ag.
10
2006

Homenatge a James Van Allen

Malauradament, a l’edat de 91 anys, hem perdut un dels referents i pioners en la física espacial.

James Van Allen (7 de setembre de 1914 – 9 d’Agost 2006) va ser un dels físics de referència del segle passat amb investigacions sobre física nuclear, atmosfèrica i sobretot raigs còsmics. També va col·laborar en el disseny dels primers satèl·lits artificials i va formar part dels programes d’investigació espacial de la NASA en les missions Apollo, Mariner i Pioner.

Però, pel que tots els estudiats de física el coneixem és pels “cinturons de Van Allen”, descoberts gràcies a l’experiment del primer satèl·lit artificial americà “Explorer 1”.

Aquests cinturons són dos franges a la magnetosfera terrestre formades per una alta densitat de partícules carregades.

L’origen d’aquestes partícules es degut a l’interacció entre el vent solar i el camp magnètic terrestre que atrapa les partícules carregades.

Els cinturons de Van Allen tenen forma tiroïdal, el cinturó de radiació interna s’estén dels 1.000km als 5.000km sobre la superfície terrestre, i el cinturó extern dels 15.000km als 20.000km aproximadament. Els cinturons de Van Allen sempre són evitats per les missions espacials tripulades perquè la seva radiació pot danyar l’organisme humà.

Written by in: Fora de la Terra |

No hi ha comentaris »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com

Aneu a la barra d'eines