Aquests últims quatre dies per raons de feina he hagut de seguir i gravar les conferències de Otelo Saraiva de Carvalho que és el polític i ex militar portuguès, que fou un dels principals ideòlegs i lider carismàtic de l’anomenada Revolució dels Clavells, que va esclatar a Portugal el 25 d’abril de 1974 i va acabar amb la dictadura feixista que dominava aquell país des de 1926.

L’he enregistrat entre conferències, debats i entrevistes unes 11 hores durant quatres dies, i de cada conferència podria destacar grans frases o coses que em van impressionar.

Però diumenge entre la conferència i l’entrevista vam dinar a Sant Pere de Ribes, i per casualitat vaig seure el seu costat. I vam haver dues coses que em van inpresionar:

–         En un moment que parlàvem d’Angola (antiga colònia Portuguesa) va començar a parlar que li havia dit a Raul, que si Fidel no se que… i de cop diu: Quan vaig parlar amb el Che…  Realment impressiona estar amb algú que va parlar amb el Che i amb moltes altres persones rellevants de finals del segle XX.

–         També em va explicar perquè va ser la revolució dels Clavells, i que va ser una casualitat. Aquell 25 d’abril del 1974 en un restaurant de Lisboa s’havia de celebrar un aniversari. A les sis del matí un dona que treballava al restaurant va anar a no se quin mercat de Lisboa a comprar Clavells Vermells, quan tornava va topar amb una columna de militar que anava a assetjar el Cuartel de la Guardia Republicana Nacional (els més fidels al regim feixista). Un soldat li va demanar si tenia tabac, i la dona va dir que no. El soldat va agafar un clavell i se’l va posar a la boca del rifle i la resta de soldats van fer el mateix.

curro-004