si no les contínues davallades electorals d’Esquerra a tots els nivell començant per Gràcia ?

  2.   Àlex Says:

    Jordi,
    1. No és obsessió, però és el responsable, no em sembla just criticar els consellers de govern quan la responsabilitat executiva és del Regidor.
    2. Les conclusions les treus tu.
    3. La dinàmica municipal fa que el qui marca les directrius és el Regidor.
    4. Representació simbòlica no crec que sigui acurat, el psc té cinc consellers i Esquerra dos, crec que no és acurada la teva anàlisi. A més a més, tingues en compte que l’equip de govern té set consellers i pp i CiU vuit. No és simbòlic el nostre posicionament.
    5. Jugues amb els conceptes. Hi ha dos partits amb sis i cinc consellers, i els altres tres partits tenen dos consellers.
    Quant als resultats en xifres són els que dius, quarts a Gràcia i cinquens a Barcelona.

    La meva anàlisi té una vessant municipal i una nacional. Quant a la municipal, van baixar els tres partits de govern. Per tant, es va decidir seguint la lectura dels resultats no reeditar el pacte de govern.

    A nivell nacional, que em penso que és on vols anar a parar, les ciutats grans van registrar pèrdua de votants seguint el cicle de les eleccions nacionals. A partir d’aquí, hi ha diverses anàlisis, de les que crec que la realitat són una barreja, una combinació lineal de diversos factors.

    No vull donar la sensació de fer-ho perfecte, i per això aquest és un bloc personal en tant que dono les meves impressions, que poden ser tan subjectives com les de qualsevol. Em quedo, com sempre, amb les crítiques i les analitzo, i també reconec els agraïments a la feina feta.

  3.   Àlex Lopez Says:

    Ho sento, Jordi, si vols tornar a fer la primera pregunta. Sobre la segona no hi entraré. Potser quan dic personal, prefereixes que digui invidual, volent dir que no és l’opinió del meu partit, però sobre la meva vessant personal no hi entraré.

  4.   Jordi Says:

    Si censures opinions i no vols en la teva vessant personal qper què t’exibeixes any rera any en les teves vacances Cuba, Jordània ? digues

  5.   Àlex Lopez Says:

    Jordi,

    amb el mateix respecte de sempre, no entro en temes personals en cap dels meus articles, sinó que a partir d’aquí en trec conclusions generals, com bé pots comprovar. Algun cop he fet reflexions personals, però llavors no he admès comentaris.

    Crec que la frontera per qui la vol veure és ben clara.

  6.   Jordi Says:

    El respecte de sempre ? un respecte que no t’impedeix eliminar els comentaris que no t’agraden, malgrat que no hi ha cap expressió ofensiva ni que faci alusió a cap aspecte personal dels molt que tu has publicitat de la teva personaa com per exemple aquesta foto http://imatges.gracianet.cat/main.php/graciencs/alex/siriajordania/Wadi+Rum_Capvespre+_3_.jpg.html, extreta d’entre moltes altres i que tu has penjat i publicitat, com tens la valentia a més a més de parlar de fronteres i de reflexions personals,. Pots explicar-ho. Tornaràs a censurar ?, diràs que has censurat ?

  7.   Àlex Lopez Says:

    Jordi, el respecte i les regles de joc del meu bloc per sort encara les marco jo. Políticament parlo de tot i no tinc cap problema. I només cal que repassis el meu bloc per veure-ho. És evident que he esborrat missatges, ho he fet sempre, tot i que em sembla que em segueixes de fa poc.

    Les discussions que sobre això hi ha hagut a Gràcianet han estat llargues i fructíferes i sobre les identitats falses, també. Ja vaig arribar fa temps a la conclusió que esborrar comentaris no forma part de la llibertat d’expressió de ningú sinó de la netiquette que cadascú marca.

    Tu decideixes no dir qui ets i jo decideixo esborrar comentaris referents a la meva persona, que no és d’interès. Si et penses que això és e-notícies, t’equivoques.

    Marco un límit respecte la meva persona. Pots estar d’acord o no, ho entenc, però també vull que entenguis que el límit el marco jo, atès que això és casa meva.

    No elimino comentaris que no m’agraden, ni els que critiquen a Esquerra, només els que traspassen el meu llindar. I això espero que ho puguis entendre, perquè una cosa és debatre de política, que ja m’està bé, fins i tot de coses incòmodes i l’altra parlar de mi.

    El que considero ofensiu i aspectes personals ho marco jo, per això et demanava que tornessis a escriure, si volies, el teu primer comentari, que em sembla que és l’interessant.

    Quant a la foto, només cal veure en quantes de les fotos surto jo per entendre com sóc respecte a la meva persona.

  8.   Jordi Says:

    Es evident que “… això és casa meva.”, però això no et dona dret a dir el que vols. Cadascu és responsable del que fa a casa seva i afecta als demés , sols faltaria !. Resulta pornogràfic amb paraules d’Anna Simó, portaveu parlamentària del teu partit, que des de “casa teva” et dediquis a criticar de manera sistemàtica i amb atacs a la persona com per exemple “és un regidor de perfil baix” “estan a la defensiva”, “no saben com desmarcar-se” etc. que estan lluny del que podria dir-se un comportament adeqüat (no dic ètic) amb relació al càrrec que ocupes i al respecte que mereixen les persones i que tú reclames, però que no ofereixes.
    Ha quedat clar qui parla de qüestions personals diga-li com vulguis però t’agrada ensenyar-te, fotos, vacances al carib, que si ets professor universitari, que si treballes moltes hores, tot això ho has publicat i t’has autosensurat tu i ningú més.
    Per contra són clamorosos els teus silencis, eleccions europees, finançament, plaça de les dones del 36, ara si que violem aquets Estatut, enèssim cas Carod etc. etc.

  9.   Àlex Lopez Says:

    Jordi, veig que proves de tergiversar les meves afirmacions i això no em sembla just. Per sort, les paraules estan escrites.

    Jo he dit “el PSC-PSOE té aquell efecte de tenir el Regidor i no voler dir massa per no sembla repetitius, però hi ha un perfil polític baix,”, parlava del Grup Municipal, no del regidor.
    Jo he dit “El PSC està a la defensiva i es nota. ”
    Jo he dit “una IC-EUiA incòmode que no sap com posicionar-se ni desmarcar-se”.

    En cap cas parlo de persones, sinó de partits.

    En una cosa et dono la raó, des de que hi ha el facebook, escric menys, això és veritat, perquè pel bloc m’agraden els articles més llargs. Sobre els altres temes, públicament m’he expressat. Potser no ets amic meu al facebook, quan vulguis, :-). O potser ja ho sóc?

  10.   Àlex Lopez Says:

    De totes formes, el que em preocupa és que al final no has fet la pregunta que em feies, com si no t’importes tant com parlar de mi, sense conèixer-me

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines