nov.
29
2006
31

L’ètica del Periodisme

Últimament estic veient en els mitjans graciencs força vicis de “mal periodista”, així que m’agradaria recordar que a Catalunya hi ha un codi ètic de la Professió que molts sembla que no coneixen.

Per la gent que no ho coneixeu, us puc dir que es pot resumir en dotze criteris que tot periodista hauria de seguir. Per tant, tothom que pretengui o digui que faci “periodisme” hauria de seguir-los (jo no en faig :D)… Després us posaré els 12 criteris, però abans m’agradaria destacar tres punts:

# “difondre únicament informacions fonamentades”
– Ja n’hi ha prou de fer una notícia a partir d’un comentari d’una sola persona! Contrasteu la informació d’altres fonts, i sobretot, de les altres parts implicades!

# “evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets”
– Que masses vegades sentim campanes, eh!

# “Rectificar amb diligència i amb tractament adequat a la circumstància… sense eludir, si calgués, la disculpa”
– En aquest punt em refereixo a certes pràctiques d’alguns com: Modificar les notícies sense dir res. Equivocar-se és humà però cal informar de les rectificacions, el que no pot ser és anar canviant una notícia de la xarxa segons com bufa el vent sense dir res! I les persones que han estat mal informades? Qui les informa que hi havia un error en la notícia i que s’ha modificat? … o per exemple eliminant comentaris de les notícies sense dir res, sobretot si els comentaris que segueixen es basen en el que deia el comentari eliminat. Qui informa que falta un tros de la conversa i que els comentaris i el fil argumental estan truncats? Una mica de rigor! Si us plau!

Criteris del Codi ètic de la professió a Catalunya

1. Observar sempre una clara distinció entre els fets i opinions o interpretacions, evitant tota confusió o distorsió deliberada d'ambdues coses, així com la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets.

2. Difondre únicament informacions fonamentades, evitant en tot cas afirmacions o dades imprecises i sense base suficient que puguin lesionar o menysprear la dignitat de les persones i provocar dany o descrèdit injustificat a institucions i entitats públiques i privades, així com la utilització d'expressions o qualificatius injuriosos.

3. Rectificar amb diligència i amb tractament adequat a la circumstància, les informacions -i les opinions que se'n derivin- que s'hagin demostrat falses i que, per tal motiu, resultin perjudicials per als drets o interessos legítims de les persones i/o organismes afectats, sense eludir, si calgués, la disculpa, amb independència d'allò que les lleis disposin al respecte.

4. Utilitzar mètodes dignes per a obtenir informació o imatges, sense recórrer a procediments il•lícits.

5. Respectar l'off the record quan aquest hagi estat expressament invocat, d'acord amb la pràctica usual d'aquesta norma en una societat lliure.

6. Reconèixer a les persones individuals i/o jurídiques el seu dret a no proporcionar informació ni respondre preguntes, sense perjudici del deure dels periodistes a atendre el dret dels ciutadans a la informació. Aquest dret protegeix molt especialment l'estricte confidencialitat sobre la salut o la malaltia d'una persona com a nucli de la seva privacitat, malgrat la curiositat que pugui haver-hi en el cas de personatges coneguts públicament, fins i tot més enllà de la seva mort. Pel que fa a assumptes relacionats amb les administracions públiques, el dret fonamental a la informació ha de prevaler sempre per damunt de qualsevol restricció que vulneri injustificadament el principi de la transparència informativa a la que estan obligades.

7. No acceptar mai retribucions o gratificacions de tercers per promoure, orientar, influir o haver publicat informacions o opinions. En tot cas, no s'ha de simultaniejar l'exercici de l'activitat periodística amb altres activitats professionals incompatibles amb la deontologia de la informació, com la publicitat, les relacions públiques i les assessories d'imatge, ja sigui en l'àmbit de les institucions o organismes públics, com en entitats privades.

8. No utilitzar mai en profit propi informacions privilegiades obtingudes de forma confidencial com a periodistes en exercici de la seva funció informativa.

9. Respectar el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge, especialment en situacions de vulnerabilitat i malaltia i en casos o esdeveniments que generin situacions d'aflicció o dolor, evitant la intromissió gratuïta i les especulacions innecessàries sobre els seus sentiments i circumstàncies, especialment quan les persones afectades ho explicitin.

10. Observar escrupolosament el principi de presumpció d'innocència en les informacions i opinions relatives a causes o procediments penals en curs.

11. Tractar amb especial cura tota informació que afecti a menors, evitant difondre la seva identificació quan apareixen com a víctimes (excepte en supòsit d'homicidi), testimonis o inculpats en causes criminals, sobretot en assumptes d'especial transcendència social, com és el cas dels delictes sexuals. També s'evitarà identificar contra la seva voluntat les persones pròximes o parents innocents d'acusats o convictes en procediments penals.

12. Actuar amb especial responsabilitat i rigor en el cas d'informacions o opinions amb continguts que puguin suscitar discriminacions per raons de sexe, raça, creences, extracció social i cultural i malaltia, així com incitar a l'ús de la violència, evitant expressions o testimonis vexatoris o lesius per a la condició personal dels individus i la seva integritat física i moral.

Written by in: Comunicació de masses |
nov.
27
2006
5

Salt al buit

Fa força anys que ballo en un esbart, activitat on he progressat molt i he viscut grans actuacions però… hi ha moments en que toques sostre, o fins hi tot que vas enrera, i quan analitzes els problemes d’aquest estancament te n’adones que el problema és el lloc on estàs; és com el jugadors de futbol, poden jugar tota la vida en segona divisió i ser titulars indiscutibles en el seu equip o fer el gran salt, saltar a primera divisió i barallar-se amb els millors, encara que puguin acabar a la banqueta.

Jo he decidit fer el salt, penso que mai jugaré a la champions però almenys ja estic a primera divisió… s'han acabat les limitacions d'un esbart, comença l'aposta descarada per la nova creació. Un altre dia us parlaré més d’aquest salt però de moment prepareu-vos per la meva estrena en la primera divisió, us deixo un petit avanç.

Camí d'Apira

Lloc: Sala Ovidi Montllor – Teatre Mercat de les Flors

Idea i guió: Jordi Lara

Música i arranjaments: Jorge Sarraute

Música: Cobla La Principal del Llobregat, Grup de percussions Tac-te-que-té i Cor de Mariona Cautelar

Escenografia i vestuari: Montserrat Figueres

Actor: Xisco Segura

Seleció de Dansaires dels esbarts: Orfeó Gracienc de Barcelona, Comtal de Barcelona, Gaudí de Barcelona, Sant Martí de Barcelona, Montserratí Martinenc de Barcelona, Fontcoberta de Banyoles, Dansaire de Molins de Rei, Dansaire de Castelló d'Empúries, Sant Martí de Torrelles de Llobregat, Associació per la dansa Estudi Folck de Manresa i Enèsim Companyia de Ball

Coreografia i direcció artística: Leo Quintana

dijous, 28 de desembre de 2006 a les 21 h
divendres, 29 de desembre de 2006 a les 21 h
dissabte, 30 de desembre de 2006 a les 18 h
dissabte, 30 de desembre de 2006 a les 21 h

Properament venda d'entrades al Telentrada i fins a una hora abans de la funció.

Written by in: Comunicació de masses |
nov.
24
2006
1

Experiències de desenvolupament en software lliure

Un projecte que m’ha reportat algunes sorpreses molt agradables és el lifetype, recordeu que fa poc hem afegit al sumari dels blocs un llistat dels últims comentaris? Doncs resulta que aquest codi Made in Gràcia ja ha fet el salt a la Xina.

Un sistema de blocs similar als blocs de GràciaNet ha utilitzat el meu codi per afegir aquesta mateixa funcionalitat al seu sistema. Podeu seguir una mica el fil aquí. La veritat és que m’ha fet gràcia veure el mateix sistema de comentaris que nosaltres però tot amb xinès Laughing

Un altre projecte que testejo a fons és el nou Drupal 5, de fet en aquest projecte sóc incapaç de programar res perquè les meves nocions de PHP són rudimentàries i el nivell dels programadors de Drupal és extraordinari, però, el que si que entenc són les CCSs, per això estic provant a fons una funcionalitat que espero que arribi en la beta 2 (a la beta 1 li queden hores de vida Sealed) anomenada “CSS caching aggregation”. La idea és molt simple, consisteix en agafar totes les CCSs que Drupal necessita per mostrar una pàgina, agrupar-les en una sola per reduir el nombre de peticions HTTP al servidor, aplicar unes funcions que optimitzen la CCSs (eliminant espais i salts innecessaris… etc…) i a sobre, desar aquesta nova CCS única unificada optimitzada en una cache.

El resultat final és una càrrega fins a un 70% més ràpid de la pagina inicial d’un portal Drupal, un estalvi entre un 10-15% de tràfic per CCSs… etc. Podeu seguir el tema en alguns fils com aquest o aquest.

 
Drupal 5 és un projecte realment increïble, els canvis i millores de la versió 4.7 són impressionants, realment Joomla! 1.0 es queda moooooolt lluny, però qui sap, ells també estan treballant en el nou Joomla 1.5.

Ambdós projectes són similars però tenen els focus principals situats en coses diferents. A Drupal hi ha una autèntica obsessió pel rendiment, la qualitat del codi, l’arquitectura i els desenvolupadors, us puc assegurar que en molts moments és una obsessió gairebé malaltissa, perquè he vist dures revisions d’un codi perquè la funció isset() és una mica més ràpida que empty() en certes situacions tot i funcionar igualment (són capaços de reprogramar tot el API per guanyar un 1% d’eficiència o aconseguir una arquitectura més sòlida i escalable). En canvi joomla! centra el seu focus en la comunitat i l’usuari sense coneixements, intentant guanyar el màxim de compatibilitat per aprofitar tots els mòduls de mambo o fins hi tot els temes del wordpress.

Per mi, uns són massa puristes, perquè a vegades promouen canvis que obliguen a adaptar TOTS els mòduls i temes fets fins al moment, cosa que implica que molts es perden pel camí… i els altres són massa tolerants, perquè aguanten codis obsolets i arquitectures qüestionables per continuïtat i compatibilitat.

Després de provar i revisar la documentació dels propers llançaments de Drupal 5 i Joomla! 1.5 (que curiosament salten de la versió 1.0 directament a la 1.5 per raons “comercials”), crec que Drupal és netament superior. La majoria de prestacions tècniques del nou Joomla! fa força temps que Drupal ja les incorpora, fins hi tot coses com el suport de multi-llocs en una mateixa instal·lació no serà inclòs en la versió 1.5 de joomla! i esta previst per a futures versions (un mode de treball que esta fortament afiançat en el nucli de Drupal des de fa força temps). Un altre focus de millores del joomla! 1.5 són les funcions de cache, altament criticades en l’anterior versió pel seu baix rendiment (això els anirà molt bé perquè realment coixejava per aquí).

 
Ja veurem com s’acaba resolent tot plegat, però crec que quan la gent comenci a fer estadístiques i comparatives Drupal sortirà guanyant. Tot i que, contra el que no crec que podrà competir mai és amb el fet de que quan entres a la secció d’extensions, plugins i templates de joomla! et surten centenars i milers de coses.
 
Cada filosofia te els seus avantatges i inconvenients Tongue out
Written by in: Comunicació de masses |
nov.
14
2006
3

Protegeix el teu ordinador contra els gats

Cat ProtectionHi ha alguns invents estranys però aquest software m’ha semblat surrealista. Chris Niswander ha creat el PawSense, un software que detecta quan el teu gat salta o camina per sobre del teclat.

El programa en qüestió és capaç de detectar les petjades del gat a partir de les combinacions típiques de lletres, només amb una o dues passes bloquejar el teclat per evitar que executi programes, elimini fitxers o tanqui documents. A més, també incorpora un sistema d’ensinistrament que emet un soroll molest pel gat cada cop que es puja sobre el teclat.

El programa en qüestió costa 19.99 dolars i podeu trobar més informació a al seva pàgina web: PawSense.

Written by in: Emprenedors |
nov.
14
2006
0

Windows Vista crakejat

Aquest cap de setmana ha començat a circular la versió final de Windows Vista craquejada. Recordem que el nou sistema operatiu surt a la venda le proper 30 de Novembre per a clients corporatius, i el 30 de Gener per a usuaris.

Una de les primeres coses que havia fet Microsoft era canviar el sistema d'autentificació i abans de sortir al mercat ja l'han petat Laughing.

Sembla que ha sigut una filtració de dins de la mateixa empresa, perquè el software encara no esta disponible al mercat. 

La versió porta el suggerent nom de Windows Vista Final BillGates i esta crakejat per poder-se activar amb els codis de les versions beta o release candidate.

També ha estat filtrada una copia de la Enterprise Edition del Office 2007.

Aneu amb compte amb les descàrregues, esta amb anglés i si reinstaleu sobre el vostre windows us costarà molt tornar a la versió anterior, així que el millors és fer un ghost del disc dur abans de fer experiments Wink

En aquesta versió han canviat els arxius de llicencia per utilitzar les claus de les versions de desenvolupament, així que el S.O. caducarà l'1 de Juny de 2007.

Tot i així, abans d'aquesta data segur que ja l'han rebentat per tot arreu  Undecided

 

Written by in: Emprenedors |
nov.
09
2006
4

Parlant de croquetes

Pels que teniu algun dubte de On es realitzarà la I Trobada Croquetaire, a quí teniu el mapa:

I pels que no sapigueu què es farà exactament, aquí teniu una petita mostra:

Written by in: General |
nov.
05
2006
0

Joomla vs. Drupal

Actualment si volem muntar un CMS tenim els dos productes amb millor fama del mercat, Joomla i Drupal. Però quin triem? La resposta és senzilla: depèn.

Com a punts forts, Joomla disposa d’una gran Comunitat i un sistema molt amigable, és senzill i de seguida montes un portal que es veu molt bé. En canvi amb Drupal s’ha posat l’enfasis en l’arquitectura, destacaria el poderós framework i la capacitat d’estendre funcionalitats a través del que ells anomenen hooks, un grandíssim encert, perquè et permet programar qualsevol nova funcionalitat imaginable sense tocar mai el core de Drupal.

Aquí va la meva particular valoració: 

  Joomla Drupal
Seguretat   Laughing
Escalabilitat   Laughing
Rendiment   Laughing
Amigabilitat Laughing  
Comunitat Laughing  
Control i gestió de Processos   Laughing
Temes i Aspecte Laughing  
Mòduls   Laughing
Corba d’aprenentatge Laughing  

Per tant, quan utilitzaré un o l’altre? Jo personalment recomanaria el següent: Si vols muntar un portal fàcilment, que es vegi bé sense tenir que fer cap tema i existeixen mòduls per tot el que necessites, no t’importa tenir gaire el control sobre els processos i el teu servidor va sobrat perquè no tens gaires visites utilitza Joomla, en la resta dels casos aposta per Drupal.

He posat especial èmfasis en el fet que tinguis poques visites, perquè un dels punts febles de Joomla és la quantitat de consultes que fa a la base de dades sense caches de per mig. És un problema d’arquitectura, simplement observeu aquestes comparatives entre dos portals Joomla i Drupal idèntics.

 

 
Fixeu-vos sobretot en la segona gràfica i el que passa quan s'activen les funcions de cache. Sense cache Joomla era capaç de servir 18,96 pàgines per segon, en canvi Drupal només en servia 13,14. Joomla funcionava un 44% més ràpid que Drupal, però gracies a una arquitectura pensada en la optimització per cache, quan activem la cache Drupal servia 66,77 págines per segon, i Joomla, en el mateix servidor 21,27! Drupal estava funcionant un 319% més ràpid que Joomla!!!
 
Per tant, si teniu un servidor limitat i una perspectiva de creixement de visites important, heu de triar sempre Drupal… i si necessiteu programar o adaptar algun mòdul, el framework de Drupal és inigualable, tot i que, hi ha pocs temes i acostumen a ser lletjos. A més la comunitat catalana i castellana és molt limitada, pel que t’hauràs d’entendre amb anglès i consultar la documentació en anglès. Mala sort .)
Written by in: General |
nov.
04
2006
0

Els barrufets i les remenades de paquets

De que podia anar un apunt amb aquest títol? Doncs, un altre cop de Google Ídol, aquell concurs on ens adonem que a la gent, en el seu temps lliure, li agrada fer videoclips.

 

Primer un vídeo especialment dedicat a la loles (atenta a les remenades de paquet per marcar efectes especials). Uns nens francesos que s’han dedicat a gravar-se per fer un videoclip, ja sigui a dins d’una església, una botiga de roba o a la platja.

I el segon vídeo són dos espanyols, la Maite i l’Oscar que s’han disfressat de barrufets i es dediquen ballar els barrufets makiners.

Written by in: General |
nov.
02
2006
22

Efectes de la llei d’Hondt

Aquesta bonica llei d’Hondt s’utilitza per assignar els nostres diputats, pot semblar bastant vàlida, tot i que te alguns efectes col·laterals que la gent no te presents. Per exemple, si ens fem la pregunta, qui ha ajudat a Ciutadans a tenir 3 escons? Doncs resulta que tots els que han abandonat els partits “grans” per votar a opcions més minoritàries els han ajudat a tenir representació. Em refereixo a:

EV-EVC, PACMA, Ei-ADD, RC, POSI, P.C.P.C., EV-AV, PFiV, AES-DN, PH, MSR, PAZUL, PUM+J, Decideix.cat, PCPC-N.SOM, CenB, IR-PRE.

Segons la llei d'Hondt, un diputat s'assigna al partit que tingui més vots o major fracció de vots. Votant un partit que té menys vots que Ciutadans, fas que Ciutadans atrapi amb més facilitat una fracció de vot.

Exemple pràctic, suposem algú que ha votat a Ei-ADD (Escons Insubmisos) i en total s'han de repartir 13 escons.

CiU 10 vots. Fraccions 10, 5, 3.3, 2.5, 1.66
PSC 8 vots. Fraccions 8, 4, 2.66, 2
ERC 5 vots. Fraccions 5, 2.5, 1.66
PP 3 vots. Fraccions 3, 1.5
ICV 3 vots. Fraccions 3, 1.5
Ciutadans 2 vots. Fraccions 2
Ei-ADD 1 vot. Fraccions 1

Ordre d'assignació:

10(CiU), 8 (PSC), 5 (CiU), 5 (ERC), 4 (PSC), 3.3 (CiU), 3 (PP), 3 (ICV), 2.66(PSC), 2.5 (CiU), 2.5 (ERC), 2 (PSC), 2 (Ciutadans).

Resultat Final:

CiU – 4 escons
PSC – 4 escons
ERC – 2 escons
PP – 1 escó
ICV – 1 escó
Ciutadans – 1 escó

Segon cas, aquesta mateixa persona decideix votar ICV (per posar un exemple), Ei-ADD no treu vots.

CiU 10 vots. Fraccions 10, 5, 3.3, 2.5, 1.66
PSC 8 vots. Fraccions 8, 4, 2.66, 2
ERC 5 vots. Fraccions 5, 2.5, 1.66
ICV 4 vots. Fraccions 4, 2
PP 3 vots. Fraccions 3, 1.5
Ciutadans 2 vots. Fraccions 2

Ordre d'assignació:

10(CiU), 8 (PSC), 5 (CiU), 5 (ERC), 4 (PSC), 4 (ICV), 3.3 (CiU), 3 (PP), 2.66(PSC), 2.5 (CiU), 2.5 (ERC), 2 (PSC), 2 (ICV).

Resultat Final:

CiU – 4 escons
PSC – 4 escons
ERC – 2 escons
ICV – 2 escons
PP – 1 escó

 
En els dos casos Ciutadans ha obtingut els mateixos vots (2), però en el primer ha aconseguit capturar un diputat gràcies als vots que han passat a Ei.
 
Per aquest raó es diu que la llei d'Hondt beneficia el partit més votat. Si Ciutadans és més votat que Ei, Ciutadans surt beneficiat pels vots de totes les opcions que han quedat per sota d’ell.

La marxa de vots dels partits “grans” cap a opcions minoritàries ha ajudat a l’entrada d’un nou partit al parlament, per tant, tots hem de reflexionar, primer sobre els efectes del nostres vot en la llei d’Hondt i després els partits grans, que estan aconseguint expulsar cada cop més vot a l’extraparlamanterisme.

Written by in: General |

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com

Aneu a la barra d'eines