nov.
24
2006

Experiències de desenvolupament en software lliure

Un projecte que m’ha reportat algunes sorpreses molt agradables és el lifetype, recordeu que fa poc hem afegit al sumari dels blocs un llistat dels últims comentaris? Doncs resulta que aquest codi Made in Gràcia ja ha fet el salt a la Xina.

Un sistema de blocs similar als blocs de GràciaNet ha utilitzat el meu codi per afegir aquesta mateixa funcionalitat al seu sistema. Podeu seguir una mica el fil aquí. La veritat és que m’ha fet gràcia veure el mateix sistema de comentaris que nosaltres però tot amb xinès Laughing

Un altre projecte que testejo a fons és el nou Drupal 5, de fet en aquest projecte sóc incapaç de programar res perquè les meves nocions de PHP són rudimentàries i el nivell dels programadors de Drupal és extraordinari, però, el que si que entenc són les CCSs, per això estic provant a fons una funcionalitat que espero que arribi en la beta 2 (a la beta 1 li queden hores de vida Sealed) anomenada “CSS caching aggregation”. La idea és molt simple, consisteix en agafar totes les CCSs que Drupal necessita per mostrar una pàgina, agrupar-les en una sola per reduir el nombre de peticions HTTP al servidor, aplicar unes funcions que optimitzen la CCSs (eliminant espais i salts innecessaris… etc…) i a sobre, desar aquesta nova CCS única unificada optimitzada en una cache.

El resultat final és una càrrega fins a un 70% més ràpid de la pagina inicial d’un portal Drupal, un estalvi entre un 10-15% de tràfic per CCSs… etc. Podeu seguir el tema en alguns fils com aquest o aquest.

 
Drupal 5 és un projecte realment increïble, els canvis i millores de la versió 4.7 són impressionants, realment Joomla! 1.0 es queda moooooolt lluny, però qui sap, ells també estan treballant en el nou Joomla 1.5.

Ambdós projectes són similars però tenen els focus principals situats en coses diferents. A Drupal hi ha una autèntica obsessió pel rendiment, la qualitat del codi, l’arquitectura i els desenvolupadors, us puc assegurar que en molts moments és una obsessió gairebé malaltissa, perquè he vist dures revisions d’un codi perquè la funció isset() és una mica més ràpida que empty() en certes situacions tot i funcionar igualment (són capaços de reprogramar tot el API per guanyar un 1% d’eficiència o aconseguir una arquitectura més sòlida i escalable). En canvi joomla! centra el seu focus en la comunitat i l’usuari sense coneixements, intentant guanyar el màxim de compatibilitat per aprofitar tots els mòduls de mambo o fins hi tot els temes del wordpress.

Per mi, uns són massa puristes, perquè a vegades promouen canvis que obliguen a adaptar TOTS els mòduls i temes fets fins al moment, cosa que implica que molts es perden pel camí… i els altres són massa tolerants, perquè aguanten codis obsolets i arquitectures qüestionables per continuïtat i compatibilitat.

Després de provar i revisar la documentació dels propers llançaments de Drupal 5 i Joomla! 1.5 (que curiosament salten de la versió 1.0 directament a la 1.5 per raons “comercials”), crec que Drupal és netament superior. La majoria de prestacions tècniques del nou Joomla! fa força temps que Drupal ja les incorpora, fins hi tot coses com el suport de multi-llocs en una mateixa instal·lació no serà inclòs en la versió 1.5 de joomla! i esta previst per a futures versions (un mode de treball que esta fortament afiançat en el nucli de Drupal des de fa força temps). Un altre focus de millores del joomla! 1.5 són les funcions de cache, altament criticades en l’anterior versió pel seu baix rendiment (això els anirà molt bé perquè realment coixejava per aquí).

 
Ja veurem com s’acaba resolent tot plegat, però crec que quan la gent comenci a fer estadístiques i comparatives Drupal sortirà guanyant. Tot i que, contra el que no crec que podrà competir mai és amb el fet de que quan entres a la secció d’extensions, plugins i templates de joomla! et surten centenars i milers de coses.
 
Cada filosofia te els seus avantatges i inconvenients Tongue out
Written by in: Comunicació de masses |

1 comentari »

  • quim escrigué:

    Felicitats per a la teva aportació!! Tot s’ha de dir gràcies al programari lliure tu tb has pogut fer aquesta aportació… q ha anat més q be!!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com

Aneu a la barra d'eines